Waarschijnlijk is het je bekend dat artsen en andere deskundigen er op hameren dat mensen minder zout moeten eten. Het is slecht voor je bloeddruk, je hart en je nieren. Het verhoogt de kans op een beroerte of andere medische problemen. Maar als je regelmatig intensief traint is het wellicht verstandig om juist meer zout te gebruiken. In dit artikel leggen we uit waarom.Natrium verhoogt het bloedvolume

Door een pre-workout maaltijd te nuttigen die rijk is aan natrium, zorg je ervoor dat de hoeveelheid bloed toeneemt. Aangezien het bloed voor zuurstof en voeding aan de spieren moet zorgen, kan dit ervoor zorgen dat je je training succesvol kunt volbrengen. In het bloed zitten rode bloedlichaampjes en plasma. Deze zorgen ervoor dat aminozuren, hormonen en glucose snel worden getransporteerd in je lichaam. Een studie die werd uitgevoerd aan de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland wees uit dat atleten die voor hun prestatie een natriumrijke shake dronken, beter presteerden dan sporters die juist een zoutarm drankje kregen vlak voordat ze moesten presteren. De eerste groep hield ook beter vocht vast wat zorgde voor minder belasting van hun lichaam. Ook hun lichaamstemperatuur was lager.

Natrium versnelt het afleveren van voedingsstoffen aan het lichaam

Voor een succesvolle training heeft je lichaam diverse voedingsstoffen nodig. Het gaat vooral om aminozuren, glucose, water, vetzuren en elektrolyten. Het bloed moet deze voedingsstoffen door het lichaam transporteren. Om ervoor te zorgen dat deze stoffen ook daadwerkelijk hun werk kunnen doen, moeten ze je spiercellen bereiken. Natrium zorgt er als “co-transporter” voor dat deze voedingsstoffen door de celwand van de spiercellen heen kunnen dringen.

Zout maakt dorstig

Zout zorgt ervoor dat je dorstig wordt. Hierdoor zal je dus sneller geneigd zijn om voldoende te drinken tijdens je training. Goede hydratatie zorgt ervoor dat je nieren het elektrolytenniveau goed op peil kunnen houden. Daarnaast zorgt voldoende drinken er ook voor dat het bloedvolume tijdens de training op peil blijft. Verder zorgt natrium ervoor dat je geen kracht verliest tijdens de training. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of spierkrampen als gevolg van uitdroging worden vermeden.

Hoeveel natrium moet ik binnenkrijgen?

Voor diegenen die graag precies willen weten hoeveel ze van iedere voedingsstof moeten binnenkrijgen: De Dietary Guideline for Americans schrijft voor dat je maximaal 2,300 milligram natrium per dag nodig hebt. Het is soms lastig te berekenen hoeveel zout er in je voeding zit. Zorg ervoor dat het zout dat je binnenkrijgt uit voedingsmiddelen komt, zoals soep, zoute stengels, chips, crackers en ingeblikte groenten met zout. Je kunt aan de kleur van je urine zien of je genoeg natrium binnenkrijgt. Als je urine vrijwel kleurloos is betekent dit dat je (te) veel water hebt gedronken. Is de urine juist donker van kleur, zo donker als appelsap, dan is dit een indicatie voor uitdroging. Wanneer de kleur van je urine bleek geel is, dan is je vochthuishouding op orde. Hyponatriëmie is een aandoening als gevolg van een tekort aan natrium. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar het kan ook het gevolg zijn van het nuttigen van te weinig vloeistoffen en voedingsmiddelen die natrium en andere elektrolyten alsmede kalium bevatten. Symptomen van hyponatriëmie zijn misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en spierkrampen. In ernstige gevallen kan het leiden tot toevallen en zelfs coma.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.