De endomorf hoeft alleen maar naar eten te kijken en hij wordt al dikker. Hoe het lichaam eten verwerkt, is grotendeels genetisch bepaalt. Wanneer het aankomt op afvallen, dan heeft de endomorf het toch best moeilijk. Daarom volgen hier 7 tips om gewicht te verliezen.

Wat is een endomorf?

Een endomorf is iemand die extreem veel aanleg heeft om aan te komen. Mensen met dit type lichaam hebben van nature een hogere vetpercentage en een traag metabolisme. Hierdoor is zo iemand voller gebouwd. Als een endomorf ook maar een klein beetje afwijkt van een normaal evenwichtig eetpatroon, dan is dat al te zien aan de weegschaal.

Als je een endomorf bent, dan is het goed om te weten dat jouw zenuwstelsel iets trager werkt. Insuline is een belangrijke factor in jouw lichaam en je zal ook problemen ervaren met koolhydraten.

Oké, nu is het klaar met de minder leuke kant van een endomorf zijn. De endomorf heeft ook voordelen ten opzichte van de atletische en slanke lichaamstypes. Zo bouw je snel spiermassa op en ben je in staat om keihard explosief te trainen.

Wel is het belangrijk om altijd goed om te gaan met voeding, en daarom volgen er nu 7 tips voor de endomorf om af te vallen.

1. Eiwitten zijn echt jouw ding

Als je als endomorf wilt afvallen, dan moet je je richten op eiwitten. Jouw lichaam heeft weinig energie nodig om vetten en koolhydraten te verteren, maar als het gaat om het verteren van eiwitten, dan heeft je lichaam veel meer energie nodig. Dit principe staat bekend als het thermogene effect.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat je lichaam 30 procent meer energie verbruikt om eiwitten te verwerken. 100 calorieën eiwitten wordt door jou lichaam gebruikt als 70 calorieën eiwitten. Eiwitten zijn niet alleen effectief om af te vallen, maar vormen eveneens essentiële bouwstenen om spiermassagroei en spierherstel te stimuleren.

Er zijn verschillende manieren om een proteïnerijk dieet te implementeren. Eet kwark, eieren, noten, vlees, een eiwitshake en probeer vet- en koolhydraatrijk eten te laten staan.

2. Eet minder koolhydraten

Blijf ver bij koolhydraten vandaan. Als je als endomorf wilt afvallen, dan doen koolhydraten je alleen maar slecht. De enige momenten waarop koolhydraten verstandig is om te consumeren is na een extreme work out. Voor de rest doe je er verstandig aan om zo min mogelijk koolhydraten te eten.

Koolhydraten zijn van grote invloed op insuline. Koolhydraten worden namelijk omgezet in suiker en dus stijgt je insuline. Dit komt omdat je bloedsuikerspiegel weer genormaliseerd moet worden. Insuline is een belangrijk hormoon die veel invloed uitoefent op je bloedsuikerspiegel, je glucosewisseling en het vetaanmaak.

Het klinkt allemaal vrij onschuldig, maar nu komt het probleem om de hoek kijken. Een endomorf is redelijk ongevoelig voor het hormoon insuline. Hierdoor wordt glucose slecht getransporteerd, met als gevolg dat er veel suikers worden opgeslagen.

Als je koolhydraten wilt eten, kies dan voor de meer complexe koolhydraten, zoals groente, zoete aardappelen, rijst, havermout, brinta en linzen.

3. Vergeet vetten niet

Vetrijk eten is jarenlang gedemoniseerd en wordt vaak alleen maar geassocieerd met aankomen en ongezond. Toch is het niet juist dat vetten slecht zijn, als je maar de juiste vetten binnenkrijgt. Met name voor de endomorf zijn vetten essentieel om af te vallen.

Onverzadigde vetten geven energie en geven een boost aan je stofwisseling. Vandaar dat deze macronutriënten goed zijn voor de endomorf die wilt afvallen. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld noten (ongezouten), kokosolie, vette vis, olijfolie, avocado, eieren, vlees en visolie.

In een dieet mist vaak voldoende noten, vis en olie. Als je je meer wilt richten op vetten, kies dan met name voor deze voedingsmiddelen.

4. Zorg voor regelmaat in je eetpatroon

Een evenwichtig eetpatroon start bij regelmaat. Ben je een endomorf en wil je afvallen? Verdeel je maaltijden over de dag en plan zo’n 6 tot 7 maaltijden in. Probeer om de 2,5 tot 3 uur iets te eten. Wanneer je kleine porties consumeert, verwerkt je lichaam eten beter en zal je lichaam niet in ruststand raken.

De grootste fout die een endomorf kan maken is zichzelf uithongeren. Daardoor raakt het lichaam in spaarstand. Spieren verdwijnen en het vetpercentage blijft even hoog.

Kies uiteraard wel voor kwalitatief goed eten en laat fastfood staan. Wanneer je start met gezond eten, leg je al een basis aan voor een gezonde levensstijl. Kies eerst voor kwaliteit, en focus je daarna op de kwantiteit.

5. Supplementen met visolie

Visolie supplementen zijn één van de meest populaire supplementen. Dit komt omdat visolie waanzinnig veel voordelen heeft voor het lichaam, en met name voor het hart en de bloedvaten.

Met name voor de endomorf zijn visolie supplementen goed. Visolie heeft een positieve invloed op de werking van insuline in jouw lichaam. De werking van visolie op de insuline verwerking, is vergelijkbaar met lichaamsbeweging. De cellen worden gevoeliger voor insuline (een pré voor een endomorf) en de afgifte van insuline verlaagt.

6. Voldoende groente is essentieel

Welk lichaamstype je ook hebt, groente moet de basis vormen van het dieet. Groente zitten bomvol belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat zijn bouwstenen waar niemand zonder kan.

7. Vermijd suiker

Als endomorf afvallen betekent suiker vermijden. Sinds het bekend is geworden dat de relatie met insuline het grootste probleem is van de endomorf, is duidelijk dat suikers je alleen maar slecht doen.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
NP Natuurlijke Fatburner
De natuurlijke fatburner van Natuurlijk Presteren, met zijn unieke en complexe samenstelling, is speciaal ontwikkeld om je lichaam effectief te ondersteunen bij gewichtsverlies. Deze formule zorgt voor gewichtsreductie zonder een opgejaagd of onrustig gevoel.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.