Het laatste nieuws en onderzoek over dit veelgebruikte genotsmiddel.

Waar het vandaan komt:

Cafeïne is een stof teruggevonden in koffie, thee, frisdrank, chocolade en andere producten.

Wat het voor je doet:

Cafeïne is het meest bekend om zijn vermogen een energiestoot te geven en de geestelijke alertheid te verhogen, maar een waslijst aan andere voordelen worden ook in verband gebracht met deze stof. “Drie koppen koffie met cafeïne per dag kan de hersenfunctie een boost geven wanneer het gaat om het geheugen en prestaties door dopamine te activeren.” zegt dr. Broschart, voedingsadviseur. Recent onderzoek toont aan dat koffie, zowel gewone als decafé, het risico op een beroerte, evenals typen kanker (inclusief, lever, huid, rectaal, borst) en hart- en vaatziekten kan verminderen. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door zijn hoge gehalte aan antioxidant. Sommige artsen schrijven cafeïne voor tegen astma, migraine, galblaas ziekten, ADHD, lage bloeddruk en type 2 diabetes.

“Een cafeïne bevattend drankje nemen voor een training kan de prestaties verbeteren.” voegt Broschart toe. Cafeïne is een van de meest gebruikte stimulansen onder atleten. Dit is waarom:

Het verhoogt de energie en lichamelijk uithoudingsvermogen.

Cafeïne kan de bloeddruk en hartslag verhogen en de zuurproductie van de maag. “Veel atleten brengen deze effecten in verband met een uitbarsting van energie en melden vaak dat ze minder vermoeid zijn.” legt Broschart uit. Maar hoe werkt het? In uithoudingssporten helpt cafeïne om vetopslag te mobiliseren en het moedigt werkende spieren aan het vet als brandstof te verbruiken, waardoor het glycogeen spaart. Het gespaarde glycogeen op het begin van een training is daarna beschikbaar in de latere fasen van de training en vermoeidheid en uitputting zijn verlengd. Maar het is wel belangrijk te melden dat de resultaten per individu uniek zijn.

Het verlaagt waargenomen inspanning.
Andere studies concludeerden dat cafeïne de waarneming van hoe hard je werkt kan veranderen. Onderzoekers in Groot Brittannië hebben gezien dat atleten die cafeïne namen een beoordeling hadden van waargenomen inspanning die 5,6% lager was dan die van atleten die placebo’s kregen. De onderzoekers zagen ook dat cafeïne de algehele prestaties verhoogden met 11,2%.

Het vermindert spierpijn.
In 2009 meldde Robert Motl, een gezondheidsprofessor aan de University of Illinois dat cafeïne de spierpijn tijdens trainingen kan verminderen, door de stof zijn betrokkenheid met de gedeeltes van de hersenen en ruggenmerg die erg betrokken zijn in de pijnverwerking. Motl bestudeerde 25 fitte jonge mannen en verdeelde hen in twee groepen; een groep van mannen die nooit cafeïne hadden gehad en mannen die regelmatig ongeveer vier kopjes koffie per dag dronken. Na zware trainingssessies van 30 minuten en cafeïne dosissen van 5mg per kilo lichaamsgewicht meldden beide groepen dat ze minder spierpijn hadden in hun quadriceps vergeleken met wanneer ze geen cafeïne gebruikten. Motl concludeerde niet alleen dat cafeïne helpt spierpijn te verminderen, maar ook dat een vooraf vastgestelde intolerantie voor cafeïne geen effect op de voordelen heeft.

Aanbevolen inname:

Er is veel discussie over de beste manier om cafeïne in je systeem te krijgen. Veel experts zijn het eens dat teveel cafeïne de insuline gevoeligheid, angst, risico op cardiovasculaire ziektes en meer kan verhogen. Bovendien concludeerden enkele onderzoeken dat koffie niet dezelfde prestatie verhogende voordelen produceert als pure cafeïne pillen. Desondanks zegt Broschart niet dat je cafeïne pillen moet nemen: “Je kunt het op natuurlijke wijze binnen krijgen via bepaalde voedingsmiddelen, koffie, thee en andere drankjes.” Thee wordt gezonder beschouwd dan koffie (het bevat meer antioxidanten) maar het bevat ook minder cafeïne dan koffie.

Het wordt algemeen overeengekomen dat het consumeren tot 300mg cafeïne per dag veilig is. (Dat is ongeveer drie koppen koffie of zes koppen thee). Voor atleten bevelen veel experts op het gebied van trainingsprestaties een dosis van 3 tot 6mg per kilo lichaamsgewicht een uur voor de training aan. Maar dit wordt niet aangeraden voor een dagelijkse routine, maar eerder voor een incidentele grote race of marathon. Overleg met je huisarts om te zien welke methode van inname voor jou het beste is.

Bijbehorende risico’s/controle:

Teveel cafeïne kan slapeloosheid en angst veroorzaken. Cafeïne inname kan ook leiden tot maagkrampen en uitdroging als de juiste vochten niet genomen worden, omdat cafeïne een milde uitdroger is. Op de lange termijn kan het een risico op een maagzweer vergroten of een bestaande maagzweer verergeren.

Cafeïne is een genotmiddel en een verslaving kan snel ontstaan. “Een acute stop met het gebruik kan leiden tot hoofdpijnen en ontwenningsverschijnselen.” waarschuwt Broschart. Een matig gebruik wordt aanbevolen.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
PURE Caffeine 200mg
Met PURE Cafeïne Capsules geef je je lichaam een betrouwbare en extra cafeïne boost! Deze capsules zijn ideaal voor onderweg, gemakkelijk te consumeren, volledig vegan en bevatten 120 capsules per verpakking. Perfect voor momenten waarop je dat extra beetje energie en alertheid nodig hebt.

deel dit artikel via

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.