Waar het vandaan komt:

Niacine is een vorm van Vitamine B3 en wordt terug gevonden in veel ‘voel je goed levensmiddelen’ zoals gist, vlees, vis, noten, melk, eieren, groene groenten, bonen en ontbijtgranen. Niacine (nicotinezuur) komt ook voor in voorgeschreven vorm en als een dieetsupplement.

Wat het voor je doet:

B vitaminen zijn vitaal om je lichaam van brandstof te voorzien. “Alle B vitaminen helpen het lichaam om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose), wat verbrandt word om energie te produceren.” zegt Sari Greaves, woordvoerder van de ‘American Dietetic Association’ en voedingsdirecteur bij het ‘Step Ahead Weight Loss Center’ in Bedminster, NJ. Ze helpen ook met het functioneren van het zenuwstelsel en zijn nodig voor een gezonde huid, haren, ogen en lever. Maar niacine wordt ook gebruikt om het LDL cholesterol (de slechte soort) te verlagen, bescherming tegen cardiovasculaire ziekten en het HDL cholesterol (de goede) te verbeteren. Laten we eens ingaan op de belangrijkste voordelen:

 • Verlaagt het LDL cholesterol en beschermt tegen cardiovasculaire ziekten.
  “Niacine kan helpen om medische problemen, veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte en vetophopingen in de bloedbaan, te voorkomen.” legt Greaves uit. Een groep onderzoekers vormde ‘The Coronary Drug Project’ en volgden 8.341 mannen in de periode tussen 1966 en 1975. De mannen, in de leeftijd van 30 tot 64, hadden allemaal te maken gehad met een hartaanval of hartaandoening voor het begin van het onderzoek. In vergelijking met de placebogroep, had de groep die 3 gram nicotinezuur per dag namen, een daling van 10% in het totale bloed cholesterol, een daling van 26% in vethoudende triglyceriden, een daling van 27% in terugkerende niet-fatale hartaanvallen en een daling van 26% in beroertes. Hoewel de niacine supplementen niet het totale aantal doden aan cardiovasculaire ziektes verminderde gedurende het onderzoek, een vervolg daarop negen jaar later zag een daling van 11% in het totale aantal doden. Andere belangrijke cardiovasculaire proeven hebben ook aangetoond dat nicotinezuren, in combinatie met andere therapieën, gunstig zijn voor mannen en vrouwen.

 • Verhoogt het HDL cholesterol.
  Om de negatieve bijwerkingen die geassocieerd worden met hoge dosissen nicotinezuur worden B vitaminen vaak gebruikt in combinatie met andere medicatie. Een recent onderzoek ontdekte dat nicotinezuur (2 tot 3 gram per dag) in combinatie met cholesterolverlagende medicatie (simvastatine) resulteerde in een toename van HDL niveaus. Resultaten zijn echter wel afhankelijk van de dosis. Een ander onderzoek ontdekte dat een erg lage dosis niacine (dagelijks 100mg) het HDL cholesterol met maar 2.1mg per deciliter bloed verhoogde, en de combinatie had geen effect op het LDL cholesterol, totale cholesterol of triglyceride niveaus.

  Sommige casusstudies rapporteerden dat het nemen van niacine en cholesterolverlagende statines kunnen leiden tot spierziekten, maar meer onderzoek is nodig om dit vast te stellen.

Aanbevolen inname:

Niacine aanbevelingen worden gegeven in zogenaamde NE’s, niacine equivalenten. “Dit is omdat het van twee bronnen komt, niacine en het aminozuur tryptofaan, waarvan een deel omgezet wordt in niacine.” zegt Greaves. “De aanbeveling voor niacine is gebonden aan de energiebehoefte (in calorieën). Volwassen mannen moeten streven naar 16mg NE per dag. Grotere dosissen, tot 100mg, worden vaak voorgeschreven aan patiënten met een hoge cholesterol, maar dit moet alleen op advies van een arts zijn.”

Het eten van eiwitrijke voeding is de beste manier om voldoende niacine binnen te krijgen. “Deze magere bronnen van eiwitten zoals gevogelte zonder vel, vis, lende van rundvlees, natuurlijke pindakaas en groenten.” zegt Greaves. Niacine wordt ook toegevoegd aan veel granen producten; Op een etiket wordt 10 tot 19% van de dagelijkse voedingswaarden als een goede bron van niacine beschouwd terwijl 20% of meer wordt beschouwd als een uitstekende bron. Om je te helpen andere voedingsmiddelen te meten, heeft Greaves dit handige lijstje gegeven:

 • 85 gram kalkoenborst zonder vel, geroosterd = 6,0mg NE
 • 2 eetlepels pindakaas = 4,0 mg NE
 • 85 gram gekookte kabeljauw = 2,0 mg NE
 • 1 verrijkte bloemtortilla = 1,5 mg NE
 • 65 gram verrijkte spaghetti, gekookt = 1,0 mg NE
 • 65 gram gekookte zwarte oog bonen of limabonen = 0,5 mg NE

Een niacine tekort is onwaarschijnlijk voor mensen die voldoende eiwitten binnenkrijgen. Echter, pellagra wordt veroorzaakt door een chronisch tekort aan niacine en symptomen hierbij zijn onder andere diarree, desoriëntatie en huidproblemen.

Bijbehorende risico’s/controle:

Het consumeren van overmatige hoeveelheden aan supplementen (waarschijnlijk geen voedsel) kan een rode huid, uitslag of leverschade veroorzaken. Het kan ook resulteren in een gevaarlijke toename van glucose niveaus bij diabetici. De maximum toelaatbare inname is 35mg per dag voor volwassenen. “Het zelf voorschrijven van grote dosissen niacine om het bloed cholesterol te verlagen kan lijden tot bijwerkingen, waarvan sommige niet een verlaging van cholesterol hoeven zijn.” voegt Greaves toe. Als je arts niacine voorschrijft, neem dan de aanbevolen dosering.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
Swanson Niacine 500mg
Niacine is essentieel voor het energiemetabolisme en effectief tegen futloosheid en vermoeidheid. Elke capsule bevat 500 mg niacine, met een aanbevolen dosis van één capsule per dag. De verpakking bevat 250 capsules, ideaal voor langdurig gebruik.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.