Alleen al de naam “fat burner” als een dieetsupplement categorie geeft je het beeld dat je lichaam een inferno wordt om de centimeters vet rond je buik en dijen weg te branden, maar dit is niet het geval. Veel van deze supplementen, ook wel bekend als thermogenen, zijn bedoeld om je spijsvertering of energieverbranding te verhogen door het stimuleren van je sympathisch zenuwstelsel. Het meest bekend om het controleren van onze vecht of vlucht reacties, bereid het ons voor om te reageren op stressvolle situaties door het lichaam voor te bereiden op actie. Het verhoogt de hartslag, bloeddruk, bloedstroom naar de hersenen, de productie van lichaamswarmte, het basaal metabolisme en meer. Daarbij komt dat het sympathisch zenuwstelsel het proces van afbraak van lichaamsvet naar energie regelt. Dat kan niet alleen een belangrijke rol hebben in de rol van de regulatie van het totale lichaamsvet, maar werkt ook elke dag om het lichaam in evenwicht te houden.

Thermogenen stimuleren het sympathische zenuwstelsel om meer energie te verbranden tijdens het rusten en staan bekend als stimulansen. Een van de meest bekenden is cafeïne en het is het meest actieve ingrediënt in veel van de dieet supplementen in deze categorie, zoals groene thee en guarana. Een andere wijd bekende thermogeen is ma huang, wat ook bekend is als Ephedra sinica. Het werd verboden in 2005 door de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) omdat het serieuze bijwerkingen had.

Ephedra werd vervangen door synefrine, een samenstelling lijkend op ephedra, wat dienst doet als het hoofddeel in bitter orange (Citrus aurantium). Andere thermogene supplementen bevatten capsaïcine (Cirsium oligophyllum) en yohimbine (Pausinystalia yohimbe). Sommige van deze thermogene dieetpillen blijken kleine gewichtsverliezen te produceren, maar de vraag die je moet stellen is: Zijn ze het risico waard?

Bijvoorbeeld, de combinatie van ephedra en cafeïne staat er om bekend gewichtsverlies te veroorzaken. Maar het staat ook bekend om het veroorzaken van slapeloosheid, nerveusheid, bibberen, verhoogde bloeddruk, onregelmatige hartslag en ernstiger, beroertes, hartaanvallen en de dood. Volgens de ‘American Family Physician’, zijn er alleen al tussen 1997 en 1999 ruim 87 meldingen gemaakt aan het FDA programma ‘MedWatch’ over ephedra, waarvan er 23 plaatsvonden bij patiënten die voorafgaand geen gezondheidsproblemen hadden en de aanbevolen hoeveelheden namen. Van deze meldingen waren leidden 10 er tot de dood, en 13 tot blijvende invaliditeit. Het gebruik van ephedra heeft patiënten geholpen om een extra kilo per maand te verliezen.

Ephedra is verboden, maar er blijven vragen of zijn neef, synefrine wel veiliger is. Veel dieetpillen hebben meerdere ingrediënten en je kunt eindigen met het nemen van meer dan een thermogeen. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Voor meer over de werkzaamheid en risico’s van iedere thermogeen, zie hieronder:

Cafeïne

Groene thee (Camellia sinensis)

Guarana (Paullinia cupana)

Synefrine

Bitter orange (Citrus aurantium)

Capsaïcine

Yohimbine (Pausinystalia yohimbe)

Cafeïne

Wat is het?

Cafeïne is een chemisch bestanddeel gevonden in verschillende planten, voornamelijk planten die gebruikt worden om koffie, chocolade en thee van te maken. Volgens ‘ConsumerGuide.com’ consumeert ongeveer 90% van de Amerikanen dagelijks cafeïne via frisdrank, energiedrankjes, sommige hoofdpijnmedicatie en dieetpillen. Cafeïne is hoofdingrediënt in guarana (Paullinia cupana) en een van de meest actieve ingrediënten in groene thee (Camellia sinensis). Volgens de ‘Natural Medicines Comprehensive Database’(NMCD) is cafeïne gevonden in 859 producten in de huidige markt.

Werkt het?

Cafeïne is het vaakst bestudeerd in combinatie met andere thermogenen zoals ma huang, ook wel bekend als Ephedra sinica, guarana en yerba maté. Hoewel het effectief is in het produceren van gewichtsverlies op korte termijn, volgens klinische studies, is meer onderzoek nodig. Dit komt voornamelijk omdat de meest effectieve combinatie, ephedra en cafeïne, niet meer beschikbaar is. Cafeïne staat er ook om bekend een efficiënt diureticum te zijn, en het verlies van watergewicht kan ook lijken op gewichtsverlies wanneer het bekeken wordt in de korte termijn. Voor elke milligram van geconsumeerde cafeïne, wordt ongeveer 1,17 ml water uitgescheiden via de urine.

Is cafeïne veilig?

Cafeïne is veilig wanneer het in kleine hoeveelheden gebruikt wordt, maar wanneer het genomen wordt in grote hoeveelheden, kan het bibberen veroorzaken, ijlen, irritaties, borstpijnen, een onregelmatige hartslag en een toename van de hartslag en het ademen. In dosissen van 150 tot 200 milligram per kilogram lichaamsgewicht, kunnen zo’n 10.000 tot 14.000 milligram cafeïne voor een gemiddelde volwassene dodelijk zijn. (Als vergelijking, een grote koffie van Starbucks bevat 320mg cafeïne.) Meerdere ingrediënten in dieetpillen kunnen cafeïne bevallen, onder andere groene thee, guarana en yerba maté en je kunt ook cafeïne binnenkrijgen van andere bronnen, zoals koffie en energiedrankjes. Cafeïne kan een wisselwerking hebben met diverse andere supplementen en medicaties, vooral andere stimulansen. Overleg met een gezondheidsprofessional voor je begint met het namen van een supplement dat cafeïne bevat.

Groene thee (Camellia sinensis)

Wat is het?

Groene thee wordt gemaakt van de bladen van de Camellia sinensis plant. Het actieve hoofdingrediënt in groene thee zou de antioxidant epigallocatechin gallate (EGCG) zijn, en cafeïne. Behalve dat groene thee voornamelijk gedronken wordt, is het ook beschikbaar in pil-vorm als extract. Volgens de ‘Natural Medicines Comprehensive Database’(NMCD) zijn er 2.998 producten op de markt waar groene thee in verwerkt is. De hoeveelheden EGCG en cafeïne kunnen per product verschillen door groeiomstandigheden van het product, blad leeftijd en opslag. Sommige extracten geven aan welk percentage EGCG er aanwezig is, maar een standaard kop groene thee zal tussen de 80 en 100 milligram aan antioxidanten bevatten en 10 tot 80 milligram cafeïne.

Werkt het?

Het is onduidelijk, maar groene thee kan gewichtsverlies helpen in bepaalde omstandigheden. Sommige voorbereidende studies (mens en dier) toonden aan dat groene thee het Basaal Metabolisme en Thermogenesis verhoogde. Klinische studies kwamen echter met tegenstrijdige resultaten. Sommige studies toonden aan dat er geen gewichtsverlies plaats vond bij het gebruik van groene thee in vergelijking met een placebo. Andere studies gaven een lichte afname van gewicht, BMI en lichaamsvet aan wanneer groene thee werd genomen in combinatie met beweging. Het lijkt dat groene thee, wanneer genomen in combinatie met cafeïne, gewicht, BMI en de taille-omtrek sneller kan doen verminderen dan wanneer er alleen cafeïne genomen wordt. Echter, de studies die zijn uitgevoerd zijn klein, en meer onderzoek is nodig voor er een definitief antwoord gegeven kan worden over de effectiviteit van groene thee.

Is groene thee veilig?

Voor het merendeel. Studies hebben aangetoond dat er minimale ongewenste werkingen of gevolgen zijn van het consumeren van groene thee in normale hoeveelheden (minder dan 6 kopjes per dag voor minder dan 6 maanden). Gemelde bijwerkingen zijn mild, hieronder vallen onder andere braken, een opgezette maag, gas en diarree. Maar omdat groene thee cafeïne bevat, kan het nemen van hogere dosissen voor langere perioden gevaarlijk zijn. Het kan slapeloosheid, irritatie, bibberingen en rusteloosheid veroorzaken. Bij hogere dosissen kan het onregelmatige hartritmes en hartfalen veroorzaken. Daarom is het belangrijk bij te houden van welke andere bronnen je cafeïne inneemt om een overdosis (ongeveer 10 tot 14 gram voor een gemiddelde volwassene) te voorkomen.
Er zijn veertien gevallen gemeld van leverschade tijdens het gebruik van groene thee extract. In de meeste gevallen heeft de leverfunctie zich hersteld nadat het product niet meer genomen werd, maar in een enkel geval was een levertransplantatie vereist. Groene thee kan ook een werking hebben met diverse supplementen en medicaties, vooral met andere stimulansen. Voordat je groene thee gebruikt als supplement, moet je dit overleggen met een gezondheidsprofessional.

Guarana (Paullinia cupana)

Wat is het?

Guarana wordt gemaakt van de zaadjes van de Braziliaanse plant Paullinia cupana, ook wel bekend als Braziliaanse cacao. Het bevat 3 tot 5% cafeïne en men gelooft dat dit het belangrijkste ingrediënt is in het verlenen van voordelen van gewichtsverlies.

Werkt het?

Waarschijnlijk niet, tenminste, niet op zichzelf. Voorbereidende studies van dieetpillen die guarana bevatten in combinatie met andere ingrediënten stellen dat het effectief kan zijn in het produceren van gemiddeld gewichtsverlies (zon 2 kilo in 2 maanden) maar dat het onduidelijk is of deze resultaten komen door de guarana of door de andere ingrediënten. Meer onderzoek hiervoor is nodig.

Is guarana veilig?

Voor het grootste deel. De hoge concentratie van cafeïne in guarana is de bron van de bijwerkingen. Zoals bij cafeïne zijn er vrijwel geen bijwerkingen bij gemiddelde consumptie. Maar grotere dosissen kunnen slapenloosheid, nerveusheid, verhoogde hartslag, bibberingen, een onregelmatige hartslag en borstpijn veroorzaken. Bij dosissen van 150 tot 200 milligram per kilogram lichaamsgewicht, ongeveer 10 tot 14 gram voor de gemiddelde volwassenen kan cafeïne fataal zijn. Wees er van bewust welke andere dieetsupplementen, voedsel en drank je tot je neemt met cafeïne als ingrediënt. Guarana kan een werking hebben met iedere ander kruidensupplement of medicatie die als stimulans gezien wordt, alsook met andere medicatie. Overleg met een gezondheidsprofessional voordat je begint met het nemen van een supplement dat guarana bevat.

Synefrine

Wat is het?

Synefrine bootst het effect na van het sympathische zenuwstelsel. Het is chemisch gezien vergelijkbaar met fenylefrine, een medicatie gebruikt voor het verminderen van verstoppingen en het verhogen van de bloeddruk. Synefrine wordt teruggevonden in verschillende producten, inclusief het ingrediënt bitter orange (Citrus aurantium).

Werkt het?

Het zou kunnen, omdat bewijs of het effectief is of niet bij gewichtsverlies tegenstrijdig is. Synefrine is het vaakst onderzocht in combinatie met bitter orange en cafeïne. Terwijl het ene onderzoek stelt dat het kan helpen gewicht te verliezen wanneer het gecombineerd wordt met dieet en beweging, stelt een ander onderzoek dat er geen enkele verandering ontstaat door het gebruik. Meer onderzoek is geboden.

Is synefrine veilig?

Waarschijnlijk niet, omdat bijwerkingen een hoge bloeddruk, verhoogde harstslag, onregelmatige hartritme, hartaanvallen, beroertes en plotselinge dood omvatten. Wegens zijn overeenkomsten met Ephedra zeggen zelen dat synefrine ook verboden moet worden. Synefrine kan belangrijke wisselwerkingen hebben met andere kruidensupplementen en medicaties met een stimulans effect. Als je er voor kiest een product met synefrine te gebruiken, overleg dan zeker eerst met een gezondheidsprofessional. Overigens heeft het ‘National Collegiate Athletic Association’ (NCAA) het gebruik van deze substantie verboden.

Bitter orange (Citrus aurantium)

Wat is het?

Bitter orange (Citrus aurantium) is een fruit waarvan de vrucht en de schil gebruikt worden voor gewichtsverlies, en het belangrijkste actieve ingrediënt is synefrine. Voor meer informatie, zie het onderdeel over Synefrine.

Werkt het?

Het zou effectief kunnen zijn, maar de tijd moet dit uitwijzen. Vier kleine onderzoeken laten gewichtsverlies zien van tussen de 2 en 3 kilo gedurende verschillende maanden, en sommige onderzoeken laten geen enkel effect zien van bitter orange. Aanvullende onderzoeken zijn gedaan over dieetpullen met meerdere ingrediënten, waaronder bitter orange. Hoewel deze onderzoeken tegenstrijdige resultaten geleverd hebben, is het onduidelijk of deze resultaten het gevolg zijn van bitter orange of een van de andere ingrediënten. Meer onderzoek is nodig.

Is bitter orange veilig?

Waarschijnlijk niet, aangezien het belangrijkste actieve ingrediënt synefrine is. Hiervan zijn bijwerkingen onder andere hoge bloeddruk, verhoogde hartslag, onregelmatige hartritme, hartaanvallen, beroertes en plotselinge dood. Wegens zijn overeenkomsten met ephedra geloven velen dat bitter orange ook zou moeten worden verboden. Het kan belangrijke wisselwerkingen hebben met andere kruidensupplementen en medicaties met stimulans effecten. Voor je dit gebruikt, overleg met je gezondheidsprofessional. Evenals met synefrine heeft het NCAA het gebruik van bitter orange door zijn atleten verboden.

Capsaïcine

Wat is het?

Capsaïcine, is het chemische deel verantwoordelijk voor het pittig maken van pepers. Zijn smaak kan een brandend gevoel op de tong veroorzaken. Volgens onderzoek op dier en mens stimuleert het het sympathetische zenuwstelsel, waardoor de warmteproductie verhoogd wordt. Volgens de ‘Natural Medicines Comprehensive Database’ (NMCD) zijn er 1.516 producten op de markt waar capsaïcine inzit.

Werkt het?

Waarschijnlijk. Klinische onderzoeken op mensen hebben een verhoging van energieverbruik aangetoond naar aanleiding van de inname van capsaïcine na een maaltijd. Aanvullende hebben sommige onderzoeken een afname van lichaamsvet en gewicht laten zien in opvolging van het gebruik van capsaïcine. Onderzoekers ontdekten ook dat patiënten moeite hadden met het nemen van de volledige dosering vanwege zijn scherpte, waardoor het geen effect heeft voor langdurig gebruik. Meer onderzoek is nodig.

Is capsaïcine veilig?

Ja, tot een bepaald punt. Wanneer het gebruikt wordt in dosissen typisch voor normaal voedsel, is er een minimaal veiligheidsrisico. Maar gebruik op de lange termijn, vooral in hogere dosissen (meer dan 120mg per dag) kan worden gelinkt aan lever en nier schade. Bijwerkingen, of onbedoelde gevolgen, die kunnen optreden op lagere dosissen zijn buikpijn, gas, misselijkheid, diarree en zweten. Er zijn weinig wisselwerkingen met medicatie, maar theoretisch gezien kan capsaïcine de effecten van bloedverdunners beïnvloeden. Voordat je capsaïcine in hogere dosissen wilt gebruiken, overleg met een gezondheidsprofessional.

Cirsium oligophyllum

Wat is het?

Cirsium oligophyllum is een type distel die veel voorkomt in oost Azië en midden Japan. Onderzoek hiernaar is minimaal, maar er wordt geloof dat het je sympathisch zenuwstelsel activeert zoals andere thermogenen, waardoor het de afbraak van vetcellen bevorderd.

Werkt het?

Men is pas recentelijk begonnen met overleggen over dit ingrediënt. Slechts een enkel onderzoek kon gevonden worden hierover, uitgevoerd onder ratten. Hoewel dit onderzoek belovende resultaten gaf over het gebruik van cirsium in het verliezen van gewicht, is het moeilijk te zeggen of dezelfde resultaten worden verwacht bij mensen. Meer onderzoek is nodig.

Is het veilig?

Op dit moment is het nog onbekend. Omdat er minimaal onderzoek gedaan is naar cirsium zijn er te weinig gegevens over bijwerkingen, gevolgen en überhaupt het gebruik ervan.

Yohimbine (Pausinystalia yohimbe)

Wat is het?

Yohimbine (pausinystalia yohimbe) is een genotmiddel afgeleid van grondschors stammend uit Centraal Afrika. Het wordt voornamelijk gebruikt als afrodisiacum. Er zijn 338 producten die yohimbe bevatten op de markt, volgens de ‘Natural Medicines Comprehensive Database’ (NMCD), hoewel minstens de helft hiervan onder de categorie ‘seksuele hulpmiddelen’ vallen.

Werkt het?

Er is niet genoeg bewijs om ja of nee te zeggen, omdat er maar drie willekeurige klinische onderzoeken naar zijn uitgevoerd. Deze resultaten zijn tegenstrijdig, en meer onderzoek is vereist om te bepalen of yohimbine een variabele is in gewichtsverlies.

Is het veilig?

Dit is maar de vraag. Yohimbine wordt in verband gebracht met serieuze bijwerkingen, zoals irritatie, onregelmatige hartritmes, hartaanvallen en hartinfarcten. Yohimbine kan een wisselwerking hebben met andere kruiden- en voorschrift-stimulansen en staat er om bekend een additief effect te hebben op monoaminen-oxidase remmers. Gebruik geen yohimbine tenzij je onder het toezicht van een arts staat.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.