In dit artikel bespreken we de voordelen van compoundoefeningen versus isolatieoefeningen. Voor zowel beginners als gevorderde gewichtheffers is het essentieel om het verschil te kennen en te begrijpen hoe beide soorten oefeningen kunnen bijdragen aan jouw trainingsschema.

Wat zijn Compoundoefeningen?

Compoundoefeningen, ook bekend als samengestelde oefeningen, zijn oefeningen waarbij meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijkertijd worden gebruikt. Denk hierbij aan squats, deadlifts en bench presses. Deze oefeningen staan centraal in veel krachttrainingsprogramma’s vanwege hun effectiviteit en efficiëntie.

Voordelen van Compoundoefeningen

 • Efficiëntie: Doordat meerdere spiergroepen tegelijk worden aangesproken, kun je in kortere tijd meer bereiken.
 • Functionele Kracht: Deze oefeningen bootsen natuurlijke bewegingen na en verbeteren daardoor functionele kracht, wat nuttig is in het dagelijks leven.
 • Verbrand Meer Calorieën: Door het werken met meerdere spiergroepen tegelijkertijd, verhoogt je calorieverbranding aanzienlijk.
 • Verbeterde Coördinatie en Balans: Het uitvoeren van compoundoefeningen vereist een goede coördinatie en balans, wat leidt tot een betere algehele lichaamscontrole.
 • Toename van Spiermassa: Compoundedeningen stimuleren de afgifte van groeihormonen, wat leidt tot een toename van spiermassa.

Populaire Compoundoefeningen

 1. Chest press
  borst, schouders, triceps en buikspieren
 2. Deadlift
  heupen, billen, onderlichaam, core en rug
 3. Dips
  borst en triceps
 4. Lunge
  hamstrings, quadriceps en bilspieren
 5. Shoulder press
  schouders, bovenrug en je triceps
 6. Squat
  benen, billen en buikspieren
 7. Pull-up
  rugspieren en de biceps
 8. Push-up
  borstspieren, schouders en armen

Wat zijn Isolatieoefeningen?

Isolatieoefeningen richten zich op één specifieke spiergroep en gewrichtsbeweging per keer. Voorbeelden zijn bicep curls en tricep extensions. Deze oefeningen zijn perfect voor het targeten van specifieke spieren en voor revalidatiedoeleinden.

Voordelen van Isolatieoefeningen

 • Spierdefinitie en Symmetrie: Door specifieke spieren te isoleren, kun je werken aan meer definitie en symmetrie.
 • Versterking van Zwakke Gebieden: Ze zijn ideaal voor het versterken van zwakkere spieren die in compoundoefeningen over het hoofd kunnen worden gezien.
 • Minder Risico op Blessures: Omdat ze minder belastend zijn voor gewrichten, is er een verminderd risico op blessures.

Populaire Isolatieoefeningen

 1. Bicep curl
  biceps
 2. Calf raise
  kuiten
 3. Front raise
  deltaspier
 4. Dumbbell fly
  borstspieren
 5. Leg extension
  quadriceps
 6. Rope pull-down
  triceps
 7. Tricep kickback
  triceps

Combinatie van Compound en Isolatieoefeningen

Een gebalanceerd trainingsprogramma bevat zowel compound- als isolatieoefeningen. Begin met compoundoefeningen om meerdere spiergroepen te activeren en eindig met isolatieoefeningen om specifieke spieren extra aandacht te geven.

Conclusie

De keuze tussen compoundoefeningen en isolatieoefeningen hangt af van je persoonlijke fitnessdoelen. Voor de meeste gewichtheffers biedt een combinatie van beide de beste resultaten. Onthoud dat een goede techniek en een aangepast trainingsplan essentieel zijn voor een effectieve en veilige training.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.