Zumba is een dans fitness-methode gebaseerd op Salsa en andere Latijnse dansbewegingen, uitgevoerd op Latin- en wereldmuziek en zo gechoreografeerd dat mensen met ieder ervaringsniveau ervan kunnen genieten. Als je denkt dat je spannende lessen met goede gevoelens en feestelijke vreugde leuk zou vinden, is een Zumba-klas een goede keus voor om je fitness doelen te bereiken!

Vet en calorieverbranding

In de basis zijn Zumba klassen bedoeld om een hoge calorieverbranding te bieden door midden van intervaltraining. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, sekse, fitness niveau en andere fysieke factoren verbrand je per Zumba klas ongeveer evenveel calorieën als tijdens een gemiddelde snelle dansles (zoals salsa, disco of jitterbug). Voor de meeste mensen komt dit uit op het verbranden van ongeveer 400 tot 600 calorieën per uur. Met een choreografie die intervallen biedt in intensiteit in zowel tempo als muzieksoort en type bewegingen, wordt het energieverbruik van deelnemers gemaximaliseerd voor de voordelen van vetverbranding. Fitness bewegingen worden ook verweven in Zumba dansen, dus wees niet verrast als je vanuit een snelle merengue beat beweegt naar een trage set van push-ups tegen een wand.

Volledige Body-workout

Zumba is zowel een dansles als fitnessklas. Behalve dat het voordelen biedt voor het hart, levert Zumba een workout voor je hele lichaam. Van hoofd en schouder rollen wat je nek losmaakt en je bovenlichaam opwarmt, tot voetenwerk die je enkels rekken en versterken, deze fitnessmethode gebruikt bijna alle spieren en gewrichten. Zelfs degenen die pas net de danspassen leren zullen de dag na een Zumba-klas rondlopen met een ‘na-workout’ gevoel. Heupen en buikspieren krijgen specifieke aandacht in de Latin dansstijl, en net zoals bij veel dansklassen, ontstaat er vaak spierpijn in de dijen en billen de dag na een les. Flexibiliteit wordt ook niet genegeerd gedurende een Zumba-klas, met warm-ups en cool-downs als vaste onderdelen van de trainingen.

Leuk voor iedereen

Zumba klassen winnen in populariteit overal ter wereld en er worden een recordaantal Zumba instructeurs gecertificeerd om de lessen te mogen geven. Omdat er veel vraag naar is, bieden sportscholen overal ter wereld standaard Zumba, Zumba ‘Gold’ voor oudere inwoners, Zumba voor kinderen en zelfs Aqua-Zumba in zwembaden. Omdat Zumba gebaseerd is op muziek en dans, lijkt het een universele taal te spreken waar mensen van iedere afkomst zich in kunnen vinden. Er is dan ook geen grote leercurve in een Zumba klas. Nieuwe deelnemers kunnen vooraf kleinschalige stappen ontvangen bij trainingen voordat ze lang gaan dansen, maar in de meeste gevallen kunnen nieuwelingen gewoon meteen meedoen met een klas en de instructeur zijn aanwijzingen volgen. Zumba instructeurs zijn getraind om weinig uit te leggen en vooral hun lichaam en gebaren te gebruiken om aan te geven welke stappen volgen, om de lessen vloeiend en makkelijk volgbaar te houden. Foutjes en misstappen zijn een normale verschijning terwijl de dansers serieuze pret hebben met het dansen op deze aanstekelijke ritmes en muziek.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.