Mensen die frequent sporten weten waarschijnlijk dat er veel regels worden gegeven voor je voeding voor en na je dagelijkse workout. Maar de vraag rijst of al deze regels wel noodzakelijk zijn. Misschien zijn er wel regels waar je je al jaren braaf aan houdt, maar die je met een gerust hart kunt schrappen.

Spoedgeval?

Stel je hebt je geblesseerd na een training van je beenspieren. Strompelend en hinkelend bereik je de kleedkamer met maar één doel: Snel een shake naar binnen werken om de spieren te ondersteunen. Maar dan ontdek je dat je je drinkfles met shake niet in je sporttas hebt gestopt. Die staat nog thuis op het aanrecht… Je bloeddruk stijgt, en je weet niet hoe snel je je moet aankleden om naar huis te snellen voor je shake. Klinkt dit bekend? Welnu, het is helemaal niet nodig om direct na het sporten te beginnen met het consumeren van snel verteerbare eiwitten en koolhydraten. De timing van je maaltijd, maar ook het type eiwit en / of koolhydraten dat je binnenkrijgt, speelt een veel minder grote rol voor het herstel van je spieren na de training dan je misschien denkt. Er zijn drie regels die je kunt schrappen als het gaat om voeding en sporten.

1: Ik moet onmiddellijk eten nadat ik klaar ben met mijn workout

Dit is niet waar. De maaltijd die je gebruikt voordat je gaat sporten is feitelijk veel belangrijker dan wat je eet nadat je klaar bent met trainen. De spijsvertering heeft zijn tijd nodig. Gebruik je voordat je gaat sporten een eiwitrijke maaltijd, dan zal de hoeveelheid aminozuren een uur nadat je hebt gegeten nog steeds verhoogd zijn. Zelfs als je 2 tot 3 uur voor een training een eiwitrijke maaltijd gebruikt, is de hoeveelheid aminozuren in je lichaam nog steeds voldoende om spierschade te beperken tijdens en na een training. Wanneer je voor de training 25 tot 35 gram magere eiwitten gebruikt, heb je echt nog voldoende tijd om rustig naar huis te rijden voordat er gegeten moet worden. Het advies is om binnen een uur na het beëindigen van een training een eiwitrijke maaltijd te gebruiken voor het noodzakelijke herstel van de spieren. Deze maaltijd is nodig om bij te tanken, je vochthuishouding op peil te brengen en voldoende eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen voor goed spierherstel. Zorg dus voor een maaltijd met voldoende eiwitten, koolhydraten, water en elektrolyten. Er is wel een uitzondering op deze regel: Heb je voordat je ging trainen niet gegeten? Dan heb je tijdens en na de workout geen bescherming van de aminozuren uit je voeding. Dan is het wel belangrijk om zo snel mogelijk na afloop van je training iets te eten.

2: Mijn workout zit erop, ik MOET nu een eiwit shake drinken

Dit is niet waar. Het is zelfs zo dat als je direct na je workout een eiwit shake neemt, je daarna een onverzadigbare honger krijgt naar ongezonde voeding. En ja, er is snel verterend wei-eiwit beschikbaar. Maar ook dan zal je niet meer dan 8 tot 10 gram eiwit per uur in je lichaam kunnen opnemen. Hoewel wei-eiwit sneller verteert dan de eiwitten in bijvoorbeeld vlees of kip, is deze eiwit soort niet de enige die je nodig hebt. Bovendien: wanneer je vlees eet na je workout, heeft je lichaam langer nodig om dit te verwerken, waardoor je minder snel honger krijgt dan na het achterover slaan vaneen eiwit shake. Uitzondering op deze regel: Als je geen hongergevoel hebt na de training, dan kan een eiwit shake geen kwaad. En een shake drinken is vaak gemakkelijker na de training dan direct eten. Je kunt je lichaam trainen om het moment van de maaltijd na je training steeds wat verder uit te stellen. Zo bereik je eenvoudig je trainingsdoelen.

3: Lekker getraind! Nu heb iets nodig met snel verteerbare koolhydraten

Nogmaals: Breken met oude regels kan heel nuttig zijn. Het is overbodig om direct na de training snel verteerbare koolhydraten te nuttigen. Sterker nog: het kan er zelfs voor zorgen dat je snel na deze maaltijd alweer honger hebt. Het nuttigen snel verteerbare koolhydraten, zoals die in dextrose of een zoete traktatie na de training kan ervoor zorgen dat de aanvulling van glycogeen verbetert. Gezondere koolhydraten komen uit vezelrijke voeding. Het lichaam doet er langer over om deze te verteren en daardoor heb je veel minder snel een hongergevoel. De hoeveelheid glycogeen is zelfs 24 uur na een maaltijd vaak nog voldoende. Het grote nadeel van het eten van iets met veel suiker, zoals bij voorbeeld een candybar of andere zoete versnapering, zorgt ervoor dat je hongergevoel razendsnel weer terugkomt. Het werkt maar heel even om je honger te stillen. Doordat je ruim voor je volgende maaltijd alweer honger krijgt, is de verleiding groot om tussendoortjes te nemen die je dieet behoorlijk in de war kunnen schoppen. Uitzondering op deze regel: Als je twee keer per dag traint, is het aan te raden om direct na de eerste training van de dag iets te eten met snel verteerbare koolhydraten. Het is beter voor de tweede training om deze te starten met weinig koolhydraten voor betere prestaties.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.