Het lijkt alsof we het gisteren nog naar onze oren kregen gesmeten. ‘Vermijd vet.’ ‘Vet is slecht.’ Jaren zijn voorbij gegaan waarbij ons een fobie voor vet is aangepraat. Vet wordt nog steeds gezien als iets slechts, maar vet is helemaal niet slecht. Integendeel, sommige vetten moeten in het dagelijkse menu worden opgenomen. De meeste vetten in voeding hebben een gunstig effect op de cellulaire, cardiovasculaire, cognitieve gezondheid en draagt bij aan het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Waarom heb ik vet nodig?

Eiwitten en koolhydraten stelen de schijnwerpers als het gaat om macronutriënten, maar vetten spelen ook een vitale rol die niet onopgemerkt voorbij moeten worden gegaan. Natuurlijk vormen de koolhydraten de eerste voedingsstof waaraan gedacht wordt wanneer je meer energie wilt, maar vet is net zo goed een energiebron.

Een gram vet bevat meer calorieën (energie) dan de andere macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten. Vet levert 9 calorieën per gram en eiwitten en koolhydraten leveren beide 4 calorieën per gram. Koppel dit gegeven aan het feit dat je cellen vet nodig hebben. Het is dan verbijsterend om te denken dat mensen nog steeds vet vermijden als de pest. Bovendien is vet een opslag voor vitamines, zoals vitamine A, D, E en K. En daarnaast neemt vet ook een cruciale rol in de productie van testosteron.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten ondersteunen de gezondheid van het hart als gevolg van hun vermogen om een gezonde cholesterolspiegel te ondersteunen. Het is ook niet vreemd dat de levensverwachting in de Europese landen hoger ligt. Dit komt het mediterrane dieet het meest gevolgd wordt. Dit dieet zit vol onverzadigde vetten.

Essentiële vetzuren

Hoewel zowel omega-3 en omega-6 vetzuren essentieel zijn, is het beter om je meer te richten op omega-3-vetzuren. Het gemiddelde Amerikaanse en Westerse dieet bevat meer omega-6 vetzuren. Een scheve verhouding tussen 6 en 3 kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Dit komt doordat omega-6 vetzuren sterke pro-inflammatoire eigenschappen bezitten. In andere woorden: omega-6 vetten bevatten ontstekingsbevorderende eigenschappen.

Omega-3 vetten zijn zeer gezond voor het hart. Sporters hebben na een intensieve krachttraining minder kans op een ontstekingsreactie. Daarnaast dragen de omega-3 vetten ook bij aan een sneller herstel. Als sporter is het daarom verstandig om omega-3 vetten in je dieet op te nemen. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren ook van positieve invloed op hoe je lichaam omgaat met glucose. Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van een kleinere omega-6 en omega-3-verhouding in verband staat met de insulinegevoeligheid. Insulinegevoeligheid is een teken van glucose gebruik en opslag. Wanneer de insulinegevoeligheid optimaal is, wordt er minder glucose naar de vetcellen gebracht.

Verzadigde vetten

Er werd lang gezegd dat verzadigde vetten een gevaar vormen voor de gezondheid, omdat je er hoge bloedwaarden en hoge cholesterollevels ervan krijgt. Uit recente onderzoeken blijkt een hoge cholesterol geen zeer kwalijke invloeden te hebben op de gezondheid, zoals eerst werd aangenomen.

Bovendien zijn sommige verzadigde vetten, zoals kokosolie rijk aan middellange-keten triglyceriden (MCT). MCT’s zijn simpelweg vetten. Het is een glycerol molecuul verbonden met drie vetzuurmoleculen. De lengte van de ketens bepaalt hoe de vetten verwerkt worden na het eten. Middellange keten vetzuren leveren minder calorieën op dan lange ketens, namelijk 8.3 per gram in plaats van 9 per gram. MCT’s komen na het passeren van de maag en opname door de darm meteen in het bloed waardoor ze snel energie leveren en er bijna niets als lichaamsvet wordt opgeslagen. Diëten gericht op MCT’s dragen bij aan het bevorderen van de verzadiging en stimuleert gewichtsverlies.

Verzadigd vet speelt ook een cruciale rol in de productie van testosteron. Een laag testosteron resulteert in een verminderde spieropbouw en verminderde sportprestaties. Gelukkig bieden de verzadigde vetten uitkomst.

Transvetten

Transvetten worden vaak gevonden in de o zo lekkere donuts, koeken, cakes en ander soort gebak. Hoewel deze voeding zeer geliefd is door menigeen, is dit lekkernij niet geliefd door jouw lichaam. Het zijn ramprecepten vol met ‘slechte’ cholesterol. Het verstoort je metabolisme, vergroot kan op insulineresistentie en kan leiden tot obesitas. Volgende keer dus twee keer nadenken voordat je een donut in je mond propt.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.