Door thuis aan yoga te doen in plaats van bij een vereniging kan je tijd, energie en geld besparen. Ook hoef je je thuis geen zorgen te maken om te zien geworden in genante posities. Genoeg redenen dus, maar hoe begin je?

Veel yogaleraren zullen je uiteraard adviseren om lessen te volgen om de basisposities (Asana’s) te leren. Maar er zijn ook yogaveteranen die juist zeggen dat je beter thuis kunt beginnen, omdat je dan echt gedwongen wordt om naar je lichaam te luisteren. Het is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

Als je ervoor kiest om thuis aan yoga te gaan doen, kun je gebruik maken van de vele dvd’s en boeken over yoga. Ook kun je filmpjes met yogalessen downloaden of online bekijken. Er zijn veel mogelijkheden, zowel gratis als tegen betaling. Betaalde sites hebben vaak als voordeel dat de video’s van hoge kwaliteit zijn en dat voor alle niveaus veel oefeningen
worden getoond.

Naast de voorbeeldfoto’s of -video’s heb je niet zoveel nodig:

  • een rustige ruimte die groot genoeg is voor de basisposities
  • comfortabele kleding
  • een goede, veilige yogamat, die stevig genoeg is en niet weg kan glijden

Om te beginnen kun je reeksen van standaardoefeningen uitvoeren om wat ervaring op te doen. Als je je een beetje verdiept in de oefeningen en waar deze specifiek op gericht zijn, kun je na verloop van tijd zelf bepalen waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Dan kun je bijvoorbeeld oefeningen doen voor herstel wanneer je lichaam vermoeid is. Of juist een hele vlotte reeks oefeningen als je barst van de energie.

Als warming up worden vaak zonnegroeten uitgevoerd. Een typische beginnersles bevat vaak oefeningen als de schouderstand, de vis, de driehoek en de voorwaartse buiging. De yoga sessie wordt afgesloten met actieve ontspanning. Dat wil zeggen, door spieren achtereenvolgens aan te spannen en te ontspannen en heel diep te ademen.

Neem yoga op in je dagprogramma. Maak er bijvoorbeeld een ochtendritueel van. Ga 15 minuutjes eerder naar bed, zodat je de volgende ochtend 15 minuten eerder op kunt staan om je oefeningen te doen. Als je partner of andere huisgenoot hebt die met je mee wil doen kan dat ook heel motiverend zijn. Dan ben je voor elkaar een stok achter de deur en bovendien kan je elkaar helpen met het leren van de moeilijkere poses.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.