Nieuwe records behalen met je krachttrainingen? Caseïne kan je daarbij helpen. Het is je beste vriend in je eiwitrijke menu. Leer dit krachtige eiwit kennen!
Wat is caseïne?
Melk bestaat uit twee soorten eiwitten, te onderscheiden in whey en caseïne. Deze twee eiwitten worden met grote regelmaat door elkaar gehaald, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Caseïne is een langzame proteïne en whey is een snelle proteïne. Hierdoor wordt er heel gebalanceerd een evenwichtige hoeveelheid aminozuren afgegeven. Dit proces kan zeker zo’n 7 uur duren.
Het krachtige resultaat van dit eiwit
De cijfers liegen er niet om. Met caseïne geef je jouw lichaam een boost. Je verliest meer vet en je spiergroei wordt juist gestimuleerd. Doordat je lichaam caseïne moet opnemen – en er lang over doet – verbrandt je meer calorieën. Er worden vervolgens aminozuren vrijgegeven die bijdragen aan het spierherstel na een work-out en zorgen ervoor dat je spier sneller groeien. Whey heeft dezelfde effecten, maar caseïne lijkt een tweemaal zo goed resultaat op te leveren: meer vetverlies en meer spiermassagroei.
Nog een klein leuk weetje, caseïne zorgt voor sterkere tanden. Caseïne gaat erosie tegen.
Soorten caseïne
Er zijn verschillende soorten caseïne.
1. Micellaire caseïne
Micellaire caseïne is de langzaamste soort caseïne door de klontering. Deze vorm van eiwit wordt verkregen door een bepaald proces in de melk, waarbij het eiwit wordt gescheiden van de whey, de lactose en het vet. Deze vorm van caseïne werkt langzaam door, waardoor je lang profijt hebt van het eiwit. Micellaire caseïne is een vorm van eiwit die ideaal is om in de nacht te gebruiken. In de nacht kunnen je spieren twee keer zo goed herstellen.
2. Caseïnaten
Caseïnaten is de tweede langzaamste verterende vorm van caseïne. Deze caseïnesoort komt ook vanuit de melk, maar is vaak behandeld met een natrium- of calcium-alkalisch middel om het eiwit te neutraliseren. Hierdoor bevat dit eiwit een beetje vet, koolhydraten en lactose.
3. Caseïnehydrolysaat
Caseïnehydrolysaat is in wezen een “voorverteerde” vorm van caseïne. Dit eiwit bevat allerlei aminozuren die rechtstreeks naar de spieren vervoerd worden. Hierdoor wordt deze vorm van caseïne sneller opgenomen dan z’n soortgenoten.
Allergisch voor caseïne
Het kan zijn dat je allergisch bent voor lactose. Aangezien caseïne meestal van melk wordt gemaakt, is het belangrijk dat je goed oplet waar de caseïne vandaan komt. Het beste is om te kiezen voor micellaire caseïne. Hier wordt de lactose uitgefilterd. Zo voorkom je allergische reacties.