Wil je het maximale halen uit jouw sportprestaties? Hier volgen 5 tips om meer en sneller gewicht te heffen. Er zijn allerlei manieren om het gewicht heffen te verbeteren. Afhankelijk van hoe ver jij bent, kun je verschillende tips opvolgen.

1. Wissel af in het aantal reps

Variatie is een essentieel gegeven om meer en sneller gewicht te heffen. Mensen zijn gewoontedieren, en we vallen maar al te graag terug op hetgeen we kennen en kunnen. Toch is dat niet de juiste methode. Op een gegeven moment raak je op een plateau en is de vooruitgang ver te zoeken.

Om groter te worden en meer en sneller gewicht te heffen, moet je variëren in je training, ook in het aantal reps. Doe er een keer minder, maar verhoog het gewicht. Doe de andere keer 10 procent van het gewicht eraf en doe meer reps achter elkaar en pak kortere rustperiodes.

2. Werk aan je zwakke punten

Het is leuk om te werken aan je sterke punten, met name wanneer ze goed zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Alleen vaak worden de zwakke plekken over het hoofd gezien. Dat is niet alleen niet zo mooi, maar het kan ook gevaren voor je lichaam opleveren.

Stel dat jij je richt op één spiergroep in je armen, dan kan het zijn dat een andere spiergroep achtergesteld wordt, maar wel de kracht en het gewicht van die overontwikkelde spiergroep moet opvangen. Een disbalans in het lichaam is een gevaar voor je sportprestaties, maar ook voor je welzijn.

Daarnaast ben je vast ook bekend met legday. Bodybuilders richten zich bijna altijd alleen op meer en sneller gewicht heffen, maar vergeten daardoor de benen te trainen.

Het is belangrijk om tijdens je workout alle spiergroepen te trainen. Je kan er ook voor kiezen om multijoint bewegingen te maken, zoals deadlifts. Dan leer je meer en sneller gewicht heffen, maar focus jij je ook op je zwakke plekken.

3. Vergeet je koolhydraten niet

Sportprestaties behalen gaat gepaard met het juiste voedingspatroon. Wanneer je te weinig eet, kunnen je spieren niet herstellen en heb je minder energie om meer en sneller gewicht te heffen. Koolhydraten vormen essentiële voedingsstoffen om je spieren energie te geven. Eet meer koolhydraten dan gewoonlijk.

4. Neem voldoende rust

Het is belangrijk om voldoende rustpauzes in te lassen. Je spieren herstellen en groeien pas in je herstelperiode, en niet wanneer je hard traint. Dag in dag uit gewicht heffen heeft dan ook geen nut om beter te worden. Zorg daarentegen voor hoge intensiteitstrainingen en wissel het af met rust en pauzes.

5. Doe compound oefeningen

Isolated oefeningen zijn goed, maar compound oefeningen zijn beter. Je verhoogt je bloeddruk, je hartslag en er wordt maximale fysieke inspanning gevraagd. Deze combinatie leidt tot meer spiergroei en grotere spiermassa. Deze twee dingen zijn nodig om sneller en meer gewicht te heffen.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.