Wil je sterker worden? Laat je spieren herstellen. Zonder herstel geen groei. Voor de één is rustig sporten moeilijker dan keihard gaan. Juist deze krachttrainers moeten de volgende tips en adviezen in acht nemen!

Zwakker worden door teveel training

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het gebeurt echt…! Overtrainen leidt tot een zwakker en vermoeider lichaam. Dat kan jou ook gebeuren.

Een stevige work-out hoeft geen probleem te zijn. Echter zie je lifters vaak te hard en te zwaar gaan. Over je grenzen gaan is oké, maar wanneer je grenzen ver uit zicht zijn, bevind je je in een gevaarlijke zone.

Meer gewicht, meer sets, minder rust. Komt het jou bekend voor? Het is een effectieve techniek om sterker te worden. Althans, als je er niet in doordraait. Vaak zie je lifters vermoeid raken. De spieren komen niet tot rust, en dat is funest voor je gezondheid en je spieren.

Doe eens rustig aan, dan doe je het juist goed

Er is een stem die zegt dat je door moet gaan, dat je het kan, dat je nóg sterker wordt. Je pusht jezelf, koste wat het kost. Je voelt je goed, stoer, onoverwinnelijk, sterk en krachtig.

Het is lastig om je training lichter te maken als je weet dat je meer aankan, en dat ook al hebt gedaan. Toch is het advies om minder zware workouts in te plannen. Sterker worden betekent hard trainen, maar ook je spieren en je psyché de rust geven om te herstellen en te groeien.

Rustig aandoen houdt natuurlijk niet in dat je je trainingen moet stoppen. Het kan veel simpeler. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Gebruik de helft van het gewicht;
  • Doe 10 sets achter elkaar in plaats van 20 sets;
  • Las 5 seconden meer pauze in tussen iedere set.

Tips om rustiger aan te doen

Het bovenstaande lijstje zijn enkele tips die jij kan opvolgen om meer rust in je trainingsprogramma in te lassen. Het is lastig om te veranderen en jezelf ervan overtuigen dat het belangrijk is om rust te nemen. Daarom helpen we je nog een handje verder.

We geven je vier tips mee om rustiger aan te doen.

Zorg voor meer zuurstof in je bloed

Nee, je hoeft niet aan het zuurstof. Ga hardlopen, touwtje springen of doe iets anders aan cardio. Cardio is een goede manier om meer zuurstof in je bloed te krijgen.

Zuurstof is nodig om de circulatie beter op gang te brengen. Het zorgt voor een sneller en beter herstel van je spieren.

Een ander pluspunt! Je maakt een geluksstofje aan. Daarmee kan je misschien dat akelige stemmetje in je wat beter negeren die zegt dat je jezelf moet blijven pushen.

Perfectioneer je trainingen

Als jouw spieren herstellen in de rustige periode, heb je ook tijd om meer bezig te zijn met je oefeningen. Je hoeft niet per se op hoog niveau te presteren, dus je kan eens goed checken of je alle bewegingen goed uitvoert.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is ontzettend belangrijk om te herstellen. Daarbij draait het niet alleen om je psyché, maar ook om je spieren. Probeer nachten te maken van minimaal 8 uur.

Maak je rustperiode leuk

Een rustige periode kan misschien zwaarder aanvoelen dan een intensieve krachttraining. Misschien vind je het saai en gaat de rustperiode je vervelen. Maak je rustperiode leuk.

Dit kan heel eenvoudig. Leer nieuwe oefeningen aan die je normaal niet oppakt, train spiergroepen die je normaal wat meer links laat liggen of doe trainingen die je niet zo vaak doet.

Zorg voor afwisseling! Dan blijft het leuk.

Aanbevolen producten

Ontdek een selectie van hoogwaardige producten, variërend van essentiële voedingssupplementen tot onmisbare trainingsaccessoires. Elk product is zorgvuldig gekozen om je krachttraining te ondersteunen en je algehele welzijn te bevorderen.
NP Nachtrust & Stemming
Het merk Natuurlijk Presteren biedt een natuurlijk slaapmiddel met een kalmerende mix van 5-HTP, Valeriaan, Magnesium en vitaminen. Ontworpen om te helpen bij het ontspannen voor het slapen, bevordert dit supplement een diepe, rustgevende slaap en zorgt het ervoor dat je uitgerust wakker wordt.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.