Proteïne speelt een belangrijke rol bij het maximaliseren van de spieropbouw en het minimaliseren van de vetverhoging. Alleen niet elk bron van eiwit bevat dezelfde eiwitten. Neem bijvoorbeeld zalm en tilapia: deze twee vissoorten beschikken beide over goede eiwitbronnen, alleen zalm beschikt over meer gezonde omega-3 vetzuren. Dat maakt zalm een gezondere vissoort.

Natuurlijk heb je ook calorieën nodig voor de spieropbouw. In gefrituurd voedsel en vette vleesproducten zitten er meer dan genoeg calorieën in. Maar ze hebben ook transvetten en onverzadigde vetten die de ontstekingsgehalte verhogen en je juist trager maken tijdens een training.

Hoe meer je weet over de bron van eiwitten, hoe beter je er gebruik van kan maken. Wanneer je zoekt naar goede eiwitten, kijk dan naar magere eiwitten.

Eiwitrijke producten

Soort Voorbeelden
Zeevruchten Zalm, tilapia, makreel, ton, garnalen en mosselen
Planten Tofu, bonen, erwten, peulvruchten en quinoa
Gevogelte Kip en kalkoenborst, kip en kalkoen deli vlees, gebakken kip en eieren
Biefstuk Maaltijdsbiefstuk, biefstukhaas, biefstuk en filet mignon
Varkensvlees Varkensvlees, Canadese spekjes en ham

Vijf tips voor het vinden van magere eiwitten

1. Ga voor de borst

Wit pluimveevlees, dat gevonden wordt in de borst, is mager. Donker vlees, dat gevonden wordt in de vleugels en de dijen, bevat veel eiwitten, maar ook meer vet. Ga voor lekkere maaltijden met borstvlees.

2. Haal de huid weg

Hou je van die vette, knapperige bruine huid van kip, kalkoen en andere dieren? Helaas, dit heerlijke vlees zit vol met onverzadigde vetten die alleen maar tot doel hebben om je cholesterol te verhogen. Moet jij met je dieet aan een bepaald vetgehalte voldoen? Laat die huid dan staan en ga voor wit vlees.

3. Ga voor het lendestuk

Als je trek hebt in kip of rundvlees, maar je weet niet zeker welke stukken magere eiwitten bevatten, ga dan gewoon voor de lenden. Lendestukken (rundvlees, kip of varkensvlees) bevatten de meest magere eiwitten die je kan krijgen.

4. Gedraag je veggie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een deel van hun magere eiwitten rechtstreeks uit de plantenwereld te consumeren. Veelgebruikte bronnen met magere eiwitten uit de rijke plantenwereld zijn bijvoorbeeld tofu, bonen, peulvruchten, graan, quinoa en plantaardige eiwitpoeders.

5. Hoe minder poot, hoe beter

Natuurlijk gaat deze regel niet altijd op. Maar over het algemeen geldt: hoe minder poot, hoe meer magere eiwitten. Kijk naar plantaardige eiwitten. Deze bevatten geen poten, en bevatten dus magere eiwitten. Of vis. Vissen hebben geen poten, maar ze hebben wel vinnen, en dus zit vis vol met magere eiwitten. Dan heb je nog de kippen. Deze hebben maar 2 poten, maar bevatten wel meer magere eiwitten in vergelijking tot vis en planten. Dan heb je nog koeien en varkens. Deze hebben vier poten en dat maakt de eiwitten in het vlees nóg minder mager.

Oké, garnalen hebben 10 poten en octopussen hebben er 8, maar beide zeedieren bevatten alleen maar magere eiwitten. En de herten en bizons bevatten ook veel meer magere eiwitten dan de varkens en de koeien. En dan hebben we de insecten nog niet gehad. Ook al hebben deze dieren 6 poten, ze bevatten de meest magere eiwitten van alle dieren ter wereld.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.