Niet genoeg water drinken voor je hardloopronde in de morgen. Tonnen zweet verliezen bij een intensieve workout en vergeten om een goed glas water naar binnen te werken. Niet bewust van het geleidelijk toenemen van water gedurende het spinnen. Tijdens of voor een intensieve training vergeet je snel om goed te drinken. Het wordt van tijd tot tijd vergeten om voldoende vocht binnen te krijgen. Hydratatie tijdens krachttraining is belangrijk vanwege de hoeveelheid zweet dat je verliest. Daarnaast zorgt het bijvullen van vocht aan je lichaam tijdens een zware intensieve krachttraining ervoor dat je vermoeidheid voorkomt en je uithoudingsvermogen verlengt. Voordat je weer intensief sport, lees dan eerst deze 10 manieren door om uitdroging te voorkomen en je sportprestaties te verbeteren.

Hydrateren van je lichaam met water drinken

Water is cruciaal om je lichaam te hydrateren. Met name wanneer je veel vocht verliest, zoals tijdens een intensieve workout. Veel sportscholen verkopen sportdranken en proteïne shakes. Hoewel deze dranken zeer verleidelijk zijn, is het beter om water te drinken. Neem elke 20 minuten enkele slokken water gedurende de intensieve krachttraining. Hierdoor blijft je lichaam gehydrateerd en voorkom je uitdroging. Wanneer je langer dan een uur sport of een andere vorm van een zeer intensieve workout uitvoert vul dan altijd je lege bidon of fles met vers water. De sportdranken en elektrolyten komen om de hoek kijken.

Vocht aanvullen met sportdranken en kokoswater

Wanneer we veel zweten verliezen, verliezen we ook elektrolyten. Elektrolyten zijn mineralen in het bloed die helpen om de hoeveelheid water in je lichaam te reguleren. De elektrolyten zijn juist nodig om de lichamen van de topsporters te hydrateren en het uithoudingsvermogen tijdens de workout te verlengen. Nuttig daarom tijdens intensieve trainingen sportdranken die barsten van de elektrolyten. Hydratatie van het lichaam zorgt voor betere sportresultaten. Wil je liever een natuurlijk alternatief voor hydratatie tijdens krachttraining? Er zijn diverse andere natuurlijke alternatieven, zoals tabletten vol met elektrolyten, kokoswater of zelfgemaakte sportdranken.

Hydratatie tijdens krachttraining door fruit

Veel soorten fruit zijn een rijke bron van elektrolyten en vloeistoffen. Bananen en dadels staan erom bekend dat ze hoog niveau aan elektrolyt kalium bezitten. Met deze fruitsoorten kun je goed bijtanken tijdens een power krachttraining. Gehydrateerd blijven doe je niet alleen door op fruit te kauwen. Vul uiteraard altijd je vocht aan met water drinken.

Check je urine op hydratatie tijdens krachttraining

Wanneer je een break neemt naar het toilet, controleer dan altijd de kleur van je urine. Is je urine lichtgeel van kleur? Dan is je lichaam voldoende gehydrateerd. Het is lastig om de kleur van je urine te checken. Urine wordt vermengd met het toiletwater en verkrijgt hierdoor sneller een lichtere kleur. Wil je goed controleren of je voldoende gehydrateerd bent? Probeer de stroom van de urine te bekijken, voordat het in contact komt met het toiletwater. Donkergele urine is vaak een aanwijzing van uitdroging. Drink dan gauw genoeg bij!

Dorst, drink en hydrateer tijdens krachttraining

Wat je ook drinkt of het water, sap of sportdranken is, zorg ervoor dat je zeker twee slokken neemt wanneer je dorstig bent. Milde dorst is al een teken van uitdroging. Zelfs wanneer je je nog niet ongemakkelijk voelt. Neem al deze uitdrogingssignalen waar en zorg ervoor dat je lichaam voldoende gehydrateerd blijft.

Gehydrateerd blijven? Besteed aandacht aan spieren

Spieren bestaan voor meer dan 75% uit water. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan vocht, zijn de spieren sneller vermoeid. Door je lichaam gehydrateerd te houden, voorkom je daling van je sportprestaties (sterkte, kracht, aërobe capaciteit, anaerobe capaciteit). Voelen je spieren moe tijdens het sporten? Drink water, rust even uit en knal verder!

Controleer je hydratatie tijdens krachttraining door te knijpen

Het klinkt vreemd, maar het is zeer werkzaam om jezelf te controleren op hydratatie door jezelf te knijpen. Door jezelf te knijpen controleer je de verandering van je huid. Wanneer je lichaam voldoende is gehydrateerd veranderd de huid snel terug naar de normale vorm. Moet je een tijdje wachten tot de huid terugkeert naar de normale vorm? Dan kan dat een teken zijn van uitdroging.

Voorkom een droge mond

Een van de eerste tekenen van uitdroging is een droge mond. Wanneer de mond aanvoelt als de Sahara, snel je dan naar een fontein van water of neem een grote nip van een waterfles. Een korte drinkpauze tussen de sets door of gedurende cardio helpt bij het voorkomen van uitdroging. Je lichaam blijft voldoende gehydrateerd.

Stop wanneer je duizelig bent

Tijdens een intensieve training kan een sporter licht in het hoofd raken. Dit is een zeer duidelijk teken van uitdroging en dit teken laat weten dat het tijd is om even af te nokken. Hoewel de enorme wilskracht ertoe kan leiden dat je jezelf verder pusht, is een duizelig gevoel een indicator dat het tijd is voor hydratatie. Door de vermindering aan het volume plasma moet het hart harder werken om bloed te sturen naar de hardwerkende spieren. Wanneer je niet genoeg water in je bloed hebt, kan het leiden tot daling van de bloeddruk. Dit resulteert in duizeligheid. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen door altijd genoeg te hydrateren.

Hydratatie tijdens krachttraining is erg belangrijk. Hoewel je ook moet passen op over hydratatie. Teveel water drinken kan leiden tot hyponatriëmie. Het overtollige water in ons lichaam verdunt dan het natriumgehalte van ons bloed. Het drinken van teveel water tijdens sporten wordt vaak veroorzaakt tijdens een langdurige oefening. Het drinken van vloeistoffen gaat sneller dan het vochtverlies. Streef ernaar om een balans te vinden. Hydrateer voldoende, maar niet teveel. Dat leidt uiteindelijk tot het beste voor je lichaam en tot optimale sportprestaties.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.