Pff… Je bent ongesteld en het liefst blijf je liggen in je bed met een hete pittenzak en een zak chips of een reep chocolade. Trainen met ongesteldheid lijkt ondenkbaar. Je buikpijn is erg en helemaal bezweet een work-out doen klinkt allerminst aantrekkelijk… Toch is trainen met ongesteldheid zo slecht nog niet. Sterker nog! Het kan je klachten verminderen.

Trainen met ongesteldheid – ga voor intensief!

Begrijp het niet verkeerd. Trainen met ongesteldheid is niet leuk, en natuurlijk verdien je rust en lekker eten. Toch kan een work-out niet missen. Beter een work-out dan geen één.

Het klinkt je waarschijnlijk niet fijn in de oren, maar een intensieve work-out is juist goed in je periode. Zware work-outs zorgt ervoor dat je het gelukstofje endorfine aanmaakt en dit zijn goede stofjes in je brein. Dit gelukstofje vermindert de pijn, dus ook je menstruatiepijn. Is dat niet mooi meegenomen?

Een andere reden om voor de intensievere trainingen te gaan, dan gewoon voor yoga is om de sekshormonen. Progesteron- en oestrogeengehalten zijn op hun laagste punt tijdens de menstruatie. Het zegt je misschien niet zoveel, maar het houdt eigenlijk in dat je lichaam gemakkelijker koolhydraten en glycogeen kan opnemen, dan wanneer je oestrogeen op z’n gewone hoogte is (dus midden in je cyclus ). Hierdoor heeft je lichaam voldoende brandstof voor keiharde trainingen en is het brandstof ook sneller beschikbaar. Trainen maar!

Dus intensief trainen in je periode kan gewoon. Het aanpassen van je activiteiten tijdens je ongesteldheid is dus helemaal niet nodig, tenzij je heftig bloed en totaal niet lekker bent. Maar over het algemeen kan je gewoon goed trainen.

Ga eerder voor cardio, dan voor krachttraining

Wil je minder last van je ongesteldheid? De activiteiten die je een week vooraf aan je menstruatie uitvoert, zijn van invloed op de symptomen van je periode. Maar waarom?

Het blijkt dat wanneer je een aerobic oefening (hoge intensiteit) de klachten van je menstruatie vermindert. Dit betekent eigenlijk dat je beter een week van te voren kan rennen en sprinten dan te kiezen voor gewichtheffen en dergelijke krachtoefeningen.

Vergeet ook niet dat je lichaamstemperatuur lager ligt vooraf en tijdens je periode, door een daling van bepaalde hormonen. Hierdoor kan je meer warmte opslaan en meer rennen!

De invloed van sporten op je lichaam

Regelmatig oefenen en trainen vermindert het bloedverlies in je periode. Dit komt doordat de oestrogeen in je lichaam lager wordt, naarmate je minder lichaamsvet hebt. Dit betekent niet dat als je nu hard traint, je meteen minder bloedstroom hebt.

Oké, door te sporten kun je dus niet je periode op dat moment minder zwaar maken. Wel blijkt het dat een goede fysieke gesteldheid de menstruatieklachten vermindert. Uit diverse onderzoeken blijkt dit gegeven. Als je zo’n drie keer per week traint, schijnen de symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en pijn aan de borsten flink verminderen.

Toch blijkt er uit onderzoek dat vrouwen op bepaalde momenten binnen hun cyclus hoger risico hebben op blessures. Bijvoorbeeld wanneer er nieuwe hormonen gemaakt worden (in de preovulatorische fase).

Ook is er ontdekt dat vrouwen gedurende de menstruatie hun knieën anders bewogen. Daarom zijn er verschillende trainingen ontworpen die vrouwen leren om de knieën en enkels normaal te bewegen. Hierdoor vermindert het risico op blessures.

Trainen tijdens ongesteldheid – je presteert nog steeds!

Tenzij je heftig bloedt, is de kans niet heel groot dat je tijdens je periode slecht traint. In tegendeel, je kan sporten tijdens je menstruatie ten voordele gebruiken. Intensieve work-outs verminderen de pijn door de aanmaak van het gelukstofje. Dus ga ook in je periode lekker door met zweten.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.