Het is een terechte vraag: wanneer ben je genoeg opgewarmd voor de training? Het is algemeen bekend dat een pre-workout van belang is alvorens je die gewichten erbij pakt of je dagelijkse sprintje pakt. Maar hoelang moet een workout duren en wanneer weet je dat het voldoende is?
Iedereen weet wat een warming up is, toch?
Veel gehoorde argumenten die je vast om de oren vliegen is dat je de bloeddruk moet verhogen, maar weet jij eigenlijk wel wat er echt gebeurd als je opwarmt? Het is iets ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken.
Alles over een warming-up en ATP
Volgens een onderzoek maakt jouw lichaam een hoop veranderingen mee bij een warming-up. Een warming-up biedt allerlei voordelen. Eén van de belangrijkste is het effect van de warming-up op je huidige cellulaire energieniveau, ATP. ATP is ook wel een energiedrager en speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling. Wanneer je lichaamstemperatuur oploopt met 1 of 2 graden – door bijvoorbeeld touwtje te springen of te joggen – vergroot de mate waarin de ATP cellen afbreken. Hoe meer ATP afbreken, hoe meer energie je lichaam vrijmaakt.
Dit houdt dus in dat je tijdens je training meer energie hebt. Goed nieuws voor jouw spiergroei, want die zal hier zeker van profiteren. Je spieren zullen elastischer zijn en dat maakt je training een klein beetje minder zwaar.
Ben je dan genoeg opgewarmd?
Alleen nu heb je nog steeds geen antwoord op de vraag of je genoeg opgewarmd bent. Uit onderzoek van Medscape blijkt dat je voldoende bent opgewarmd wanneer je licht zweet en je iets harder ademt. Daarnaast moet je lichaam warm zijn en je moet je spieren al een beetje voelen.
Is het bij iedereen hetzelfde?
Een gemiddelde warming-up kost 15 minuten. Alleen dit zegt nog niks over jou. Hoe lang je nodig hebt om op te warmen is afhankelijk van je temperatuur, de omgevingstemperatuur, de kleding die je draagt en hoe jij in elkaar zit.