Wat je voornemens ook zijn, je moet een goed plan hebben om je aan goede voornemens te houden. Hier zijn 7 praktische tips waarmee jij je gegarandeerd houdt aan je goede voornemens in het nieuwe jaar.
Zonder enige twijfel valt er vast te stellen dat de meerderheid een goed voornemen heeft dat is gerelateerd aan fitness en sport. Of je wilt die laatste paar kilo vet van je lichaam. Misschien wil je meer spieren opbouwen in het aankomende jaar en vele malen sterker worden. Of misschien ben je een stuk ambitieuzer en wil je meedoen met een bloedstollende sportwedstrijd.
Wat je goede voornemens ook zijn, stel een plan op zodat je niet kan falen. Het is geen geheim dat de meeste goede voornemens in het nieuwe jaar falen. Dit falen kan grotendeels toegewezen worden aan het feit dat je geen goed plan hebt opgesteld.
Net zoals je een business plan zou schrijven als je een nieuw bedrijf op start, moet je ook een gericht plan hebben om jouw doelen effectief te bereiken. Daarom zijn hier 10 praktische tips om je resoluut te houden aan de goede voornemens.
1. Stel deadlines
Een groot probleem met veel doelen is dat ze geen deadline hebben. Goede voornemens zijn goede punten om jouw leven te beteren. Alleen als er geen deadline is, wat moet je dan motiveren om dat doel te halen?
Stel een duidelijke deadline. Geen maand of week, maar zet echt een bepaalde dag vast. Wees realistisch met de deadline, maar tegelijkertijd heel standvastig.
Met een strakke deadline houd jij jezelf in de gaten en heb je controle over wat je nog moet doen in de resterende tijd om je doel te behalen.
2. Stel niet teveel goede voornemens op veel gebieden van je leven
Een ander probleem met goede voornemens is dat mensen een ellelange lijst maken met goede voornemens. Het gevolg is dat ze dan meer van zichzelf vragen, dan ze eigenlijk aan kunnen.
Wil je jouw conditie verbeteren? Goed zo. Wil je je carrière te verbeteren? Dat is ook goed. Probeer niet op alle facetten van je leven tegelijkertijd verandering in te brengen. Focus je op één aspect van je leven om dat gedrag te veranderen. Bereik eerst één ding en ga daarna door met het andere.
Jezelf overbelasten met goede voornemens werkt overweldigend. Met als gevolg dat je uiteindelijk nergens komt. Niet alleen heeft dat invloed op je zelfvertrouwen, maar het maakt ook dat je steeds moeilijker je doelen zal bereiken.
3. Vertel het mensen
In plaats van jouw goede voornemens heel resoluut geheim te houden, is het beter om je open te stellen en er iemand over te vertellen. Niet alleen zodat diegene je blijft ondersteunen, maar je ook verantwoordelijk houdt om je goede voornemens te behalen.
Als je jouw geplande programma niet volgt (hetzij cardio, krachttraining of een dieet) dan kunnen degenen die jij in vertrouwen hebt genomen je helpen. Zij herinneren je weer aan je doel en krijgen je hopelijk weer op de rails, zodat je in sneltreinvaart je doelen verwezenlijkt.
Kies heel zorgvuldig de persoon uit die jij moet ondersteunen en je op de vingers wijst. Iemand die niet graag anderen wijst op z’n ‘fouten’, is geen geschikte kandidaat. Je moet iemand hebben die comfortabel is om jou een duwtje in de rug te geven en je op je faalacties wijst.
4. Houd een dagboek bij
Een dagboek bijhouden is een geweldige techniek om jezelf verantwoordelijk te houden. Daarbij ben jij de enige die het ziet of jij dichterbij je doelen komt of niet. Zo houd jij jezelf verantwoordelijk en onder controle en wordt je sneller gedwongen om tot actie over te gaan.
Daarnaast kan je tussen al je krabbels in je dagboek misschien zien wel factoren jouw triggeren om je doelen te behalen, maar ook wel factoren je tegenhouden. Die ‘faal-factors’ kan jij dan in het vervolg uit de weg gaan.
5. Zet een beloning vast
In plaats van alleen maar dromen over wat je gaat doen, is het belangrijker om een beloning vast te stellen. Het hebben van een zeer stevige beeld in je bewustzijn over wat je uiteindelijk zal bereiken en krijgen, helpt je om je dichterbij je doelen te brengen.
Geef iemand een beloning (geld en dergelijke). Vertel hen dat als jij je doel niet bereikt, dat ze dan jouw geld mogen houden. Als jij je doelen wel haalt, mag de bewaker van jouw geld een beloning kopen.
6. Stel je jezelf voor dat je jouw goede voornemens hebt behaald
Een andere goede manier om jezelf te helpen om daadwerkelijk jouw goede voornemens te bereiken, is door heel goed na te denken over hoe het voelt als jij je goede voornemens hebt behaald. Hoe behandelen anderen jou? Wat heeft het voor dagelijkse invloed op jou activiteiten? Hoe zie jij er dan uit? Bovendien, hoe voel jij je dan?
Na deze levendige voorstelling over hoe jouw voltooide goede voornemens er in de praktijk uitzien, sla je minder snel een sessie over in de sportschool, pak je toch je fiets naar je werk en sla je die vette maaltijd ook maar over.
7. Zoek een partner
Evenals het goed is om iemand te vertellen over jouw goede voornemens, is het nog beter om met iemand samen te werken die soortgelijke voornemens heeft. Op deze manier kun je elkaar motiveren, opvrolijken en elkaar bij staan wanneer de ander het moeilijk heeft. Sociale ondersteuning is een belangrijke en bewezen factor die een ieder helpt om te slagen in zijn of haar goede voornemens.
Dus zorg ervoor dat je deze punten in gedachten houdt, na het maken van jouw nieuwe jaar voornemens.