Koffie, het is voor veel mensen een vast en onmisbaar onderdeel van de dag. Het is niet onbekend dat cafeïne invloed heeft op je lichaam en sportprestaties. Alleen is koffie en sporten goed of slecht? Er heerst nogal wat onduidelijkheid over de combinatie koffie en sporten.


Tijd om de volgende redenen wijs door te nemen, zodat je wat vaker van die ‘verslaving’ kan genieten in het teken van een actieve levensstijl. Want eigenlijk is het drinken van koffie voor krachttraining een middel om de lichamelijke prestaties tijdens het sporten te vergroten.

Een betere bloedcirculatie

Drink een uur voor het sporten een heerlijke bak zwarte koffie. De bloedsomloop zal aanzienlijk verbeteren binnen een tijdspanne van 75 minuten. Door de betere bloedsomloop, komt er meer zuurstof in het lichaam. Meer zuurstof zorgt voor betere sportprestaties en een hardere krachttraining. De vaten verwijden, waardoor er een betere toevoer is naar de spieren. Je spieren worden niet alleen krachtiger, maar ook minder snel vermoeid. Betere circulatie, betere work-out, betere sportprestaties.

Minder spierpijn


Cafeïne manipuleert de neurotransmitters. Dit heeft als gevolg dat de pijnbeleving drastisch afneemt. Dit kan er voor zorgen dat jij meer boost geeft tijdens een krachttraining. Drink een kop koffie voor sporten en je behaalt betere resultaten op het gebied van spierkracht en uithoudingsvermogen. Je verlegt je grenzen, met gemak kun je de reps of extra kilo’s aan zonder spierpijn en het verbetert ook nog eens je sportprestaties. Klinkt dat niet als een win-win situatie?

Behouden van spiermassa

Cafeïne helpt het verlies aan spierkracht te compenseren bij het ouder worden. Deze beschermende effecten leiden ertoe dat cafeïne en sporten eraan bijdragen om de algemene conditie te behouden. Daarnaast wordt het risico op leeftijdsgebonden verwondingen verminderd.

Een tank voor glycogeen

Koffie is een tank en beschermt de glycogeen voorraad van iedere harde sporter. Glycogeen is de suikervoorraad van de spieren en daarom een belangrijke bron van energie tijdens het sporten. Door de voorraad aan glycogeen die hard beschermd wordt door de cafeïne in het lichaam, kan er harder en langer getraind worden. Na een intensieve work-out zijn de glycogeenwaarden gekelderd en moeten deze hoognodig aangevuld worden. Glycogeen zorgt ervoor dat de doorgetrainde spieren herstellen. Maar waarom is koffie en sporten zo goed omtrent glycogeen? Koffie houdt de glycogeen zoveel mogelijk vast tijdens de intensieve krachttraining. Na de work-out hoef jij minder lang te wachten op de volgende training. Je spieren herstellen snel en een nieuwe harde krachttraining laat niet zo lang op zich wachten.

Goed voor het geheugen

Het is welbekend dat koffie een gunstig effect heeft op het leren en onthouden van dingen. Daarom is koffie en sporten zo’n perfecte combinatie. De boost van cafeïne voor de hersenen helpt om bij het sporten bepaalde oefeningen of routines beter te onthouden.

Conclusie

Het is vrij duidelijk. Koffie en krachttraining zijn een perfecte combinatie. Zet het koffieapparaat alvast maar aan, cafeïne zijn de nieuwe eiwitten. Nuttig je heerlijke bak koffie. Uiteraard gewone zwarte koffie zonder suiker, slagroom of melk. Gebruik koffie vooral in de ochtend en pre-workout momenten.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.