Waarom astronauten aan krachttraining moeten doen

Het leven van een astronaut is niet bepaald een wandeling in het park. Zodra je de aarde verlaat, word je lichaam geconfronteerd met de uitdaging van microzwaartekracht. In zo’n omgeving worden je spieren en botten lui en zwak – en dat is het laatste wat je wilt als je moet werken in de ruimte. Daarom is krachttraining voor astronauten een absolute must.

Op aarde slaan astronauten de handen ineen met NASA’s kracht- en conditietrainers om ervoor te zorgen dat hun spieren en botten op sterkte blijven. En als ze eenmaal in de ruimte zijn, is het trainen nog steeds dagelijkse kost. Het is niet zomaar een beetje bewegen; het is keihard werken om ervoor te zorgen dat ze hun kracht behouden voor alles wat ze daarboven moeten doen.

Maar wacht, er is meer! In de ruimte verliezen je botten mineralen en beginnen ze in een angstaanjagend tempo aan dichtheid te verliezen – meer dan 1% per maand. Ter vergelijking: oudere mensen op aarde verliezen ongeveer 1% tot 1,5% per jaar. Geen wonder dat botten broos worden en je op latere leeftijd een verhoogd risico hebt op botbreuken. Oh ja, en die spieren in je rug? Die gaan ook snel achteruit.

Hoe astronauten zich voorbereiden voor een missie

Voordat astronauten überhaupt aan boord van een raket stappen, krijgen ze een intensief trainingsprogramma voorgeschoteld. Dit programma is niet voor watjes – het combineert krachttraining met cardiovasculaire oefeningen en richt zich op de spieren en botten die het meest te lijden hebben onder microzwaartekracht. Bovendien trainen astronauten hun evenwicht en coördinatie, want zonder zwaartekracht raakt je lichaam behoorlijk in de war.

Het hele proces wordt begeleid door gespecialiseerde trainers die ervoor zorgen dat elke astronaut in topvorm blijft. Het doel is simpel: behouden wat je hebt en ervoor zorgen dat je klaar bent om de uitdagingen van de ruimte aan te gaan – of het nu gaat om fysieke kracht of om je algehele gezondheid.

Hoe astronauten trainen in de ruimte

Zodra astronauten in een baan om de aarde zijn, verandert het trainingsspel. Weg met die halters en dumbbells, want in microzwaartekracht zijn die nutteloos. Daarom hebben ruimtevaartorganisaties apparatuur ontwikkeld die werkt in gewichtloosheid. En die apparatuur wordt intensief gebruikt.

Op het ISS trainen astronauten uit verschillende landen elke dag twee uur lang, waarbij ze een mix van krachttraining en cardio doen. Met de Advanced Resistive Exercise Device (ARED) kunnen ze 29 verschillende krachtoefeningen doen – alles van deadlifts tot squats, bankdrukken tot biceps curls. Echt waar, elke spiergroep krijgt een portie aandacht.

Hier is een video waarin je kunt zien hoe een astronaut de ARED-machine gebruikt om in de ruimte krachttraining te doen.

Naast krachttraining doen astronauten ook cardiovasculaire oefeningen, zoals fietsen op een stationaire fiets en hardlopen op een loopband die hen met harnassen op hun plaats houdt. Deze oefeningen helpen niet alleen om de spieren sterk te houden, maar zorgen er ook voor dat het cardiovasculaire systeem gezond blijft. En ondanks het gebrek aan zwaartekracht kunnen astronauten toch nog een snelheid van 6 tot 13 kilometer per uur halen op die loopband!

Hier is een video waarin je kunt zien hoe een astronaut de COLBERT-loopband gebruikt om in de ruimte te rennen.

Trainingsschema voor astronauten

We weten allemaal dat eindeloze herhalingen saai kunnen zijn, maar daar ontkom je niet aan als je astronaut bent. Gelukkig hebben wij hier op aarde iets dat zwaartekracht heet, waardoor je niet twee uur per dag hoeft te zwoegen om hetzelfde resultaat te behalen. Met het volgende schema kun je ervoor zorgen dat je spieren groeit en je botten stevig blijven, zonder dat je de dampkring hoeft te verlaten.

Herhaal de oefeningen 4 keer voor optimaal resultaat. Dit krachttrainingsschema voer je drie keer per week uit. Naast krachttraining is het ook belangrijk om je cardio in check te houden. Dit kun je doen door daarnaast nog eens 3-4 keer per week te hardlopen of mee te doen aan spinning lessen bij je gym.

Conclusie

Dus de volgende keer dat je aan astronauten denkt, bedenk dan dat ze niet alleen helden zijn die de ruimte verkennen, maar ook fitnessfanaten die elke dag hun lichaam uitdagen om sterk te blijven in de meest extreme omstandigheden. Misschien is je volgende workout toch niet zo zwaar in vergelijking met wat deze ruimtevaarders doormaken. En wie weet, misschien inspireert het je wel om zelf een paar extra herhalingen te doen!

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.