Als jouw lichaam je duidelijk maakt dat je moet stoppen, wat doe jij dan? Geef je een zucht van opluchting of zet je nog harder door? Daag jezelf uit, leg de lat hoger en verleg je pijngrenzen naar nieuwe onbekende niveaus.

Tegen pijn is er niks in te brengen, maar dat betekent niet dat je er geen inspraak in hebt. Je kan jarenlang met gemak wachten, totdat de dag aanbreekt dat de pijn jou vindt. Of je kan ook op vrijwillige basis de pijn opzoeken en er aan wennen.

Met het oog op een verhoogde effectiviteit van de trainingen, moet je gaan voor de lange termijn. Dat betekent dat je na elke training de intensiteit ietwat verhoogt en daarmee ook het ongemak verhoogd dat ermee gepaard gaat.

Pijn is ‘in’. Iedereen kan wennen aan het ongemak dat harde trainingen met zich meenemen. Het vermijden van dit ongemak, leidt ertoe dat je veel hormonale en lichaamsbouw voordelen van een krachttraining mist.

Nee, het voelt niet “goed.” Maar je lichaam heeft het vermogen om veel pijn en extreme niveaus van vermoeidheid te weerstaan. Het probleem is dat de meeste gym gangers niet beschikken over een strategie over hoe ze om moeten gaan met de pijn en ongemakken die intensieve trainingen met zich meenemen.

Hier zijn drie mentale tips die je helpen om te gaan met ongemak in je aanstaande strijd in de sportschool.

Begrijp de voordelen van pijn

Iedereen die een paar jaar onder het ijzer heeft doorgebracht, weet dat het kennen van het onderscheid tussen ‘goede pijn “en” slechte pijn ” tijd kost en veel praktijkervaring vraagt.

Ter duidelijkheid: tolereren van veel pijn en ongemak, betekent niet dat je door moet gaan met een blessure. Het gaat erom dat je doorgaat met het fysieke ongemak en de intensieve inspanning. Het is belangrijk om dit onderscheid te begrijpen. Als je geblesseerd bent, dan moet je eerst volledig genezen.

Je pijngrens verleggen begint met acceptatie. Accepteer dat je benen branden en je longen uit elkaar knallen bij een zware krachttraining. Door te geloven in de voordelen die een zware inspanning met zich meebrengt, maakt dat je de situatie kan accepteren.

Wanneer je intensief traint, ondergaat je lichaam belangrijke hormonale veranderingen. Het menselijk groeihormoon, testosteron en andere vet verbrandende en spieropbouwende hormonen worden verbeterd en gestimuleerd. Dit gebeurd niet wanneer jij op je gemak traint. Om te profiteren van deze verbazingwekkende fysieke voordelen, moet je zo nu en dan je lichaam tot het uiterste uitdagen.
Naast deze fysieke voordelen, bouwt je lichaam ook nog eens een tolerantie tegen melkzuur op. Dit betekent dat je bij zware high-rep squats je spieren niet verzuren. Je grenzen zijn verlegt. Je kan verder. Na verloop van tijd merk je dat je in staat bent om meer te doen in de sportschool.

Uiteindelijk merk je dat de nadelen van pijn en ongemak niet opwegen tegen de voordelen.

Wordt boos

Zoals pijn ook goed of slecht kan zijn, kan je ook “goed boos” of “slechte boos” zijn. Dat betekent niet dat je met vertraging in het Openbaar Vervoer uit je vel moet springen, maar in de sportschool werkt boosheid ontzettend goed.

Je boosheid over mensen of gebeurtenissen geeft je een boost bij een intensieve krachttraining. Je overschrijdt je grenzen, accepteert sneller het ongemak en het werkt ook nog eens mentaal bevrijdend.

Je pijngrens verleggen? Wordt boos. Dan worden de dingen beter.

Denk terug aan de vorige pijnlijke workouts

Als je op het zwaarste punt van je krachttraining bent aangekomen, kan de pijn en het ongemak zo groot worden dat je nergens anders over kan nadenken. Maar in de praktijk weet je één ding: de laatste keer dat je dit gedaan hebt, heb je het overleefd. Kortom, hupsakee, weer die pijngrens verleggen!

Wanneer het lijden komt, kijk dan naar je trainingen in het verleden. Die waren net zo ongemakkelijk als nu. Denk aan de momenten waarbij je het waarschijnlijk nog zwaarder had. Daardoor lijkt de helse taak waar je op dat moment in zit een stuk eenvoudiger.

Je hebt serieus geen idee waar jouw grenzen liggen. Niemand doet dat. Alles wat jou leidt is datgene wat je hebt en waar jij in gelooft. Door terug te blikken naar je vorige zware trainingen weet je dat het kan. Het verleden biedt je een mooiere en sterkere toekomst.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.