Het hart gezond houden. Het is altijd goed om daarover na te denken. Het gaat over een gezond voedingspatroon, veel beweging en de juiste supplementen slikken.

Hart- en vaatziekten vormen de grootste doodoorzaak wereldwijd. Artsen roepen patiënten regelmatig op om gezond te eten en voldoende te bewegen. Artsen schrijven ook tal van hartmedicijnen voor die vaak veel geld kosten en vervelende bijwerkingen hebben.

Voedingssupplementen daarentegen zijn vaak een krachtig, betaalbaar wapen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Lees hier gauw verder welke supplementen goed zijn voor het hart.

1. Thiamine (Vitamine B-1)

Thiamine staat beter bekend als het ‘anti-stress’-vitamine. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het versterken van je immuunsysteem en het verbeteren van het vermogen van je lichaam om stress te bestrijden. Thiamine helpt ook bij het elastisch en soepel maken van de hartspieren, zodat de pompfunctie van je hart beter functioneert.

Supplementen die goed voor het hart zijn, zijn dus Thiamine supplementen. Uit onderzoek (2012) bleek dat bij hartpatiënten de hartfunctie aanzienlijk verbeterde door thiamine supplementen. Eet jij weinig vlees, zuivel of vezels die rijk zijn aan vitamine B1? Consumeer dan deze supplementen.

2. Magnesium

Het meeste magnesium vind je terug in je hart. Het is dus niet verbazend dat een te laag niveau aan magnesium gerelateerd is aan hart- en vaatziekten. Uit onderzoek waarin gegevens van meer dan 500.000 deelnemers zijn onderzocht, blijkt dat degenen die meer magnesium slikken, een lager risico hadden op atherosclerose, hypertensie en hartziekte.

Supplementen die goed voor het hart zijn, zijn dus magnesium tabletten. Maar natuurlijk kun je magnesium ook uit je voeding halen, zoals vezels, noten en groenten. Toch blijkt uit onderzoek dat je magnesium vaak niet voldoende aangevuld krijgt. Daarom kunnen magnesium tabletten uitkomst bieden.

3. Coenzyme Q10 (CoQ10)

Co-enzymen Q10 vind je terug in bijna iedere cel. Deze enzymen helpen bij het omzetten van voeding in bruikbare energie. Het fungeert ook als een krachtig antioxidant, welke jouw hart beschermt tegen mogelijke stress-schade (situaties met veel stress).

Je lichaam produceert kleine hoeveelheden CoQ10. Hoe ouder je wordt, hoe minder jouw lichaam dat enzym aanmaakt. Daarom zijn extra supplementen goed voor het hart en de vaten. Er is meer onderzoek nodig op dit gebied, maar elke dag jouw voorraad aanvullen met 100-200 milligram CoQ10 draagt al bij aan een gezond hart.

4. Groene Thee

Polyfenolen (een fancy naam voor de verbindingen die in groene thee worden gevonden) zijn krachtig antioxidanten die strijden tegen vrije radicalen, welke schade toebrengen aan jouw cellen. Polyfenolen remmen ook de ontwikkeling van plak (kalk of vet) op de wanden van de slagaders. Hierdoor verlaagt het risico op hartaanvallen en beroertes.

Is het drinken van drie of meer koppen groene thee per dag niet echt jouw ding? Dan zijn er ook groene thee supplementen die goed voor het hart zijn. Slik dagelijks 300-400 milligram groene thee-extract. Dat levert uiteindelijk dezelfde voordelen op.

5. Omega-3s

Je hebt vast wel eens iets gehoord over de twee omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Dit zijn Omega-3 vetzuren die goed voor je gezondheid zijn – met name voor je hart. Deze vetzuren voorkomen dat de aders dicht slibben en stimuleren een gezonde bloeddruk.

Het probleem is dat veel mensen niet voldoende omega-3 binnen krijgen en juist teveel aan omega-6 consumeren. Dit verhoogt het risico op hartziektes. Een gezonde verhouding tussen de consumptie van omega-6 en omega-3 ligt ongeveer op 2: 1. Als je een paar keer per week geen vette vis eet, overweeg dan om jouw dieet aan te vullen met 500 milligram EPA en DHA om jouw hart te beschermen.

6. Bietjes

Nitraten zijn geweldig. Ze geven een boost aan jouw prestaties en geven jouw spieren een ‘opgepompte’ look. Ze zijn bloeddruk verlagend. Bovendien verbeteren ze jouw hartgezondheid.

Bietensap behoort tot één van de rijkste voedingsbronnen aan nitraten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat bietjes bloeddrukverlagend zijn. Het consumeren van voeding dat rijk is aan nitraten, vermindert het risico op een hoge bloeddruk, diverse hartziektes en beroertes. Supplementen die goed voor het hart zijn, zijn dus bietenextracten. Slik elke dag 100 milligram en wees verzekerd van een boost voor jouw gezondheid.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.