Kan dit populaire ingrediënt je mentale en atletische prestaties verbeteren?

Waar het vandaan komt:

Taurine is een aminozuur dat in grote hoeveelheden terug gevonden wordt in het hart en in de hersenen. Het komt ook voor in voedselbronnen, waarvan de beste vis en vlees zijn, maar het wordt ook opgenomen in energiedrankjes en sommige supplementen die sportactiviteiten ondersteunen.

Wat het voor je doet:

Taurine wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van congestief hartfalen, hoge bloeddruk, leverziekten, hoge cholesterol, ADHD en meer. “Hoewel de meeste aminozuren nodig zijn om eiwitten aan te maken, helpt taurine niet om spieren op te bouwen omdat het zich hiervoor niet verbind met andere aminozuren.” zegt Roberta Anding, woordvoerster voor het ‘American Dietetis Association’ en sportdiëtiste voor de ‘Houston Texans’. “Taurine functioneert echter wel als een antioxidant.” Antioxidanten beschermen lichaamscellen voor schade die ontstaat van bepaalde chemische reacties die betrekking hebben op zuurstof (oxidatie). Van taurine wordt ook gezegd dat het mentale en atletische prestaties verbetert.

Verbetert mentale prestaties.
“Naarmate je ouder wordt verlagen de taurine concentraties in de hersenen” legt Anding uit, wat ertoe leid dat experts geloven dat hogere taurine niveaus correleren met een beter geheugen en mentale functie. Door de populariteit van cafeïne- en taurine-houdende drankjes, publiceerden Oostenrijkse onderzoekers in 2000 een onderzoek dat de effectiviteit ervan onderzocht bij 10 afgestudeerde studenten. De resultaten? Het Red Bull drankje (met cafeïne, taurine en glucuronolactone) bleek positieve effecten te hebben op mentale prestaties en humeur. Andere onderzoeken stelden dat de combinatie de aandacht en mondelinge redenering kan verbeteren, maar dat het geen effect lijkt te hebben op geheugen.

Verbetert atletische prestaties.
Een onderzoek gepubliceerd door Japanse onderzoekers in 2003 onderzocht 11 mannen in de leeftijd tussen 18 en 20. Zij werden verteld fiets oefeningen te doen tot ze uitgeput waren. Na het nemen van taurine supplementen gedurende 7 dagen (telkens voor de training) lieten de mannen significante toenames zien in de VO2max (het maximum van capaciteit van het lichaam om zuurstof te verplaatsen en gebruiken) en de tijd die nodig was om uitgeput te raken. De onderzoekers schreven deze verbetering toe aan de bescherming van cellulair gebied van de taurine en dienst antioxidant activiteiten.

Aanbevolen inname:

Taurine wordt ook vaak gezien als “een voorwaardelijk aminozuur” en minder als “een essentieel aminozuur”. Het eerste kan aangemaakt worden door het lichaam, maar de tweede niet en moet worden verkregen via je dieet. Echter: “Sommige experts geloven dat taurine een essentieel aminozuur kan zijn, wat betekent dat het geconsumeerd moet worden in je dieet.” zegt Anding.

Taurine is een belangrijk ingrediënt in energiedrankjes zoals Red Bull en kan op die manier gemakkelijk ingenomen worden, in tegenstelling tot supplementen. Maar let wel: Deze drankjes zijn volgepropt met suiker en zijn niet het beste wanneer het erop aan komt een dieet met weinig calorieën aan te houden.

Wanneer het gaat om het behandelen van congestief hartfalen, worden patiënten vaak 2 tot 6 gram taurine per dag gegeven verdeeld over 3 dosissen. In een blik Red Bull zit 1 gram taurine.

Bijbehorende risico’s/controle:

Taurine is mogelijk veilig voor volwassen. Het is voor onderzoeken tot een jaar lang veilig gebruikt door volwassen. Maar, er is een melding bekend van hersenbeschadiging bij een bodybuilder die ongeveer 14gram taurine nam in combinatie met insuline en anabole steroïden. Het is niet bekend of dit kwam door de taurine of de andere genomen middelen. Een teveel aan taurine wordt normaal gesproken uitgescheiden door de nieren.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
Taurine Pure
Ultra-pure Taurine, met maximale biologische beschikbaarheid, is een vrij vorm aminozuur zonder vulstoffen of toevoegingen. Deze poedervorm is puur, bevat 300 gram en is goed voor 150 doseringen. Taurine is een populair ingrediënt in energiedrankjes, bekend om zijn energiebevorderende eigenschappen.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.