Diëten kunnen je goed helpen om gewicht te verliezen, maar te vaak komt het voor dat mensen niet in staat zijn om het verloren gewicht ook weg te houden. Vroeg of laat komt het weer terug, vaak zelfs met nog wat extra kilo’s. Het is belangrijk om je dieet slim te maken, zodat je wel zeker weet dat het gewicht eraf blijft in de toekomst.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft al minimaal eens een dieet gevolgd en het slagingspercentage op de lage termijn is bijzonder laag. Bij 4/5 van de personen komt het gewicht alweer binnen een jaar terug en na 5 jaar is 95 procent van de mensen die een dieet hebben gevolgd weer terug op het oude gewicht, of zwaarder. De meeste mensen eindigen met een zwaarder gewicht dan zij hadden voorafgaande aan het dieet. Wij geven je 5 tips om dit te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het gewicht er echt af blijft.

1. Je stapt steeds over op het nieuwste dieet

We kennen allemaal wel iemand die voortdurend aan een dieet zit. Misschien ben jij dit zelf wel! We krijgen dan ook met grote regelmaat te maken met nieuwe diëten die direct een rage lijken te vormen. Dit dieet werkt echt! Helaas wordt er van ieder dieet gezegd dat het echt werkt en in de praktijk is dit toch wel even anders. Misschien ben je ooit eens begonnen met een eiwitdieet, vervolgens overgestapt op een glutenvrij dieet om daarna aan de slag te gaan met het Paleo dieet en op korte termijn alweer door te gaan met Sonja Bakker. Wanneer je steeds overstapt op het nieuwste dieet met het idee dat dat nu echt het dieet is dat gaat werken, dan zal je nooit blijvend afslanken. Het is juist belangrijk om een vast dieet aan te houden, liefst voor de duur van minimaal drie maanden, maar liever nog een half jaar of zelfs een jaar. Je moet je dus én aan hetzelfde dieet houden én dit dieet moet makkelijk vol te houden zijn voor lange periode.

2. Je eet meer calorieën dan je weet

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen niet goed weten hoeveel calorieën zij op een dag naar binnen krijgen. Daarnaast is het zo dat slanke mensen dit beter weten dan mensen die last hebben van overgewicht. Dit resulteert in het feit dat mensen met overgewicht al snel een teveel aan calorieën tot zich nemen op een dag en dit is natuurlijk funest. Er moet niet alleen gekeken worden naar de calorieën, maar ook naar de koolhydraten. Wanneer je op een dag drie kauwgompjes neemt, dan komt dit vaak op hetzelfde neer als het nemen van vijf pakjes zoetstof. Wanneer je vervolgens ook vier porties groenten eet op dezelfde dag, dan heb je al 30 gram koolhydraten binnen waarvan je het bestaan niet af weet. We hebben het dan ook vaak over verborgen bronnen waar koolhydraten en calorieën in zitten. We weten dus niet dat we ze binnen krijgen, maar we krijgen ze wel degelijk binnen. In de praktijk betekent dit dat een pakje kleine kauwgompjes al de boosdoener kan zijn voor een toenemend gewicht.

3. Het volgen van een veel te streng dieet

Een veel gemaakte fout is ook het volgen van een veel te streng dieet. Denk aan de dieetvormen waarbij je slechts 500 calorieën per dag binnenkrijgt, of soms nog wel minder. Deze dieetvormen zorgen er op de eerste plaats voor dat je lichaam in de overlevingsmodus gaat, waardoor vetten die je nog wel binnenkrijgt direct worden vastgehouden. Dit is juist wat je niet wilt. Daarnaast is het zo dat je je waarschijnlijk heel ellendig voelt door een voortdurend hongergevoel waar je gewoonweg last van hebt. Je voelt je niet lekker, je verliest al je energie en je krijgt last van maagkrampen. Het effect op je lichaam is negatiever dan je denkt. Je stofwisseling vertraagt en al het lichaamsvet wordt direct opgeslagen voor het geval je van plan bent om nog minder te gaan eten. Het komt zelfs voor dat de organen worden aangetast met het volgen van dit dieet, dus het is zeker geen aanrader.

4. Je beloont jezelf niet

Het is heel belangrijk om jezelf te belonen wanneer je een doel hebt bereikt. Mensen gaan hier ook vaak de mist in. Op de eerste plaats wordt er geen beloning vastgesteld en op de tweede plaats wordt het doel veel te onrealistisch ingesteld. Zo nemen veel mensen het doel om 25 kilo te verliezen. Natuurlijk zou dit fantastisch zijn, maar je kunt gewoonweg niet verwachten dat dit binnen een maand lukt. Omdat het te lang duurt voor je je doel bereikt geef je de moed gewoon op. Het is belangrijk om je doel op te splitsen in kleinere delen, bijvoorbeeld delen van 5 kilo per keer. Ben je 5 kilo verloren? Beloon jezelf hier dan voor. Dat mag best een keer met iets lekkers. Gun jezelf een dagje pauze van je dieet, beloon jezelf met een lekkere snack, maar overdrijf het verder niet. Door een pauze van een dag in te lassen als beloning voor jezelf kan je er weer tegenaan om de volgende 5 kilo te gaan verliezen.

5. Maak het dieet wat flexibeler

Diëten staan erom bekend dat het vaak toch wat op het randje is. Je kunt het vaak maar net aan volhouden en echt prettig voel je je er ook niet bij. Juist omdat het allemaal zo strak en streng in elkaar zit is het heel lastig om vol te houden. Daarnaast is het vaak ook niet echt gezond. Je mag weinig variantie aanbrengen in je maaltijden en sommige gezonde producten worden zelfs helemaal uit je voeding geschrapt. Dit kan er inderdaad wel voor zorgen dat je vrij snel afvalt, maar het zorgt er ook voor dat je heel snel aankomt als je weer normaal gaat eten. Het is belangrijk om het dieet, ongeacht het soort dieet, flexibeler te maken voor jezelf. Het is beter om gewoon je aantal calorieën te beperken en zelf in te vullen hoe je deze inneemt dan dat je je aan vaste maaltijden houdt die door een dieet worden voorgesteld. Van alle mensen die een dieet volgen kan maar 5% het gewicht behouden dat zij hebben na het volgen van het dieet. Dit zijn de mensen die de calorie inname voor lange tijd in de gaten houden en de levensstijl hier gewoon op aanpassen. Onthoud daarom altijd dat het verliezen van gewicht over langere periode ook zorgt voor een goed resultaat op de lange termijn.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
NP Natuurlijke Fatburner
De natuurlijke fatburner van Natuurlijk Presteren, met zijn unieke en complexe samenstelling, is speciaal ontwikkeld om je lichaam effectief te ondersteunen bij gewichtsverlies. Deze formule zorgt voor gewichtsreductie zonder een opgejaagd of onrustig gevoel.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.