Tenzij je nieuw bent in de wereld van krachttraining, weet je hoe je je moet voorbereiden op een training op een manier die voor jou werkt. Maar het kan verrassend zijn welke gedragingen of bekende praktijken je topprestaties kunnen hinderen, en wij willen er een paar met je delen.

1. Te veel stress

Oké, dit lijkt misschien een beetje gek, maar hoor ons even uit. Natuurlijk, niemand houdt van stress, maar stress hoort bij het leven. Chronische stress is het meest problematisch. Wanneer je gestrest bent, zijn je cortisolniveaus vaak consistent verhoogd. Cortisol is verantwoordelijk voor veel dingen, maar vooral, het is de boosdoener achter het vernietigen van spierweefsel en het stimuleren van vetopslag. Niemand wil met een nadeel de sportschool in gaan. Als je je stress niet in het algemeen onder controle kunt krijgen, probeer dan in ieder geval een paar uur voor je training rustig te blijven.

2. Overeten en overmatig supplementgebruik

Trainen op een lege maag is nooit ideaal, maar het andere uiterste ook niet. Je moet verstandige keuzes maken wat betreft je voedselinname. Te veel eten kan leiden tot ongemak en misselijkheid en je algehele prestaties vertragen. Dit brengt ons bij ons volgende punt: maak slimme beslissingen met supplementen. Een aanbevolen dosis van een stimulerend supplement kan je die extra boost geven om door een uitdagende training heen te komen na een lange dag. Echter, te veel van het goede kan leiden tot een verhoogde hartslag, misselijkheid en angst.

3. Te veel slapen

Je denkt misschien dat we gek zijn op dit moment. “Dus nu mag ik niet rusten OF eten voor ik ga trainen?” Nogmaals, het belangrijkste om te onthouden is niet te overdrijven. Als je een dutje nodig hebt na een zware dag op werk, doe dat dan. Maar zorg ervoor dat je niet langer dan 30 minuten slaapt, want dan word je nog vermoeider wakker dan voor je dutje.

4. Jezelf tot het uiterste rekken

“Zorg dat je rekt voor je tilt” is zo’n standaard advies en het is zo incorrect. Een goede warming-up is een must om een intense sessie aan te kunnen, maar statische rekken doet meer kwaad dan goed. Je spieren zijn nog koud en je hartslag is nog lang niet waar het moet zijn als je begint met tillen. Je loopt ook een hoger risico op blessures door te veel te rekken. Overmatig rekken spant de spieren aan in plaats van ze te ontspannen, wat je bewegingsbereik beperkt en je kwetsbaarder maakt voor blessures.

5. Te veel cardio

Je denkt misschien dat je jezelf een plezier doet door wat high-impact cardio in te passen voor je gaat tillen, maar wij zijn hier om je het tegendeel te vertellen. Het doel van krachttraining is spieropbouw en dat is veel moeilijker als je al je glycogeenvoorraden op cardio gebruikt voordat je begint met tillen. Wanneer je aan het rek staat, zal vermoeidheid je ervan weerhouden om adequate lifts uit te voeren. Als je hier een gewoonte van maakt, garanderen wij je dat je spiergroei zal stagneren. We begrijpen dat cardio essentieel is voor vetverlies, en als dat deel uitmaakt van je fitnessreis, staan we achter je. Als je geen andere keuze hebt dan het in te passen voor het tillen, kies dan voor steady-state cardio.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.