Om te voorkomen dat je ongewenst veel kilo’s erbij krijgt tijdens sinterklaas, kerst en Oud&Nieuw, moet je preventieve maatregelen nemen. Houd je aan de volgende tips om gewichtstoename tijdens de kerstdagen te voorkomen.

Winkelen, bakken, evenementen en feesten – al deze dingen vragen veel tijd en veel inspanning in het vakantieseizoen. Wat vaak met deze stress samengaat is emotioneel eten of snel maaltijden naar binnen werken omdat je geen twintig minuten de tijd meer neemt om een normale, gezonde maaltijd te bereiden.

Om te voorkomen dat je ongewenst in kilo’ aankomt tijdens de kerstdagen, , moet je preventieve maatregelen nemen. Dit voorkomt dat je goede voornemens voor het nieuwe jaar niet gepaard gaan met een ongelooflijk streng dieet.

Zonder enige twijfel geniet iedereen tijdens de kerstdagen van heel veel en heel lekker eten. Dat is een onderdeel van de feestdagen. Het is alleen aan jou in hoeverre jij je daaraan overgeeft en wat je in de dagen doet die voor en na de kerstdagen zijn.

Plan je workouts

Als je weet dat je een zware maaltijd gaat verorberen, in het bijzonder eentje die rijk is aan koolhydraten (bijvoorbeeld aardappelpuree), streef er dan naar om echt een harde training te hebben voorafgaand aan de maaltijd.

Probeer om tijdens je training te werken met higher rep range liften, zodat je veel spierglycogeen afbreekt. Deze spierglycogeen moet dan weer worden aangevuld. Een koolhydraatrijke en calorierijke maaltijd zorgt er dan voor dat jij geen massa’s vet opslaat, maar dat jouw spieren glycogeen niveaus weer op peil worden gebracht. Met als gevolg dat je betere resultaten behaalt met je work-outs. Op deze manier kan je tijdens de kerstdagen werken aan spiermassagroei. Daarnaast draagt het bij aan het voorkomen van gewichtstoename in de kerstdagen.

Eet vooraf eiwitten

Voordat je een grote maaltijd gaat verorberen, kan je het volgende overwegen. Neem een klein eiwitrijke snack vooraf, zoals een blikje tonijn, roerei met groenten, een kleine kipfilet of een beetje cottage cheese.

Eiwitten zijn macronutriënten die verzadigend werken. Hierdoor wordt je honger afgestompt en dit zorgt ervoor dat je niet massaal bunkert tijdens de kerstmaaltijden.

Neem je eigen maaltijd mee

Als het gaat om een kerstmaaltijd die wordt verzorgd door vrienden of familie, biedt dan aan om je eigen gerecht te bereiden en mee te nemen.
Niet alleen brengt dit je in positief daglicht bij je naasten, maar het geeft je ook gemak dat er tenminste één gezond ding is waarmee jij je bord kan vullen.

Pas op het drinken

Niet alleen is het eten slecht voor je gewicht, de dranken hebben ook een slechte invloed op jouw kilo’s.

Eierpunch, de meest populaire traditionele kerst drank, harkt er hard in. Een eierpunch zit bomvol calorieën, heeft veel vet en zit vol suikers. Eierdrank is zeker niet iets wat valt onder gezonde voeding.

Eierpunch is niet de enige geliefde cocktail dat bomvol slechte voedingsstoffen zit. Er zijn veel meer ongezonde cocktails die favoriet zijn in de kerstdagen die met gemak 200 of meer calorieën per glas zijn.

Doe jezelf een plezier en trakteer jezelf op ongezond drinken of op ongezond eten, maar niet allebei. Dit zal in ieder geval de inname van extra calorieën beperken.

Houd controle over de dagen daarna

Om je gewicht op een redelijk niveau te houden, moet je de schade van de kerstdagen beperken.

Heb je op een dag teveel gegeten? Neem dan onmiddellijk corrigerende maatregelen, doe een beetje meer cardio de volgende dag en bezuinig op je koolhydraten of vet inname van de volgende dag. Snijd de daarop volgende dagen nooit in je eiwitinname. Want anders wordt het onderhoud van je spierweefsel verwaarloosd, terwijl dat juist de basis vormt van je stofwisseling en ervoor zorgt dat je minder vet opneemt.

Als je de ene dag 500 calorieën teveel eet en de volgende dag 500 calorieën te weinig eet, raak je uit balans. Hierdoor ben je juist vatbaarder voor gewichtstoename en raakt het onderhoud van je spieren in de knel. Uiteraard kan je niet in een rechte lijn dezelfde calorie-inname houden, maar door gewoon verder te gaan, zoals je voor de kerstdagen deed, ‘zet je de dag achter je’.

Zet de maaltijd achter je. Laat je niet een hele week leiden door die feestdagen. De ‘fix’ in de dagen erna houdt in dat je moet doen wat je altijd deed, misschien met een klein beetje meer cardio en een klein beetje minder koolhydraten.

Conclusie

Dit kerstseizoen hoef je dus niet rigide om te gaan met jouw dieet. Wees gewoon slim en pak het al paar weken van tevoren goed aan met je dieet en je work-outs. Zorg dat je extra work-outs en krachttrainingen in je agenda zet. Door je een maand van tevoren voor te bereiden op de grote dagen kom je het ‘vreet’ seizoen beter door.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.