Proteïne is een onmisbaar element in het dieet van iedere lifter, topsporter en bodybuilder. Iedereen is het erover eens dat eiwitten bijdragen aan spiergroei en spierherstel, maar er gaan ook een hoop standpunten rond over proteïne waar mensen niet over uitgediscussieerd raken.

Denk hierbij aan dingen zoals; ‘Je moet 2 gram eiwitten per dag’, ‘Je moet om de twee uur eiwitten consumeren’ of ‘Eiwitten in poedervorm zijn beter dan in voedsel’. In dit artikel belichten we diverse mythes over proteïne, en weet jij wat waarheid is en welke onwaarheden in de wereld circuleren.

1. Eiwitten in poedervorm zijn beter dan eiwitten in voedsel

Denk jij dat dit waar is? Dan kan je het weer gauw uit je hoofd zetten. Eiwitten in poedervorm zijn niet beter dan eiwitten in vaste vorm. Het is waar dat eiwitpoeder makkelijk door je lichaam wordt opgenomen, maar eiwitten uit vast voedsel hebben andere gezondheidsvoordelen die niet te miskennen zijn.

Zo heeft dierlijk eiwit een ander aminozuuropbouw, en aminozuurcombinaties zorgen ervoor dat je lichaam meer eiwit kan opnemen. De bijzondere aminozuurcombinaties zijn van grote en gezonde invloed op je lichaam, waardoor jouw spieren zullen groeien. Het is dan ook de vraag of eiwitpoeders ook echt beter zijn. Eiwitpoeder is standaard en heeft daarom een minder uniek effect op je lichaam.

2. Je moet 2 gram eiwitten per dag

Ben je dag in dag uit secuur je eiwitinname aan het meten, omdat je precies die 2 gram moet halen? Dan kan je daar gauw mee stoppen. Er zijn geen standaard eiwitinnames vast te stellen. Als je bijvoorbeeld een dieet hebt, moet je meer dan gemiddeld aan eiwitten consumeren. Dat klinkt paradoxaal, maar eiwitten voorkomen dat je spieren verliest.

Jouw benodigde eiwitinname is afhankelijk van je calorie-inname en de hoeveelheid krachttrainingen die je uitvoert. Daarnaast spelen er ook andere factoren mee, zoals je leeftijd en je gezondheid.

Dus nogmaals; vergeet die standaardmaten, maar kijk naar jezelf. Hoeveel sport je, wat heb jij dagelijks nodig aan calorieën en wat zijn je doelen (afvallen, spiermassagroei, sterker worden)?

3. Om de 2 uur heb je proteïne nodig

Heb jij om de 2 uur een wekker aan staan, zodat je jouw dagelijkse eiwitconsumptie niet vergeet? Wat een gedoe, maar een geruststelling voor jou; dit is één van de grootste mythes over proteïne. Je hoeft helemaal niet om een bepaalde tijd een specifieke hoeveelheid eiwitten te consumeren.

Eiwitten hebben 24 uur na een work-out nog effect. Dit betekent dat je jouw eiwitinname op een dag in de gaten moet houden. Het maakt niet uit of je dat om de paar uur doet, of net voor de work-out.

4. Je lichaam kan maar een specifieke hoeveelheid eiwitten per maaltijd verteren

Bang dat je de eiwitten niet meer goed opneemt, wanneer je al meer dan 30 gram op hebt in een maaltijd? Laat die angst maar los. Dat je lichaam maar een specifieke hoeveelheid eiwitten per maaltijd kan verteren is een grote mythe over proteïne.

Kijk naar Arnold Schwarzenegger. Denk je dat hij zo groot en sterk is geworden met niet meer dan 30 gram eiwit per maaltijd? De hoeveelheid eiwitten die je lichaam verteert is niet vast te stellen. Dat is namelijk per persoon verschillend. De één weegt meer en traint harder, dan zal je ook meer eiwitten nodig hebben. Wanneer je weinig weegt en om de paar dagen een uurtje traint heeft je lichaam minder eiwitten nodig.

Wanneer je lichaam veel proteïne nodig heeft, betekent dat je veel spieren aanmaakt, en dat is toch zeker wel een goed teken!

5. Eiwit is geen brandstof

Kende je deze mythe over proteïne al? Eiwitten behoren tot de drie macronutriënten. Samen met koolhydraten en vetten zijn eiwitten de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Hoe deze mythe is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Deze trend lijkt te zijn voortgekomen bij bodybuilders die op dieet zijn die stellen dat je koolhydraten moet eten om je spierweefsel te beschermen. Echter is dit een onjuiste gedacht, want juist met een hoge eiwitconsumptie bescherm je jouw spieren en val je af.

Aanbevolen producten

Ontdek onze selectie van hoogwaardige voedingssupplementen, zorgvuldig gekozen om je krachttraining optimaal te ondersteunen. Elk supplement draagt bij aan jouw algehele welzijn, met essentiële voedingsstoffen die je helpen om je sportieve doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.
Micellar Casein Perfection
Dé perfecte shake om voor het slapengaan te nemen, met 20 gram hoogwaardige micellaire caseïne eiwitten voor een gestage afgifte van langzaam verteerbare eiwitten gedurende de hele dag en nacht. Deze shake is rijk aan alle negen essentiële aminozuren, en is bovendien koolhydraatarm, suikerarm en laag in vet, waardoor het een ideale keuze is voor een gezonde levensstijl.
Crazy Nutrition Tri-Protein
TRI-PROTEIN van Crazy Nutrition brengt een unieke combinatie van 4 krachtige eiwitten samen, ontworpen om in drie verschillende fasen te worden verteerd. Met 24 gram aan natuurlijke, niet-GMO-eiwitten, biedt deze allesomvattende formule je de meest complete eiwitondersteuning die je nodig hebt voor je training en herstel.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.