Er zitten grote verschillen tussen de seksen wanneer het aankomt op de energiebronnen. Vrouwenlichamen geven de voorkeur aan vetten, en mannen aan koolhydraten. Verbeter je prestaties en lichaamsbouw door meer van deze heerlijke macro te eten!

Wanneer je een voedingsplan opbouwt, zorg dan dat deze aansluit op je training, je schema, je medische geschiedenis, je voedselallergie en intolerantie, en de doelen die je wilt bereiken. Maar vergeet je dan niet iets belangrijks? Je geslacht.

Vrouwenlichamen verschillen van mannen, bijvoorbeeld in gemiddelde lengte, gewicht, hormonen en gemiddelde hoeveelheden spier- en vetmassa. Er is veel onderzoek verricht naar hoe vrouwen versus mannen reageren op krachttraining. Toch lijkt er niet veel verschil te zijn naar de benodigde voeding.

Toch lijkt één ding heel duidelijk: vrouwen profiteren van vet eten. Maar waarom? Lees het hier.

Vrouwenlichamen verbranden graag vet

Het is verwonderlijk, maar het menselijk lichaam gebruikt zowel koolhydraten en vet als brandstof. Welke brandstof je het meest gebruikt, hangt grotendeels af van jouw activiteit en jouw geslacht.

Je lichaam heeft de voorkeur voor een bepaalde brandstof. Dit wordt bepaald door je luchtwegverhouding (RER). Als je een hoge RER hebt, vertrouwt jouw lichaam eerder op koolhydraten dan op energie. Als je RER laag is, steunt je lichaam eerder op vetten. Een RER-waarde van 0,85 wordt beschouwd als een ideaal evenwicht. In dit geval heeft je lichaam net zoveel behoefte aan koolhydraten als aan vetten.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen over het algemeen een lagere RER hebben tijdens zowel lage- als hoge intensiteitstrainingen in vergelijking tot mannen. Dit suggereert dat vrouwenlichamen de voorkeur geven aan vet eten en minder aan koolhydraten voor of na een work-out.

Oestrogeen verhoogt de voorkeur voor vet eten

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron dragen ook bij aan de voorkeur van het eten van vet bij vrouwen. Deze hormonen hebben invloed op het vet- en koolhydraten-metabolisme. De hormonen geven namelijk de voorkeur aan vet als brandstof, vooral tijdens lichamelijke inspanning. Omdat vrouwen hogere concentraties van beide hormonen hebben, vertrouwen vrouwen meer op vet dan mannen tijdens lichamelijke inspanningen.

Er kunnen variaties in de hormonen optreden tijdens de menstruatiecyclus. Uit onderzoek blijkt dat er niet veel verandert in het vet- of koolhydratengebruik tijdens de verschillende fasen van de cyclus. Ongeacht wat de trainer bij de lokale sportschool je ook vertelt, je hoeft jouw dieet niet op basis van de tijd van de maand drastisch te veranderen!

Intramusculaire voorraden

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen grotere intramusculaire vetvoorraden hebben waar ze langer op kunnen vertrouwen bij een work-out. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het feit dat vrouwen een hoger percentage aan type I spiervezels hebben dan aan type II. Type I bevat meer intramusculaire vetvoorraden.

Bovendien verschijnt de hormoongevoelige triacylglycerollipase (HSL) – die bijdraagt aan het afbreken van intramusculair vet – in een hogere activiteit bij vrouwen. Dit komt omdat HSL in hogere hoeveelheden voorkomt in type I vezels.

Vrouwen, je lichaam houdt van vet

Vet eten maar! Er is verder onderzoek nodig om verdere verschillen tussen de voedingsbehoeften van vrouwen en mannen te ontdekken. De informatie die momenteel beschikbaar is, suggereert dat vrouwenlichamen goed uitgerust zijn om vetten te verwerken. Om die reden moeten vrouwen er zeker van zijn dat ze voldoende vet eten.

Hoewel er op dit moment geen specifieke aanbevelingen bestaan, moeten vrouwen proberen om ten minste 20 procent van hun dagelijkse calorieën uit gezonde vetbronnen te krijgen. Dus, als je dieetdoel 2.000 calorieën per dag is, moet je 44 gram vet per dag consumeren.

Zo er is vast veel voor je opgehelderd. Vrouwen bewaren meer vet in hun lichamen dan mannen – en hebben de cellulaire systemen en hormonen om het te gebruiken als een efficiënte bron van brandstof tijdens een oefening. Als je een vrouw bent, eet elke dag genoeg vet. Dan verbeter je je gezondheid, energie en prestaties.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.