Je lichaam verandert en vertraagt op natuurlijke wijze met de leeftijd – dat valt niet te ontkennen. Maar door je bewust te zijn en subtiele veranderingen in je training aan te brengen, kun je dit proces vertragen. Als je 35 jaar of ouder bent, kwalificeer je officieel als een master atleet. Rond deze leeftijd begint je lichaam te veranderen: er is een natuurlijke afname in spiermassa, botdichtheid en flexibiliteit. Je vermogen om te herstellen vertraagt drastisch. Al deze factoren beïnvloeden de aanpassingen in je training en het risico op blessures.

Weersta de natuurlijke verandering die met de leeftijd komt niet. Wij zijn nu bewuster van onze leeftijd als het op trainen aankomt. Je bent nu een wijzere, meer ervaren versie van jezelf met een dieper inzicht en begrip van je lichaam. Het is tijd om te beginnen met het overwegen van de unieke veranderingen die je moet maken in je training, die verschillen van je jongere zelf. Het is tijd om je status als master te omarmen.

Starten met inzicht

Wij raden iedereen aan om een goede beoordeling te krijgen voordat je begint met een trainingsprogramma. Het is essentieel om je huidige fitnessniveau, gezondheidsstatus en eventuele bestaande aandoeningen of blessures te beoordelen. Een goed doordachte evaluatie identificeert gebieden van zwakte of onbalans die in je trainingsprogramma moeten worden aangepakt. Het is aan te bevelen om een fysiotherapeut, sporttrainer of coach te raadplegen voor deze evaluatie.

Gebruik weerstandstraining om kracht op te bouwen

Weerstandstraining is cruciaal voor alle master atleten om spiermassa, botdichtheid en kracht te behouden. Het verlies van spiermassa en kracht is een natuurlijk gevolg van veroudering dat vaak leidt tot een afname in algemene functionaliteit. Daarom is het prioriteren van kracht in je trainingsprogramma (ongeacht of je een duursporter of krachtsporter bent) essentieel om op je huidige niveau te blijven trainen. Richt je op effectieve oefeningen zoals squats, lunges, deadlifts, chest press, push-ups, pull-ups, roeien, etc.

Houd je cardiovasculaire training op peil

Cardio is essentieel voor het behouden van je cardiovasculaire gezondheid, het verbeteren van uithoudingsvermogen en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas. Krachtsporters – wij kijken nu naar jullie. Het is belangrijk om cardiovasculaire training te herkennen en te prioriteren naarmate je ouder wordt. Streef ernaar om minimaal 150 minuten per week matig intensieve cardio-oefeningen te doen of minimaal 75 minuten per week intensieve cardio-oefeningen.

Geef voorrang aan herstel

Herstel is cruciaal voor alle atleten, maar master atleten moeten hier in het bijzonder aandacht aan besteden. Veroudering belemmert vaak het herstel en verhoogt het risico op blessures. Misschien denk je meteen aan alle fancy technologie en gadgets die nodig zijn om je herstel te prioriteren. Maar eerst moet je de basis goed krijgen. Voldoende slaap, goede voeding (calorieën, koolhydraten, eiwitten en hydratatie) en actieve herstelmethoden (zoals foamrollen en stretchen) zijn de grootste factoren voor een goed herstel. Wees je bewust van hoeveel rustdagen en deload-weken je in je herstel opneemt.

Blijf flexibel en mobiel

Deze twee zijn essentieel voor het behoud van gewrichtsgezondheid en het verminderen van het risico op blessures. Het opnemen van rekoefeningen en mobiliteitsoefeningen (zoals yoga, Pilates of foamrollen) verbetert je flexibiliteit en mobiliteit. Leg extra nadruk op gebieden die specifiek voor jou zijn – het aanpakken van gebieden met beperkte mobiliteit of stijfheid is cruciaal voor je levensduur. Veelvoorkomende probleemgebieden voor veel atleten naarmate ze ouder worden, zijn de heupen en schouders, dus zorg ervoor dat je je mobiliteit/kracht in die gebieden controleert!

Denk er altijd aan om je trainingsprogramma aan te passen op basis van je individuele behoeften. Master atleten hebben verschillende niveaus van fitheid, doelen, gezondheidsstatus en eerdere/huidige blessures.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.