Moe van rundvlees en kip? Breng je spieropbouwende eiwitinname met deze voedzame en smaakvolle alternatieven naar een nieuw en hoger niveau! Je moet niet elke dag dezelfde krachttrainingen uitvoeren. Hetzelfde geldt voor je proteïne vlees maaltijden. Het eten van verschillende soorten dierlijk vlees overspoelt je lichaam met een breder scala aan gezonde voedingsstoffen en prikkelen je smaakpapillen met nieuwe en exotische smaken.

Natuurlijk kan je switchen tussen kippenborst en kalkoen drumsticks of entrecôte en lamsvlees, maar om echt veranderingen aan te brengen in je proteïne vlees maaltijden is het tijd om een goede slager op te zoeken. Bizon en andere vleessoorten zijn een trefzekere manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor herstel en opbouw van de spieren, zonder dat jij je grote zorgen hoeft te maken over de calorie-inname. Nadat je meer weet over de verschillende soorten proteïne vlees, grijp je niet meer als eerste naar rundvlees in de winkelschappen.

Vlees vol proteïne. Hertenvlees

Hertenvlees heeft een lichte fruitige smaak. Het is prachtig karmozijnrood vlees dat een indrukwekkende 15-tot-1 eiwit tot vet verhouding heeft. Hierdoor vormen herten een van de beste hunks onder de dieren die je op je bord kan hebben liggen om spieren te kweken. Daarnaast is het een goede bron van niacine. Dit is een B-vitamine die essentieel is voor de productie van energie in het lichaam.

Bereidtip. Net als ander mager vlees, moet je hertenvlees met veel zorg behandelen. Het mag niet gaar worden, want anders wordt het zeer taai vlees. Bereid hertenvlees daarom kort op hoog vuur.

Proteine vlees. Eland

Vlees vol proteïne dat nog indrukwekkender is dan het proteïne vlees van herten met hun torenhoge geweien is de eland. Eland is licht zoet en is heerlijk mals vlees. De voedingswaarde van eland draagt absoluut bij aan je dieet. Het vlees vol proteïne ontbreekt in verzadigd vet en bezit opmerkelijke hoeveelheden B-vitamines, ijzer en zink. Het zijn nutriënten die allemaal een gezonde testosterongehalte bij mannen ondersteunen.

Daarnaast geven de malse elanden bounty’s je een verzadigd gevoel door de hoeveelheid eiwitten. Deze proteïne vlees maaltijden voorkomen dat je tussen de maaltijden door nog erg zondigt. Onderzoekers van Rowlett Institute of Nutrition and Health (Verenigd Koninkrijk) stellen dat het eten van een eiwitrijk dieet (30 procent van de calorieën bestaande uit eiwitten) aanzienlijk het hongergevoel verminderd vergeleken met een dieet bestaande uit 15 procent eiwit. Dit kan een reden zijn waarom eiwitrijke diëten zijn gekoppeld aan een verbeterde lichaamssamenstelling. Bijkomend gezond voordeel is dat het gebruik van groeibevorderende hormonen en antibiotica niet toegestaan zijn in de productie van elandenvlees.

Bereidtip. Bereid elandenvlees tot het vlees een kleine beetje roze in het midden is.

Proteïne maaltijd. De bizon

Van alle exotische vleesmaaltijden is bizon vaak het makkelijkste bij de slager te vinden. Dit komt doordat veel mensen bizonvlees aan zien als standaard rundvlees. Om je nog blijer te maken, bizonvlees heeft een veel rijkere smaak dan een biefstuk afkomstig van een gefabriceerde boerderij-koe.

Bizon is proteïne vlees dat zeer goed voor het hart is. Uit onderzoek blijkt dat mensen die bizonvlees eten lagere bloed triglyceride niveaus hebben in vergelijking tot de mensen die dezelfde hoeveelheid rundvlees consumeren. Wanneer mensen over een langere periode bizonvlees eten, hebben ze minder tekenen van ontstekingen in het lichaam in tegenstelling tot mensen die rundvlees blijven eten.

Waarom zou dit zijn? De onderzoekers vermoeden dat de verschillen in voedingswaardes toe te wijzen zijn op de leefwereld waarin de dieren opgroeien. Zo hebben bizons vaak meer grasland in tegenstelling tot vee. En aangezien bizons meestal later in hun leven rijp zijn voor de slacht hebben ze meer jaren om ijzer op te bouwen in hun lichaam. Koeien daarentegen worden sneller geslacht en hierdoor bezit rundvlees minder ijzer.

Bereidtip. In vergelijking tot de bereiding van rundvlees heeft bizonvlees maar ongeveer een derde van de warmte nodig en daarmee ook maar een derde van de tijd! Bizon is het proteïne vlees voor medium-rare of medium. Zorg ervoor dat je het vlees voor 10-15 minuten laat rusten.

Proteïne vleesmaaltijd. Het wilde zwijn

In de afgelopen jaren heeft varkensvlees haar smaak verloren in het grootste gedeelte van de markt. Wil je deze heerlijke smaak terug? Trek je jagerskleding maar aan en pak je jachtgeweer erbij. Het is tijd om te jagen op wilde zwijnen. Laat de rijke smaak van een écht varken terugkeren op je bord.

Vrije uitloop dieren zoals wilde zwijnen grazen vaak op velden die een verscheidenheid van voedingsstoffen bezitten. Daarnaast hebben wilde zwijnen veel meer ruimte voor lichaamsbeweging. Deze twee factoren genereren een diepe vleessmaak.

De voedingswaarden van een wild zwijn bestaat uit een variatie aan spieropbouwende proteïnes en immuun systeem verbeterende voedingstoffen zoals zink en selenium.

Bereidtip. Veilig wild zwijn bereiden doe je door een inwendige temperatuur van 160 graden Celsius graden te bereiken. Deze temperatuur neemt afscheid van alle potentieel gevaarlijke bacteriën en verwelkomt een zeer aangename textuur.

Proteïne vleesmaaltijd. De struisvogel

Als het aankomt op gevederde vleesvervangers, kijk dan niet verder dan de struisvogel. In tegenstelling tot de kip of de kalkoen is deze grote vliegende vogel afkomstig uit Afrika. Het is in feite rood vlees, dus het levert een meer robuuste smaak op en het heeft een vlezige structuur van de typische steak.

Grill een lekkere hamburger of steak van de struisvogel en de maag zal absoluut gevuld zijn en het lichaam verzadigd met magere eiwitten en vitamine B-12. Vitamine B-12 is een voedingsstof die een gezond zenuwstelsel ondersteunt. Houd ook een oogje op een soortgenoot van de struisvogel: de emoe. Dit is een andere oeroude vogel met voedzame, geweldig smakend rood vlees vol proteïne.

Bereidtip. Deze proteïne vlees maaltijd moet met een zeer hoge temperatuur worden bereid in zo weinig mogelijk tijd. De beste manier om optimaal te genieten van een proteïne vleesmaaltijd van de struisvogel is rare of roze.

Groenere weiden

Tenzij je zelf een dier neer haalt of wanneer een jager een deel van de opbrengt met jou deelt, komt het meeste vlees uit Noord-Amerika van de boerderijen. In de meeste restaurants is het verplicht om proteïne te verkrijgen van bronnen waar het vlees onder inspectie geslacht is. Dat maakt het voor chef-koks een lastig karwei om wilde dieren legaal te serveren. Echter hoeven de chef-koks bij boerderijdieren geen zorgen te maken dat het vlees teveel naar wild smaakt.

Helaas, geldt ook voor exotisch vlees (en dan met name de bizon) dat de dieren op dezelfde wijze worden groot gebracht als de boerderijdieren. Dat wil zeggen dat ook bizons op weidegronden groeien. Deze gronden zijn vaak vol gestrooid met korrels die de voedingswaarde van het vlees aanzienlijk verlaagt. Een voorbeeld is de toename van omega-6 tot omega-3. Deze verhouding maakt je lichaam vatbaarder voor ontstekingen en kunnen erin resulteren dat jij minder snel herstelt van krachttrainingen. Om het meeste profijt te halen uit exotisch vlees, moet je vlees zoeken dat afkomstig is van dieren die de ruimte hebben gehad om rond te zwerven op grote stukken grond.

Voedingswaarden van het vlees vol proteïne

  • Hertenvlees: 150 calorieën, 30 g eiwit, 2 g vet
  • Eland: 167 calorieën, 31 g eiwit, 4 g vet
  • Bizon: 143 calorieën, 28 g eiwit, 2 g vet
  • Wilde zwijn: 160 calorieën, 28 g eiwit, 4 g vet
  • Struisvogel: 155 calorieën, 28 g eiwit, 4 g vet
  • Ossenhaas: 308 calorieën, 25 g eiwit, 22 g vet
  • Mager rundvlees:178 calorieën, 21 g eiwit, 10 g vet

Opmerking: Waarden zijn gebaseerd op 100 gram bereid vlees

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
CN Mass Trainer
De MASS GAINER van Crazy Nutrition is een krachtige formule met 488 calorieën, 40 gram eiwit en 55 gram zuivere koolhydraten, ontworpen om snel spiermassa op te bouwen. Deze gebalanceerde mix stimuleert effectieve gains zonder de ongemakken van schommelende bloedsuikerspiegels, gasvorming of een opgeblazen gevoel.
Crazy Nutrition Tri-Protein
TRI-PROTEIN van Crazy Nutrition brengt een unieke combinatie van 4 krachtige eiwitten samen, ontworpen om in drie verschillende fasen te worden verteerd. Met 24 gram aan natuurlijke, niet-GMO-eiwitten, biedt deze allesomvattende formule je de meest complete eiwitondersteuning die je nodig hebt voor je training en herstel.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.