Een ijsbad voor spierherstel. Brrr…. Het klinkt al koud, en dat is het ook. Vol bewondering kijk je ernaar of misschien kijken mensen wel vol bewondering naar jouw ijskoude avonturen. Er zijn best wat topsporters die na een intensieve training een ijsbad nemen. Maar is een koudwaterbad goed voor spierherstel? Waarom zou je zo iets doen?

Het idee achter een koudwaterbad na een training

Je bent vast bekend met de term cooling down. Een ijsbad voor spierherstel is een onderdeel hiervan, maar dan wel een hele extreme. Het idee hierachter is dat er allerlei fysiologische processen in gang worden gezet, die het spierherstel bevorderen. Een ijsbad zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloeddruk normaliseert. Daarnaast worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Tevens zorgt een ijsbad ervoor dat angstsymptomen bestreden worden en je sneller calorieën verbrandt.

Een koudwaterbad goed voor spierherstel?

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het effect van het ijsbad na een training. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een douche die afwisselt tussen warm en koud minder effectief is dan een koudwaterbad. Een koudwaterbad vernauwt de bloedvaten, waardoor de verzuurde spieren sneller herstellen. Het ontstekingsproces wordt namelijk afgeremd. Daarnaast zorgt koud douchen er ook voor dat bruin vet wordt verbrand. Je lichaam moet hoognodig zichzelf opwarmen en daarvoor is veel energie nodig.

Er zijn nog wel enkele vragen over of een ijsbad goed is voor krachttrainingen. De positieve effecten van een koudwaterbad zijn met name van invloed na een duurtraining en verschillende cardio oefeningen.

Neem jij een koudwaterbad na je training?

Ben jij van plan om een ijsbad te nemen na je krachttraining? Neem dan een ijsbad voor 14 tot 18 minuten. Thuis een koudwaterbad nemen is vrij eenvoudig. Koop 1 tot 2 zakken ijs. Vul een bad met koud water en de zakken ijs en houd met een thermometer bij hoe koud het water wordt.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.