Heb je altijd honger? Begint jouw maag te schreeuwen, zodra je de laatste hap van een maaltijd naar binnen hebt gewerkt? De kans is dan erg groot dat je een of meer van deze gemeenschappelijke voedingsfouten maakt.

Je hebt op dit artikel geklikt, omdat je altijd honger hebt. Je vraagt je vast af of je een of ander power metabolisme hebt, of dat je gewoon niet voldoende eet bij een maaltijd.

Wanneer heb je voor het laatst gegeten? Als het meer dan drie uur geleden is, dan ben je waarschijnlijk gewoon toe aan je volgende maaltijd. Maar als je een uur geleden hebt gegeten en je maag begint al met protesteren, dan is het hoogst tijd om te kijken naar wat je precies eet. Probeer deze drie tips voor een verzadigd gevoel. Voorkom dat je altijd honger hebt.

1. Je drinkt niet genoeg vloeistoffen

Onze lichamen hebben elke dag veel vloeistoffen nodig, zodat de cognitieve en lichamelijke prestaties het beste presteren. De gemiddelde vrouw moet minstens 2,5 liter vloeistof per dag drinken (ongeveer 12 kopjes), terwijl de gemiddelde man minstens 3,5 liter nodig heeft (ongeveer 16 kopjes). Dat is veel vloeistof om elke dag te consumeren. En als je traint, moet je nóg meer drinken.

Iedere 15 minuten die je traint, moet je 150 tot 250 milliliter vloeistof drinken. Tijdens een training van 60 minuten heb je dus ongeveer een liter vloeistof nodig. Eén van de makkelijkste manieren om genoeg water te drinken, is door altijd met een waterfles rond te lopen. Zorg voor grote waterflessen, zodat je snel aan jouw dagelijkse benodigde hoeveelheid komt.

De moeder van alle vloeistoffen is water. Wanneer je altijd honger hebt, helpt water je bij het tegengaan van je hongergevoel. Water geeft je een vol gevoel, doordat de maag vol komt te zitten. Hierdoor stuurt de maag een signaal naar jouw brein met de boodschap dat je maag vol zit.

Dan zijn er ook nog momenten waarbij onze lichamen verward raken. Zo hebben we niet altijd dorst als we uitdrogen. Onze hersenen kunnen dorst verwarren met een hongergevoel. Onze hersenen vertellen ons dat we moeten eten. Terwijl je alleen maar hoeft te drinken.

Blijf je vloeistof aanvullen. Bij voorkeur calorievrije vloeistoffen. Zo houd jij je hongergevoel in toom.

Hoe zorg je voor meer vloeistof?

Zorg dat je een waterfles aan je heup vastzet. Neem het mee in de auto en bij vergaderingen. Zet er één op je bureau gedurende de dag en op je nachtkastje ’s nachts. Neem elke keer een nipje wanneer je ernaar kijkt. Vul de flesjes met sportdrank wanneer je klaar bent met je training en met water wanneer je niet traint.

Als je honger echt uit de hand loopt, probeer dan wat water te drinken direct voor en na elke maaltijd. Zo zorg je ervoor dat je brein het signaal krijgt dat je vol bent! Blijf vervolgens drinken tot je volgende maaltijd.

2. Niet voldoende vezels eten

Vezels worden vaak over het hoofd gezien, maar vormen een belangrijk onderdeel in ons dagelijkse menu. We denken er vaak aan om de macronutriënten naar binnen te werken, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar onze lichamen hebben ook vezels nodig. De aanbevolen dagelijkse inname van vezels voor mannen is 38 gram en voor vrouwen is dat 25 gram.

Maar veel mensen eten te weinig vezels. Mannen consumeren gemiddeld 18 gram vezels en vrouwen 15 gram. Gezien de krachtige eetlust-onderdrukkende werking van vezels, is het toch verstandig om aan de minimum dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen.

Hoe zorg je voor meer vezels?

Vervang witte koolhydraten (witbrood en pasta, witte rijst en witte aardappelen) voor bruine koolhydraten (volkoren brood en pasta, bruine rijst en haver). Zo verhoog je jouw vezelinname tot wel 4 of 5 gram. Een andere grote bron van vezels is lijnzaad. 3 gram lijnzaad per eetlepel, geeft een enorme vezel boost aan jouw haver ontbijt, post-workout smoothie of nachtelijke Griekse yoghurt toetje.

3. Je eet niet genoeg groente

Er is een minimum aantal groente per dag nodig van ongeveer drie porties (één handje is een portie), zoals wortelen, bietjes en pepers.

Groenten onderdrukken het hongergevoel, omdat ze uit ongeveer 90 procent water bestaan en tegelijkertijd vol vezels zitten. Groenten bevatten ook zeer weinig calorieën per hap, zodat je bijna alles kunt eten, zonder dat je teveel calorieën consumeert.

Hoe zorg je voor meer groenten?

Overweeg om de hele dag door groenten te eten. Dit doe je door ze te verbergen in smoothies, omeletten, avondmaaltijd en in je broodjes. Maar je kan ze ook gewoon lekker bereiden door te wokken of te bakken.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.