Trainen met een Elevation Masker zorgt ervoor dat je dieper inademt. Echter betekent zo’n masker niet meteen dat je cardiorespiratoire conditie wordt verbeterd. Verkrijg de waarheid over deze populaire fitness rage!

Hij is in bijna elke sportschool terug te vinden. Je weet niet of hij een opleiding volgt tot brandweerman, een nieuwe soort beroepsduiken uitoefent of dat hij een BatMan fan is die de aanstaande Batman fan film maakt. Wat zijn doel ook is, deze gemaskerde man werkt hard. Na ongeveer zijn portemonnee helemaal te hebben leeggeroofd, kan deze man zijn trainingen naar een volgend niveau brengen. Of toch niet?

Begrijp het niet verkeerd. Het is belangrijk om elk voordeel in een krachttraining te benutten. Maar is er werkelijk voordeel te behalen door te trainen met een Elevation Masker? Verbetert het echt de cardiorespiratoire conditie? Wordt de hoogtetraining gestimuleerd in de vorm van weerstandstraining voor je longen? Is het zo dat je door dit masker veel dieper moet inademen en daarmee je longen en middenrif dwingt om harder en uiteindelijk efficiënter te werken?

Als je een kussen op iemands hoofd duwt en hem vraagt te rennen, zijn de prestaties dan veel beter? Het is zeer waarschijnlijk dat het rennen een stuk gemakkelijker en efficiënt wordt, wanneer je het kussen weg haalt.

Even de vernietigende grappen terzijde, het is de trieste waarheid dat de Elevation Maskers geen hoogtetraining stimuleren. Bovendien dragen sommige mensen de maskers tijdens een anaerobe training waarbij een geheel ander energiesysteem wordt gevraagd dat geen zuurstof vereist. Anaerobe trainingen zijn trainingen met een hoge intensiteit die van korte duur zijn, zoals bijvoorbeeld krachttraining. Je lichaam moet in een korte periode heel snel energie produceren zonder de hulp van zuurstof. Dit maakt het gebruik van de Elevation Masker nog dubieuzer.

Het nut van Elevation Maskers

Waarom stimuleren Elevation Maskers geen hoogtetraining? Op grote hoogte is de atmosferische druk verlaagd. De partiële druk van zuurstof is verlaagd of de totale eenheden van zuurstof per bepaald gebied zijn verminderd. De lucht is dunner en daarom is ademhaling op hoogte moeilijker. Daarnaast is er een verminderde zuurstof in het bloed, wat ertoe leidt dat er minder zuurstof vervoerd wordt naar de spieren. Dit zorgt ervoor dat jouw spieren veel minder snel herstellen en minder goed werken.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een lagere luchtdruk op hoogte, reageert het lichaam hierop door de myoglobine / hemoglobinegehalte te verhogen en de capillaire dichtheid te verbeteren. Capillaire dichtheid is het aantal capillairen (haarvaatjes) die de spiercel voorzien van bloed en zuurstof. Hierdoor wordt het zuurstoftransport naar de spieren verhoogt. Dit brengt absoluut voordelen met zich mee voor je prestaties.
Echter duurt dit proces weken of zelfs maanden. Je profiteert niet van deze voordelen door gewoonweg even 40 minuten al roeiend met zo’n gasmasker op je gezicht te zwoegen.

De prestaties zullen net zolang afnemen, totdat je helemaal aangepast bent aan de hoogte. VO2 max, een maat voor cardiorespiratoire conditie, neemt af met ongeveer 10 procent per 100 meters boven de 1100 meter. Bovendien wordt de intensiteit en het volume van een training verlaagd. Dit resulteert in een lagere kwaliteit training. Je totale performance zal verlagen.

Als je lang genoeg op hoogte traint, past jouw lichaam zich vanzelf aan. Op dat punt kunnen er enkele voordelen worden behaald voor de duurzaamheidsatleet. Denk hierbij aan een verhoogde hemoglobinegehalte, verhoogde capillaire dichtheid, verhoogde mitochondriale volume en verhoogde buffercapaciteit.

Het nadeel van trainen op grote hoogte is dat de fysiologische aanpassingen binnen 3 tot 4 weken verdwijnen.

Live high, train low

Uit onderzoek blijkt dat je op grote hoogte moet wonen, maar je op lagere hoogtes moet trainen, wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de voordelen.

Doordat de lucht dunner is op grote hoogte, maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan. Hierdoor wordt er veel meer zuurstof verplaatst, zelfs als je gewoon zit of slaapt. Deze toename van zuurstof in je bloed helpt bij het krachtig tot uitvoering brengen van aerobe trainingen. Echter zullen de trainingen op grote hoogtes tot slechtere prestaties leiden. Deze nadelen heb je niet wanneer je op zeeniveau traint. Dit heeft ook geleid tot de populaire uitdrukking, “live high, train low.”

Echter is een leven op zeeniveau en de besteding van slechts een paar uur in een masker niet voldoende om jouw aantal rode bloedcellen te verhogen. Daarom zie je soms een aantal zeer ernstige duursporters slapen met zo’n masker.

Als je voor Olympische goud gaat in de marathon, moet je ongeveer 20 tot 22 uur per dag, vijf dagen per week zo’n masker op hebben of gedurende ten minste vier weken op een hoogte boven de zeespiegel wonen om eventuele aanpassingen te zien. Niemand zei dat winnen makkelijk was!

Een laatste ding. Er zijn ondersteunende verklaringen over het psychologische aspect van het dragen van maskers tijdens de training. Met name onder MMA vechters die willen simuleren wat er kan gebeuren wanneer een tegenstander hun ademhaling beperkt. Vanuit psychologisch aspect heeft het masker bewezen nut. Echter vanuit een fysiologisch oogpunt, is er geen bewijs voor het nut van deze maskers.

deel dit artikel via

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.