Wat eet je voor en na je workout?

Als je als krachttrainer de kracht van voeding wilt gebruiken voor je resultaten, dan zijn je pre-workout voeding en je post-workout voeding heel belangrijk. In dit artikel volgen er verschillende tips en adviezen waar je op moet letten voor en na je workout.

Pre-workout voeding

Voordat je traint moet je voldoende energie hebben. Als je start met trainen dan doe je een enorm beroep op je spieren. Dat is niet erg, zolang je spieren er maar op voorbereid zijn. Een voorbereiding betekent niet alleen goed getraind zijn, maar ook bevoorraad zijn.

Zorg er daarom voor dat je voldoende energie hebt waar je op kan teren tijdens je workout. Je voorkomt daarmee een algeheel gevoel van onwel zijn, maar ook blessures. Bovendien leidt het tot betere resultaten. Doordat je meer energie hebt, kunnen je spieren meer aan en kan jij meer van je workout verwachten.

Alleen wat is de juiste brandstof? En hoelang van te voren moet jouw lichaam op deze brandstof werken? Natuurlijk verschilt dit per persoon. De één heeft een sneller metabolisme dan de ander. Gemiddeld genomen moet je twee tot drie uur van tevoren een maaltijd consumeren.

Koolhydraten behoren tot een goede pre-workout voeding. Daarbij is het wel belangrijke welke koolhydraten je kiest. Het beste zijn de samengestelde koolhydraten. Deze vind je terug in bruine rijst, granen en fruit. Deze koolhydraten neemt je lichaam langzaam op. Hierdoor laat je lichaam gestaag energie vrij. Deze energie is dan nog goed te gebruiken tijdens de training.

Kies je voor eenvoudige koolhydraten? Dan vliegt de energie erdoor heen. Eenvoudige koolhydraten zitten bijvoorbeeld in wit brood.

Zorg ook voor een zware maaltijd. Zo voorkom je dat je maag gaat rammelen en je zwak wordt als je sport. Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Tijdens een workout verbrand je niet alleen veel calorieën, maar verlies je ook veel vocht. Drink van tevoren voldoende, zodat je niet uitdroogt.

Extra supplementen vooraf aan je workout

  • Wei-eiwitten. Neem 30 minuten vooraf aan je training wei-eiwitten. Eiwitten versneller je spierherstel en zorgen ervoor dat je langer kan trainen.
  • Cafeïne. Neem 30 minuten vooraf aan de training het supplement cafeïne. Het verbetert je focus.
  • Creatine. Dit is een supplement waarmee je verzuring van je spieren tegenhoudt.

Post-workout voeding

Na je training zijn je spieren verzuurd. Je bent toe aan een welverdiende rust. Je spieren moet namelijk herstellen. Bovendien moeten ze groeien, en dat doen ze het beste als jij ze een beetje helpt. Dat doe je niet alleen door voldoende pauze te nemen, maar ook door de juiste voeding te consumeren.

Voeding kan een boost geven aan je spiergroei en je spierherstel. Alleen dan moet je wel de juiste voedingsmiddelen consumeren. Binnen een uur na je training is het verstandig om je brandstof aan te vullen. Snelle eiwitten en goede koolhydraten zijn in deze fase belangrijk.

Snelle eiwitten neem je snel op. Deze worden meteen opgeslokt door je spieren. Eiwitten zijn namelijk van groot belang voor spierherstel en spiergroei. Je hebt een combinatie van snel verteerbare koolhydraten en langzame koolhydraten nodig. De snelle koolhydraten zet jouw lichaam razendsnel om in energie. Hiermee voorzie je jouw lichaam snel in de benodigde energie. De langzame koolhydraten heb je nodig om over een aantal uur niet weer ontzettend veel honger te hebben.

Vergeet uiteraard niet weer om voldoende water te drinken. Na een flinke zweetsessie heb je hoognodig vocht nodig.

Extra supplementen na je workout

  • Creatine. Om de spierherstel te versnellen.
  • Glutamine. Dit is een belangrijke aminozuur. Deze stof helpt bij een betere eiwitsynthese. Hierdoor herstellen je spieren sneller en beter.
  • Fructose. Zorgt voor een gestage stijging van je bloedglucose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *