Veel mannen (en vrouwen) vragen zich af wat sporten eigenlijk doet met het gehalte aan testosteron in je lichaam. Daalt je testosteron door sporten?

Je traint hard in de sportschool. Je gaat voor zwaar, intensief en tot het uiterste. Die spieren moeten eraan vliegen en de kilo’s er juist vanaf. Toch is dit niet helemaal waar. Het hormoon testosteron komt hierbij om de hoek kijken.

De invloed van sporten op testosteron

Overmatig sporten leidt tot een daling van testosteron. Dit blijkt niet alleen uit wetenschappelijke onderzoeken, maar de echte voorbeelden lopen rond op deze aardbol. Denk aan Ryan Hall. Deze sporter heeft zo hard getraind dat hij oververmoeid is geraakt en z’n laag testosteron gehalte heeft ertoe geleid dat hij jaren van sporten op moest geven…

Wat is testosteron?

We weten allemaal dat testosteron een hormoon is en dat het met name bekend staat als een mannelijk hormoon. Maar weet jij wat testosteron echt is?

Testosteron valt onder de steroïde hormonen. Dit houdt in dat het hormoon niet op te lossen is in water. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren en de geslachtsklieren. Het T-hormoon speelt een belangrijke rol bij de botdichtheid, de seksualiteit, de spiergroei, het spierherstel en de beharing.

Het mannelijke hormoon is een belangrijk hormoon voor mannen. Een te laag testosteron hormoon leidt tot seksuele problemen, lage botdichtheid, verminderde spiergroei en het kan zelfs leiden tot depressies en slaapproblemen.

Testosteron therapie

Veel mannen zoeken hun toevlucht in de zogenoemde testosteron therapie. Zo’n therapie heeft als doel om het testosteron niveau omhoog te brengen. Dit is een therapie waarbij je allerlei supplementen moet slikken, te maken krijgt met tal van pillen, crèmes en injecties.

De therapie leidt tot een hogere testosteron gehalte, maar het is niet zo rooskleurig als dat het op het eerste gezicht lijkt. In tegendeel, zo’n testosteron therapie brengt diverse nadelen met zich mee.

Een mannelijk lichaam maakt uit zichzelf testosteron aan. Door kunstmatig testosteron toe te dienen, kan je de natuurlijke functie van de testosteron aanmaak beschadigen. Daarnaast kan het gebruik van testosteron producten leiden tot de verminderde aanmaak van sperma en dit is weer van invloed op je vruchtbaarheid. Daarnaast draagt het ook niet bij aan een betere seksualiteit of het verlangen ernaar.

Het enige wat zo’n therapie je ongeveer oplevert is een verbeterde spiergroei…

Wat verhoogt je testosteron gehalte wel?

Wat verhoogt je testosteron gehalte wel? Een terechte vraag, met een nog niet geheel bewezen antwoord: eet meer.

Veel mannen die zeer intensief trainen en keihard trainen hebben vaak geen hoge calorie inname. Zorg er daarom als eerst voor dat je jouw voedingsinname strookt met de benodigde voeding. Dit doe je door te bereken hoeveel calorieën je verbrandt. Reken vervolgens uit hoeveel koolhydraten, proteïnes en vetten je elke dag nodig hebt om dit ‘gat’ op te vullen.

Laag testosteron? Ga naar de dokter

Ben je meer calorieën gaan eten, maar denk je dat je nog steeds een laag testosteron niveau hebt? In zo’n geval doe je er verstandig aan om even een bezoek aan de dokter te brengen. Een dokter heeft vaak een veiligere en betere manier om je testosteronspiegel naar een gezond niveau te brengen.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
TestoPrime
TestoPrime, een volledig natuurlijke testosteronbooster, bevordert zowel fysieke als mentale energie. Deze krachtige formule helpt bij het verbranden van ongewenst vet, het opbouwen van spieren en draagt bij aan een verbeterd zelfvertrouwen en algehele stemming.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.