Wat voor lichaamstype heb jij eigenlijk? Ben je een ectomorf, een endomorf of een mesomorf? Voor een optimaal trainingsresultaat is het goed om te weten welk type jij bent. De aanpak is van grote invloed op je lichaamstype.
Iedereen is verschillend. De één kan eindeloos veel eten zonder een gram aan te komen en de ander komt meteen in gewicht aan wanneer die net een hap teveel eet. Niet alleen de stofwisseling, maar ook de botdikte, de structuur en de spierontwikkeling is per persoon verschillend. En juist deze verschillen tussen lichamen maakt algemeenheden in de fitnesswerelden onbruikbaar. Jij hebt een training op maat nodig. Daarom volgen er in dit artikel diverse training tips voor ieder lichaamstype.
Er zijn drie lichaamstypen te onderscheiden: de ectomorf, de endomorf en de mesomorf. Deze indeling is in 1940 ontwikkeld door de psycoloog W.H. Sheldon. Natuurlijk val je niet exact binnen één van deze lichaamstypes, maar het is goed om te begrijpen hoe jouw lijf ongeveer werkt, zodat je een passende workout kunt uitvoeren.
Training tips voor het lichaamstype: de ectomorf
Kan jij eindeloos veel eten zonder aan te komen? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk een ectomorf. De ectomorf heeft een snelle stofwisseling, een laag vetpercentage en een smalle borst en billen.
Als je dit lichaamstype hebt, ben je gezegend met een slank lijf. Toch zitten er nadelen aan dit lichaamstype verbonden. Doordat je een snelle stofwisseling hebt, bouw je niet zo snel spiermassa op. Als je sport, dan worden veel calorieën gebruikt om aan je energiebehoefte te voorzien.
Wat betekent dat voor jouw training? Hier volgen diverse training tips voor de ectomorf. Je moet meer eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten eten als gemiddeld. Door je te concentreren op aankomen in gewicht, krijg je sneller de juiste vorm. Combineer je voedingspatroon met een zware training en langere herstelperiodes. Het is belangrijk om intensieve cardiotrainingen te mijden.
Heb je eenmaal het juiste voedingspatroon en de fitnesstrainingen op de rails? Groot voordeel voor jou. Met jouw lichaamstype zijn je inspanningen snel zichtbaar als je een vetpercentage hebt die hoog genoeg is.
Training tips voor het lichaamstype: de mesomorf
Heb je brede heupen en een wijde taille? Grote kans dat je een mesomorf bent. Een mesomorf is een vrij gemiddeld lichaamstype. Het houdt in dat je een gemiddelde stofwisseling hebt en van nature een sportieve bouw hebt. Je hebt een V-vorm (brede schouders en smalle taille) en een relatief laag vetpercentage.
Als je dit lichaamstype hebt, dan kan jij ontzettend goed spiermassa opbouwen of vet verliezen. Hoewel je een goede stofwisseling hebt, zit jouw gevaar in een overtollig vetpercentage. Je kan twee kanten opgaan: boven je energiebehoefte eten om spiermassa te kweken, of onder je energiebehoefte eten om het vetpercentage te verlagen.
Wat betekent dat voor jouw training? Hier volgen diverse training tips voor de mesomorf. Jouw lichaam is gebouwd voor krachttraining en cardio. Doe krachttraining met gemiddelde gewichten en voer de oefeningen snel uit. Let op je dieet en zorg ervoor dat je het minimaal aantal benodigde calorieën binnen krijgt. Vermijd ongezonde voedingsstoffen zoals suiker, zoetigheden en fast food. Combineer je krachttrainingen met een dagelijkse cardiotraining.
Heb je eenmaal het juiste voedingspatroon en de fitnesstrainingen op de rails? Groot voordeel, want jouw lichaamstype is het meest geschikt voor de atletische uitstraling. Het is niet makkelijk om daar te komen, want je zal wel hard moeten werken.
Training tips voor het lichaamstype: de endomorf
Heb je een grote borst, brede heupen en zware billen? Grote kans dat je een endomorf bent. Als je een endomorf bent, dan heb je het perfecte lichaamstype voor een bodybuilder. Je bouwt namelijk snel spiermassa op. Klein minpunt, je komt heel lastig van een overtollig vetpercentage af, en bovendien kom je snel aan. Koolhydraten zijn daarom jouw grootste vijand.
Wat betekent dat voor jouw training? Hier volgen diverse training tips voor de endomorf. Jouw lichaam is geschikt om zowel krachttraining en cardio te combineren. Doe aan krachttraining, maar overdrijf niet. Train consistent en combineer krachttraining met cardio. Cardio is namelijk een geschikte manier om je overtollige vetpercentage redelijk snel kwijt te raken.
Geschikte fitness training voor jouw lichaamstype
Je valt waarschijnlijk niet precies binnen één van deze lichaamstypes. Toch is het goed om te weten of je een ectomorf, endomorf of mesomorf bent, zodat je daarop je training kunt laten aansluiten. Het kan zijn dat je jezelf herkent in twee lichaamstypes. Kijk goed naar binnen welk spectrum je meer valt, en pas daarop je fitnesstraining aan.