Testosteron is de motor van een man. Het versterkt de spiergroei en zorgt ervoor dat de man snel lichaamsvet verbrandt. Dit magische stofje zorgt daarnaast ervoor dat je je beter voelt, beter slaapt, gezonder bent en voelt en het draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Op een leeftijd van 30 maakt de man minder testosteron aan.

Denk niet dat vrouwen geen testosteron nodig hebben. Ook zij krijgen op latere leeftijd te maken met een daling van de aanmaak van testosteron. Dit zorgt voor een vertraagde stofwisseling, verminderde botdichtheid en een tragere spiergroei.

Meer testosteron aanmaken? In dit artikel volgen 8 tips om meer testosteron aan te maken.

1. Eet vet

Eén van de dingen die jouw lichaam kapot maakt is dieet voeding. Dieet voeding verpest je natuurlijke aanmaak van testosteron. Lichaamsvet is zo slecht nog niet, en die stijging van testosteron doet je goed. Uit onderzoek in Journal of Applied Physiology blijkt dat diëten met een hogere inname van mono-onverzadigde en verzadigde vetten leidt tot een grotere toename van testosteron.

Uit een ander onderzoek (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism) blijkt dat mensen die switchen van een dieet met een hoge vetinname naar een dieet met een lage vetinname ook minder testosteron aanmaken.

Dus kies lekker voor voedzame mono onverzadigde vetten, zoals olijfolie, avocado’s en pindakaas. En laat voedzaam eten met verzadigde vetten niet staan. Denk aan rood vlees, kokosolie, eieren, donkere chocolade en kaas.

2. Wees niet bang voor cholesterol

Het is niet bij iedereen even bekend, maar testosteron komt in feite bij cholesterol vandaan. Dit houdt in dat wanneer jij een dieet hebt met als doel om een zo’n lage mogelijke cholesterol te bewerkstelligen, je testosteron gehalte ook daalt. Dus doe jezelf niets tekort en gooi dat cholesterol dieet aan de kant en zorg voor meer spiergroei.

Je kan ook met een gerust hart eieren een. Eieren zorgen ervoor dat je HDL cholesterol opname verbetert. HDL is het ‘goede’ cholesterol. Het verbetert de hartgezondheid en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor stabiliteit in de cellen. Meer dan genoeg gezondheidsvoordelen dus!

Je kan dus gewoon lekker je tanden zetten in rood vlees, eigeel en zeevruchten. Hmmm…

3. Zwaar trainen

Er zijn diverse dingen van invloed op het niveau aan testosteron. Natuurlijk verschilt het per individu en wat je dieet is, maar ook je training is van invloed op je testosteron aanmaak. Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat hele zware intensieve trainingen bijdragen aan het verhogen van het testosteron gehalte. Hoe meer spieren jij ‘aan het werk’ zet, hoe meer testosteron je aanmaakt.

4. Vitamine D

Testosteron kan je ook op een makkelijkere manier stimuleren, namelijk door de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Er zijn verschillende stoffen die helpen bij de aanmaak van testosteron.

Vitamine D is één van de meest gewaardeerde stoffen om z’n positieve invloed op de aanmaak van testosteron. Uit onderzoek blijkt dat mannen die voldoende vitamine D in het lichaam hebben, ook meer testosteron aanmaken. Echter geldt dat als je voldoende vitamine D in je lichaam hebt, dat extra vitamines niet meer zullen helpen.

5. Zink

Zink staat bekend als een mineraal dat bijdraagt aan het herstel van de spiercelen, het immuunsysteem ondersteunt en ook betrokken is bij de aanmaak van eiwitten in het lichaam. Maar is het jou ook bekend dat zink bijdraagt aan een verbeterde testosteron aanmaak? Zink zorgt er bijvoorbeeld voor dat het mannelijke hormoon niet wordt omgezet in oestrogeen.
Naast supplementen kan je zink ook gemakkelijk aanvullen met vlees, kaas, noten, graanproducten en schaal- en schelpdieren.

6. D-asparaginezuur (DAA)

D-asparaginezuur (DAA) is een natuurlijke aminozuur. Deze stof wordt gebruikt voor het reguleren van het testosteron gehalte. Niet vreemd dat veel krachttrainers deze stof gebruiken als testosteronbooster. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat D-asparaginezuur de vruchtbaarheid verbetert en dat ook de testosteronspiegel stijgt.

7. Lange work-outs zijn niet per se beter

Hoe meer je traint, hoe beter. Het klinkt als een testosteronbooster, maar toch is dat het zeker niet. In tegendeel, het blijkt zelfs dat lang trainen je testosteron gehalte doet dalen. Dit principe gaat in werking wanneer je langer dan een uur sport. Het is beter om keihard te trainen met korte rustpauzes. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je drie minuten traint en 1 minuut pauze neemt, werkt als een testosteronbooster.

8. Slaap voldoende

Het is belangrijk om voldoende te slapen. Slaaptekort ontwricht de hormoonhuishouding, dus ook de testosteronspiegel gaat schommelen. Wanneer je slaapt, maak je heel wat testosteron aan. Dus ga maar lekker slapen!

9. Testosteron boosters

Testosteron boosters zijn een uitstekende aanvulling om je testosteron op natuurlijke wijze te verhogen. Ze bevatten ingrediënten die de productie van testosteron stimuleren, wat leidt tot meer spiermassa, minder lichaamsvet, meer energie en een hoger libido. Voor meer informatie over hoe deze supplementen werken en welke voordelen ze bieden, lees ons artikel over de 5 beste testosteron boosters. Daar vind je alles wat je moet weten over veilig en effectief je testosteron verhogen.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.