Is het jou wel eens opgevallen hoeveel drukker het in de sportscholen is in de maand januari, en vooral ook hoe snel het aantal sporters weer afneemt? We starten het jaar allemaal met goede voornemens op het gebied van gezond eten, een gezondere levensstijl en natuurlijk ook de sport. We maken plannen om diëten te volgen, om meer te gaan bewegen en uiteindelijk komt er helemaal niets van terecht. Hoe dit komt? Omdat men steeds dezelfde fouten maakt. Wij benoemen de 5 fouten die jou van je sportdoelen weerhouden.

1. Je gaat veel te snel van start

Ken je het verhaal van de schildpad en de haas? Beiden willen een hardloopwedstrijd winnen en het ligt voor de hand dat de haas zal winnen. Toch wint de schildpad. Waarom? Omdat deze het rustig aan aanpakt en niet al snel te vermoeid raakt om het tot de eindstreep te halen. Dit werkt ook zo met sport en diëten. Mensen gaan ineens van niet sporten naar elke dag sporten en combineren dit met echt het minimale aantal calorieën per dag. Heel slecht, vooral omdat je er niets mee bereikt. Van niet sporten naar dagelijks sporten ga je, vooral door spierpijnen, niet volhouden. Je wilskracht en je doorzettingsvermogen laten het al snel afweten. Ook het drastisch verminderen van de calorie-inname zorgt enkel voor problemen. Je lichaam kan zich niet zo snel aanpassen aan het meer sporten en minder / gezonder eten. De stofwisseling heeft tijd nodig om zich aan te passen. Het is daarom belangrijk om rustig te starten. Begin met tweemaal per week te sporten en laat het calorie-aantal elke week een beetje afnemen. Dan zal je wel resultaat bereiken.

2. Je doelen zijn niet realistisch

Je hebt doelen nodig om het vol te kunnen houden. Dat is algemeen bekend, maar veel mensen maken de fout om het doel onrealistisch te maken. Als je 20 kilo af wilt vallen, dan is dat natuurlijk een prachtig doel. Maar verbind hier geen periode van 3 weken aan, want de kans is bijzonder groot dat je dat niet zal redden. Na drie weken ben je misschien 8 kilo kwijt, als je geluk hebt, en de teleurstelling dat het geen 20 kilo blijkt te zijn is zo groot dat je het hele idee van afvallen meteen laat varen. Het lukt immers toch niet. Onzin! Je bent toch afgevallen? De tijd die je eraan verbonden hebt is gewoonweg niet realistisch. Je kan beter teveel tijd nemen dan te weinig. Stel doelen op die makkelijk haalbaar zijn.

3. Stel SMART doelen

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch, Tijdgebonden. Je doelen moeten hieraan voldoen. Dit wil zeggen dat je je doelen goed analyseert en specificeert, zodat je meer op papier hebt staan dan alleen maar ‘ik wil vijf keer per week gaan sporten’. We willen allemaal wel eens wat, en negen van de tien keer krijgen we het niet. Waarom niet? Omdat we geen idee hebben hoe we het moeten krijgen. Hier ligt nu precies het probleem. Mensen maken de fout door alleen maar te zeggen wat ze willen, zonder dat ze daarbij bedenken hoe ze dat willen bereiken. Zorg dus voor uitgewerkte SMART doelen, zodat je weet wat je doel is en hoe je van plan bent om dat doel te gaan bereiken. Je hebt dan een uitgewerkt plan om je mee bezig te houden, en je doel is het laatste puntje van dit plan. Stel kortere doelen. Als je doel is om 30 kilo af te vallen, maar dan 6 doelen (per 5 kilo eentje). Dan is iedere 5 kilo gewichtsverlies een doel dat je behaald hebt, en dat is de motivatie om door te gaan.

4. Vasthouden aan de weegschaal

Een grote fout is het geven van een belangrijke rol aan de weegschaal. Deze zou helemaal niks met jouw doelen te maken moeten hebben! Mensen focussen zich zo op de weegschaal dat de teleurstelling vaak al snel komt. Na wekenlang trainen ben je maar 2 kilo afgevallen. Dat is de moeite niet, dus je stopt ermee! Zo zonde, want je hebt zoveel meer bereikt dan 2 kilo. Pak er eens een meetlint bij en meet hoeveel centimeters je bent verloren. Waarschijnlijk stemt dit je al beter. Je spiermassa is door al dat trainen toegenomen en spiermassa weegt ook. Je lichaam is dus wel erg veranderd, maar de weegschaal zegt je van niet. Stop de weegschaal dus weg en laat deze geen rol spelen in je doel. Een andere manier om je vorderingen beter te meten dan met een weegschaal is het laten meten van je vetpercentage. Je zal zien dat je het echt niet allemaal voor niks hebt gedaan.

5. Het geheim houden van doelen

Het feit dat je wilt afvallen is leuk, maar je wilt dat niet aan de grote klok hangen. Dit hoeft ook niet, maar men maakt wel vaak de fout om het aan helemaal niemand te vertellen. Dit in de hoop dat zij over een paar weken superslank tevoorschijn kunnen springen met ‘verrassing!’. Een andere reden om het niet te vertellen is wel om te voorkomen dat mensen je erop aan gaan spreken wanneer het je niet lukt. Zo werkt het niet, helaas. Het is juist belangrijk om enkele mensen over je doelen te vertellen. Vertel je doelen aan iemand op je werkomgeving en iemand in je thuisomgeving, zodat er in iedere belangrijke omgeving in je leven iemand is om je eraan te herinneren als je het nodig hebt. Je hebt het gevoel dat je iets moet bewijzen, dus ga je door. Je verantwoordelijkheidsgevoel wordt groter en als je het even moeilijk hebt, en dat ga je het ongetwijfeld krijgen, dan is er iemand om je opnieuw te motiveren.

Eindelijk je doelen behalen

Je hebt nu alles in huis om je doelen wel te behalen. Als tip willen we je nog meegeven dat het je ook erg kan helpen om lid te worden van een community met mensen die soortgelijke doelen hebben. Hier zijn eindeloos veel apps en online fora voor. Nu heb je écht alles in handen om je doelen succesvol te gaan behalen. Succes!

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.