Stevia staat ook wel bekend als het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni, oftewel het honingkruid. Deze kruiden komen normaliter uit Paraguay en Brazilië. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke zoetstof voor thee en medicijnen.

In totaal zijn er wel 110 delen van de steviaplant, en maar 18 daarvan zijn zoet. Het eetbare gedeelte ervan is gemiddeld 100 tot 500 keer zoeter dan suiker. De combi van zoetheid en natuurlijkheid maakt deze zoetstof zeer populair. Vandaag de dag wordt deze natuurlijke zoetstof meer en meer gebruikt.

Wat zijn de voordelen?

Stevia heeft ontzettend veel voordelen. Niet vreemd ook dat deze kruiden al honderden jaren gebruikt worden.

Zo heeft stevia een positieve invloed op het lichaamsgewicht en de controle op de bloedglucose. Uit diverse onderzoeken blijkt dat stevia de bloeddruk verlaagt. Door stevia te vervangen voor suiker, zal dat grote invloed hebben op de bloeddruk van mensen. Bovendien zijn er ook resultaten vinden bij mensen met diabetes. Stevia blijkt bloedsuikerverlagende effecten te hebben. Stevioside is dus ook van positieve invloed op het hormoon insuline.

Is stevia veilig?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat deze zoetstof veilig te gebruiken is als zoetstof, ook voor mensen met diabetes. Tevens schijnt het geen allergische reacties te veroorzaken. Aangezien stevia een vrij nieuwe zoetstof is, kun je beter eerst de dokter om advies vragen over het gebruik van stevia.

Het is goed om te weten dat niet alle steviaproducten gezond zijn. Met misleidende labels kan je wijsgemaakt worden dat er geen suiker in de producten zit, terwijl dat misschien wel zo is. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst door.

Hoe gebruik je deze natuurlijke stof?

Stevia komt in verschillende vormen voor. De extracten kunnen worden verwerkt als poeder, maar ook als vloeistof. Sommige steviasupplementen kunnen ook suiker bevatten. Let daar altijd goed op.

Stevia kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het door je koffie, je thee of je yoghurt doen. Ook is het een ideale zoetstof om mee te koken en te bakken. Houd er wel rekening mee dat deze zoetstof veel zoeter is dan suiker.

Klik hier om stevia producten te shoppen!

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.