Een goede personal trainer of sport instructeur zal in het eerste gesprek altijd de volgende vraag stellen: “Wat is jou krachttraining doel?”, want immers zonder een vastgesteld doel kan niemand je verder helpen. Als beginnende krachttrainer zal je vast weleens hebben nagedacht over het doel van je training. Misschien wil je eruit zien als een magazine cover atleet, of juist zo sterk zijn als de Hulk. Iedereen heeft zo zijn eigen lange termijn doel, in dit artikel gaan we dieper in op het behalen van lange termijn doel door het stellen van korte (en haalbare) termijn doelen: Met de SMART methode zullen jouw krachttraining doelen makkelijker haalbaar worden.

SMART: Specific, Measurable, Attainable, Realistic & Time-bound.

Hieronder volgt de uitleg hoe je SMART jouw doelen stelt:

1. Wees specifiek

Dit betekend zo uitgebreid mogelijk je doelen stellen. Het doel: “Ik wil meer spieren hebben”, is bijvoorbeeld geen specifiek doel. Je zou het anders kunnen stellen, specifieker, zoals: “Ik wil meer spiermassa in mijn armen”. Wanneer dit jouw doel is, kan je vervolgens hierop jouw krachttraining schema aanpassen en extra sets inplannen voor arm oefeningen.

2. Maak je doelen meetbaar

Het is belangrijk om doelen meetbaar te maken, hiermee weet je wanneer een doel bereikt is. Eén manier om een direct doel meetbaar te maken is om bijvoorbeeld in plaats van “Ik wil meer spiermassa in mijn armen” te zeggen: “Ik wil 5 centimeter meer omvang in mijn armen”. Meet vervolgens wekelijks je armen, hierdoor wordt progressie meetbaar.

3. Maak je doelen haalbaar

Je doelen haalbaar maken, zal je tevens helpen gemotiveerd te blijven. Je zult jezelf als een kampioen voelen wanneer een doel behaald is, en als dit niet mogelijk is stel je jezelf steeds teleur. Natuurlijk moeten je doelen niet te simpel zijn, dat haalt ook een stukje van de voldoening af. Daarom suggereren we om het een haalbare uitdaging te maken.

4. Wees realistisch

Je doelen moeten wél “natuurlijk” realistisch zijn. Als je doelen niet realistisch zijn je na het falen misschien wel voor altijd opgeven. Het is leuk om te dromen en dat doen we allemaal. Maar vergeet niet dat je dromen soms niet haalbaar zijn in een kort tijdsbestek, het lichaam heeft immers tijd nodig om te transformeren. Doe de nodige research en weet waar je aan begint en of het überhaupt wel mogelijk is.

5. Maak je doelen tijdsgebonden

Alle doelen moeten tijdsgebonden zijn. Zo blijf je gemotiveerd en zal je niet langzaam opgeven, of een “pauze” willen nemen. Hoe dichter je bij de deadline komt, hoe harder je zult werken. Het is misschien niet altijd leuk, maar productiviteit staat hierbij op nummer één. Probeer je doelen ook niet te lang te laten duren. Het beste is om maandelijkse doelen te stellen en te behalen.

Tenslotte

We hebben je hierboven uitgelegd hoe SMART jouw kan helpen met het behalen van persoonlijke krachttraining doelen. Probeer de basis regels toe te passen op jouw doelen. We raden je aan om je doelen op te slaan, en óók te delen met vrienden, familie en collega’s. Deze doelgroepen zullen jouw progressie en doelstellingen zien en je complimenteren als je deze ook bereikt. Dit geeft je extra motivatie om hard te trainen (of misschien zelfs harder?) en te blijven doen wat goed voor je is.

De effectieve SMART methode wordt overal toegepast, niet alleen in de sportwereld, maar bijvoorbeeld ook in de zakenwereld. Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je ze hieronder stellen. Trainse!

Aanbevolen producten

Ontdek een selectie van hoogwaardige producten, variërend van essentiële voedingssupplementen tot onmisbare trainingsaccessoires. Elk product is zorgvuldig gekozen om je krachttraining te ondersteunen en je algehele welzijn te bevorderen.
Crazy Nutrition Tri-Protein
TRI-PROTEIN van Crazy Nutrition brengt een unieke combinatie van 4 krachtige eiwitten samen, ontworpen om in drie verschillende fasen te worden verteerd. Met 24 gram aan natuurlijke, niet-GMO-eiwitten, biedt deze allesomvattende formule je de meest complete eiwitondersteuning die je nodig hebt voor je training en herstel.
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.