Zit je strak op je centjes, maar wil je goed eten? Geen zorgen. Volg deze 10 tips voor goedkoop voedzaam eten.
1. Gebruik digitale en papieren coupons
Het gebruik van een klantenkaart betekent niet dat je automatisch alle kortingen krijgt. Download de apps van supermarkten en koppel je digitale coupons aan je klantenkaart. Pak alle voordeelflyers in de winkel mee en pik de papieren coupons eruit. Combineer papieren coupons, digitale coupons en jouw klantenkaart voor goede deals. Door gebruik te maken van klantenkaarten en digitale coupons, kan de winkel volgen wat je koopt. Zo krijg je meer coupons aangereikt. Dat resulteert in goedkoop voedzaam eten.
2. Koop groot in bij de groothandel
Koop je eten in bij de groothandel. Op deze plekken vind je vaak heel veel voedingspakketen van hoogwaardige kwaliteit. Hier vind je ook natuurlijke en biologische producten. Je betaalt in één keer veel, maar per eenheid ben je goedkoper uit.
3. Koop seizoensgebonden en lokaal voedsel
Doe je boodschappen op de markt. Daar haal je vaak vers eten tegen zeer schappelijke prijzen. Bovendien ondersteun je de lokale economie. Wees bereid om contant te betalen. Je kunt ook lid worden van een lokaal landbouwprogramma, waarbij je voor een vaste vergoeding een doos vol met fruit en groenten krijgt. Deze voeding is altijd lokaal en vaak biologisch.
4. Wees een flexibele shopper
Soms moet je flexibel zijn. Voor goedkoop voedzaam eten kopen moet je soms naar meerdere winkels om het minste geld kwijt te zijn. Controleer in folders en op internet welke groenten en fruit op dit moment ‘in’ zijn. Door op zoek te gaan naar goedkoop seizoensgebonden eten, ben je vaak niet alleen goedkoper uit. Maar je leert ook veel nieuwe soorten voeding en gerechten kennen.
5. Zorg dat je jouw vriezer vult
Met voldoende diepvriesruimte bespaar je geld door in grote hoeveelheden seizoensgebonden voedsel in te kopen. Plak labels op je eten, zodat je precies weet wanneer je welk item hebt verpakt. Plan vervolgens elke week een maaltijd in met één of meerdere van jouw bevroren levensmiddelen. Zo voorkom je dat jouw vrieskist een mysterieuze en geheimzinnige plek in de keuken wordt.
6. Plan vooruit om voedselverspilling te voorkomen
Gezond eten is vaak vers voedsel (denk aan fruit, groenten, vlees, zuivel). Dit eten blijft niet lang goed. Zorg ervoor dat je van tevoren goed plant wanneer je ze consumeert. Wanneer er teveel overblijft, belandt er uiteindelijk heel veel in de container. Dat is zonde, niet alleen van het voedsel, maar ook van jouw geld. Ziet groenten of fruit er niet meer fris uit? Doe er iets mee, waardoor je het niet meer ziet. Denk aan donkerbruine bananen. Deze zijn los niet zo heel lekker meer. Maak er bananenbrood van en de bananen zijn weer overheerlijk.
7. Vergelijk prijzen
Als je prijzen vergelijkt, zorg er dan voor dat je dezelfde eenheden met elkaar vergelijkt. Als je een zakje voorgesneden broccoli van 300 gram voor €3,00 vindt en een stronk van 550 gram tegen €3,60, dan wordt het tijd voor wiskunde. Reken uit waarmee je goedkoper uit bent.
8. Mix en match
Meng goedkoop voedsel met duurder eten. Kool is super goedkoop (en lekker). Combineer het met kostbare asperges om jezelf een vol bord groenten te geven zonder dat het echt in de kosten uit de hand loopt. Serveer niet iedere persoon een heel kippenborst. Serveer minder kip, meer groenten en rijst of aardappels en je hebt een evenwichtige goedkope maaltijd.
9. Doe bewust boodschappen
Waar besteed jij je boodschappengeld aan? Als je voor redelijk goedkoop voedzaam eten gaat, dat je graag eet, dan is je geld goed besteed. Maar koop je eten, omdat je denkt dat je ze moet eten… en eet je dit uiteindelijk niet op? Dan is het weggegooid geld (en voedsel).
10. Reken eiwit supplementen mee
Wanneer je op je geld let, onthoud dan dat elke euro die jij uitgeeft aan supplementen, dat je een euro minder kwijt bent aan eiwitrijk voedsel. Jouw supplementen behoren ook tot je dieet.