Fanatiek en regelmatig trainen, daar is op zich niets mis mee. Maar je kunt het ook overdrijven. Je spieren zullen echt niet sneller groeien en sterker worden als je iedere dag vele uren traint. Het enige risico dat je loopt is een grotere kans op blessures.
Goed en gedoseerd trainen is heel belangrijk. Het klinkt vreemd, maar ook aan trainen kun je verslaafd raken. Soms gebeurt dat bij mensen die extreem gewichtsverlies nastreven. Zij denken met veel trainen te bereiken dat ze nog sneller afvallen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je trainingsprogramma goed af te stemmen. Overleg eventueel met een personal trainer als je denkt dat je lichaam door het trainen overbelast is geraakt. Hij of zij kan je helpen om een goed trainingsprogramma op te stellen om je trainingen weer in balans te brengen. Deze zes tekenen geven aan dat je wellicht te veel hebt getraind. Als je één of meer van deze zaken herkent, pas dan direct je trainingspatroon aan.
1. Verandering in de hartslag in rust
Een verhoogde stofwisseling kan het gevolg zijn van teveel trainen. Veel sporters dragen tijdens de training een hartslagmeter. Dit is geen overbodige luxe bij intensieve training. Je kunt aan een veranderende hartslag in rust zien dat er wellicht sprake is van een te zware trainingsbelasting. Heb je geen hartslagmeter, dan kun je ook je hartslag op de ouderwetse manier meten, het liefst ’s morgens voordat je opstaat. Als je hartslag ’s morgens in rust ongewoon hoog of ongewoon laag is, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.
2. Extreem veel dorst
Merk je dat je heel veel drinkt op een dag, en heb je nog steeds het idee dat je voortdurend dorst hebt? Wanneer dit gebeurt in een periode dat je heel veel traint kan het heel goed zijn dat je onlesbare dorst verband houdt met overtrainen. Je spieren hebben zoveel brandstof nodig om de training te kunnen bijhouden, dat je lichaam de spieren aanspreekt om aan de grote behoefte voor eiwitten te voldoen. Je kunt dan in een zogenaamde katabole toestand geraken. Dat je lichaam zijn eigen spieren afbreekt om aan “brandstof” te komen is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Reduceer onmiddellijk je trainingen. Drink veel water en zorg dat je genoeg slaapt zodat je lichaam en spieren kunnen herstellen.
3. Aanhoudende spierpijn
Dat je na een training spierpijn hebt is op zich normaal. Maar dit moet wel na maximaal twee dagen over zijn. Als je drie dagen na de training nog steeds spierpijn hebt, wordt het tijd om een break in je trainingsprogramma in te lassen. Te fanatiek trainen heeft een negatieve invloed op de opbouw van je spieren omdat de spieren onvoldoende gelegenheid krijgen om te herstellen na de training. Een trainingssessie mag over het algemeen niet langer duren dan 3 tot hooguit 5 kwartier.
4. Slaapgebrek
Kun je niet slapen, ondanks dat je jezelf een paar uur daarvoor hebt afgebeuld in de sportschool? Dit is waarschijnlijk het gevolg van overbelasting van zowel je zenuwstelsel als je hormonale stelsel. Je hebt naast goede training ook voldoende slaap nodig per etmaal. Een sporter moet slapen tussen 10 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Tijdens deze uren van de slaap treedt namelijk herstel van je lichaam op. Je spieren worden gevormd en ontwikkeld tijdens de slaap, niet tijdens de training. Dit is een feit dat je goed voor ogen moet houden.
5. Regelmatig kwaaltjes
Ben je regelmatig ziek, heb je regelmatig last van vage klachten? Dan is de kans groot dat je te intensief traint. Een lichaam dat je regelmatig in de steek laat, geeft aan dat het niet gezond is. Je lichaam geeft aan dat het immuunsysteem, dat je voor ziekten en kwalen moet behoeden, hapert als gevolg van te intensief trainen. Als je te fanatiek traint verkeert je lichaam in een continue katabole staat en dat is op de lange termijn funest voor je gezondheid. Als je steeds weer lichamelijke klachten hebt is het hoog tijd om je trainingsprogramma aan te passen en meer rust te nemen. Pas ook je voedingspatroon aan indien nodig. Zorg voor voldoende vitamine A en E en neem extra glutamine. Denk er aan dat als je aan atletiek doet, 55 tot 60% van je voeding uit koolhydraten moet bestaan.
6. Gebrek aan trainingsmotivatie
Het is niet verontrustend als je eens een keer niet zo’n zin hebt om naar de sportschool te gaan. Iedereen spijbelt wel eens een keertje. Als het mooi weer is, willen veel mensen liever lui in de zon liggen dan dat ze fanatiek gaan trainen. Maar als je motivatie dagen achter elkaar ver te zoeken is terwijl je daarvoor juist heel fanatiek hebt getraind, is er mogelijk meer aan de hand. Neem dan een volle week rust, en pas je trainingsschema aan op het moment dat je na deze rustperiode weer aan de slag gaat in de sportschool. Neem voldoende nachtrust, 7 tot 9 uur slaap per nacht is een goed gemiddelde voor een sporter. Let daarnaast op een goed en gezond dieet.