Die vele uren die je doorbrengt in de sportschool, maar ook in de keuken, zullen uiteindelijk tot resultaten leiden. Dit is het gemakkelijkst te meten op de weegschaal. Je kunt hier lezen hoe fitness je kan helpen je leven een positieve draai te geven.

Wanneer mensen zich proberen voor te stellen wat de voordelen van fitness zijn, dan proberen ze dat te versimpelen. Dat doen ze door het bijvoorbeeld te koppelen aan wat ze in de spiegel zien of welk cijfer de weegschaal aangeeft. Het gaat ze om een sixpack, om grotere biceps, minder vet of een persoonlijk record bij een oefening. Zelden denken ze aan de voordelen voor de algehele gezondheid die fitness biedt: sterkere botten, een sterker hart en een flinke toename van het energieniveau.

Dat is slechts één manier waarop fitness jouw leven beter maakt. Het kan je echter ook helpen bij het aanleren van levensveranderende vaardigheden of om iemand op het rechte pad te houden.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, waar je vandaan komt of waar je nu bent. Fitness kan je helpen om je levensloop te bepalen. Dat doet het op de volgende manieren.

1. Fitness helpt je trauma’s verwerken

Binnen enkele jaren verloor de jonge Lopez zijn vader, die hij altijd als rolmodel had gezien, en kreeg hij zelf een zwaar motorongeluk. Hij was bovendien op een leeftijd waarop je je afvraagt wie je je eigenlijk bent, zoals hij het nu stelt. Het recept voor een aantal zware jaren en een somber toekomstperspectief was gebouwen.

Tot Lopez ontdekte wat zo veel jonge mannen ontdekken. Trainen en gewichtheffen hielp hem alles te verwerken. Hij was er nog goed in ook. Het hebben van een structuur in je leven en je kunnen focussen op één ding hielp hem hierbij. Hij ontdekte dat het altijd beter kan worden en dat hard werk de manier is om dit voor elkaar te krijgen.

“Ben ik perfect? Nee, ik heb veel fouten gemaakt,” zegt Lopez. “Maar mijn doel in het leven is gewoon om vooruit te komen. Wanneer je een fitnessdoel hebt gesteld, leer je jezelf om te gaan met hard werk en toewijding. Je wil dat doel binnen de gestelde periode bereiken.”

2. Fitness helpt bij het omgaan met stress

“Zelfs als ik midden op de oceaan zou drijven, dan kan training me helpen om even te vluchten uit de realiteit,” zegt Lopez.

Neem even een momentje om na te denken over de laatste keer dat je keihard trainde. Was je toen bezig met je zorgen met betrekking tot een deadline op je werk of met geld om facturen te kunnen betalen? Ik hoop van niet. Zeer waarschijnlijk was je volledig gefocust op de taak die voor je lag. Het tillen, duwen of trekken van een grote hoeveelheid kilo’s staal.

“Op dat moment, is de kans om beter te worden het enige wat telt”, aldus Lopez. “Fitness is een manier om om te gaan met alle negatieve dingen die om je heen gebeuren in het leven. Het is een vorm van therapie als je toelaat.”

Het maakt niet uit welke confrontatie je in het dagelijks leven aan moet gaan, de sportschool is een plek om je ervoor af te sluiten. De sportschool is de plek om de stress los te laten en even naar de achtergrond te laten verdwijnen. Al is het maar voor even. En als je er weer tegenaan moet in de buitenwereld, dan zal je alles in een ander licht zien.

Soms is de beste manier om de oplossing voor een probleem in je leven te vinden gewoon een goede work-out.

3. Fitness eist en ontwikkelt discipline

Het lichaam van je dromen zal niet op een magische manier ineens verschijnen. Het is niet anders. Als je echt je ideale figuur wilt bereiken zal je meerdere malen per week de sportschool in moeten duiken. Niet voor even, maar jaren achtereen. Alleen zo boek je blijvende resultaten. Lopez heeft op deze manier zijn ideale lichaam ontwikkeld. Hij deed er elf jaar over, vol zware work-outs. Wat je hier van kunt leren is dat je grootste dromen nooit gemakkelijk en snel te realiseren zijn.

“Discipline en fitness horen bij elkaar,” zegt Lopez. “Om in conditie te blijven moet je gedisciplineerd werken en je op je doelen concentreren. De doelen houden je gemotiveerd, maar discipline is de sleutel tot succes.”

Bij alles wat je doet in de sportschool en in het leven is hartstocht zeer belangrijk, natuurlijk. Maar passie zonder discipline is een recept voor slechte keuzes en teleurstelling. Leer eerst om jezelf in bedwang te houden, en wat je kan verdragen en bereiken is grenzeloos.

4. Fitness verbindt je met andere mensen

Of je nu alleen traint in je garage of je doet een work-out in een volle sportschool, je bent altijd onderdeel van een wereldwijde gemeenschap die dezelfde passie deelt. Om lid te worden hoef je alleen maar het lef te hebben om jezelf uit te dagen en jezelf te willen verbeteren. Zo simpel is het.

“Als je eenmaal begint te veranderen, word je al snel omringd door anderen die ook proberen om zichzelf te verbeteren,” aldus Lopez. “Dit helpt je omdat je daardoor een sterk steunsysteem achter je hebt dat er voor je is als je een slechte dag hebt, zelfs als je ze nog nooit hebt ontmoet.”

In de sportschool, net als in het leven, zullen dingen niet altijd gaan zoals jij het graag zou willen. En als dat gebeurt, dan is het van cruciaal belang dat je mensen om je heen hebt die je kunnen steunen. Als je er dan weer tegenaan kunt, dan kan jij dezelfde rol voor een ander vervullen.

“Ik zie fitness als een manier om iets terug te geven aan de maatschappij,”legt Lopez uit. “Als je iemand iets uitlegt en je ziet dat ze je advies aannemen en er beter van worden. Dat is waar het allemaal om draait.”

5. Fitness biedt je kansen

Maak je geen zorgen, als je voelt dat je jouw ‘plek’ in de maatschappij nog niet hebt gevonden, dan ben je niet de enige. Lopez kent het gevoel maar al te goed. Het is dan ook een belangrijke reden waarom hij zich aangetrokken voelde tot de kustwacht in zijn jonge jaren. Toen hij eindelijk aan boord kwam ontdekte hij wat voor voordeel hij van zijn vele trainingsuren had.

“Mijn collega’s zeiden: ‘we hebben iets waar jij perfect voor bent. Ik werd al snel toegevoegd aan de eenheid die de gezondheid van het personeel bewaakt en werd al snel coördinator.”

Binnen enkele dagen, begon hij samen met zijn collega’s aan een plan om beter op hun voeding te letten, fitness plannen te maken, en kreeg hij zelfs leiding over groepsfitnesslessen. Wat begon als een eigen passie werd een professionele identiteit.

Fysieke training is levenstraining

Als je denkt dat het enige wat de sportschool je oplevert spierpijn is, dan heb je het goed mis.

“Fitness gaat over passie en het toelaten van positieve veranderingen zodat je iets van je leven kunt maken,” stelt Lopez. “Fitness heeft mijn leven veranderd en op alle gebieden beter gemaakt. Het is ook de manier voor mij om een positief voorbeeld voor mijn kinderen, collega’s, familie en vrienden te zijn en heeft me een manier gegeven om te gaan met het leven.”

En het beste van alles, het maakt niet uit waar je heen gaat in de wereld, vanuit je woonkamer of op een boot midden op de oceaan, je kunt altijd een manier om te trainen vinden. “De gewichten zal er altijd zijn wanneer je ze nodig hebt”, aldus Lopez.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.