Wanneer je de 50 bereikt, weet je dat je niet meer zo bent als in de 20. Het is belangrijk dat je goed weet wat je nodig hebt op het gebied van voeding en training. Als een lifter in de jaren 50 moet je anders te werk gaan. Tips voor oude lifters volgen hier!
Dat je als oude lifter niet meer kan sporten is een fabel. Het tegendeel is waar. Het opbouwen van je spierkracht en je spiermassa is juist iets goeds om de kwaliteit van je leven te verbeteren en je jonger te voelen. Natuurlijk verzamelt het vet zich sneller op je heupen en op de buik, maar dat is niet erg. Het grootste verschil tussen oude en jonge sporters is het beginpunt en de mate waarin je voortgang maakt.
Hier zijn 4 strategieën voor de oudere lifters.
Strategie 1. Verzoen met wat je wel en niet meer kunt
Of je nu jong of oud bent, we willen allemaal ergens in uitblinken. Je wilt als een master gewicht heffen. Je wilt nog steeds veel spiermassa groei. Of een geweldige lichaamsbouw. Het is gezond om ergens naar te streven, maar het kan leiden tot ongezonde activiteiten. Wanneer je uiteindelijk overtraint en je lichaam uitput, sta je nog verder bij je dromen vandaan. Ga daarom voor trainingen die meer passen bij jouw conditie.
Strategie 2. Wees niet bang om een generalist te zijn
Als je jong bent, pak je van alles tegelijk aan. Je gaat zwemmen. Je leert voetballen. Je gaat naar atletiek. Maar wanneer je wat ouder wordt, wil je je liever in iets specialiseren. Als je dan weer wat ouder wordt, doe je er goed aan om weer naar je jonge jaren terug te keren: wordt een generalist. Leer allerlei sporten op verschillende niveaus te onderhouden.
Waarom? Toen je jong was had je geen moeite om je slechte conditie in no time op orde te brengen. Wanneer je ouder bent, gaat dat niet zo makkelijk. Ga daarom naar een meer algemene trainingsstrategie.
Strategie 3. Denk als een economist
De hele wereld bestaat uit tekorten en overschotten. Aan bepaalde voordelen zijn ook nadelen verbonden. Dit geldt ook voor fitness. Er zitten bepaalde kosten aan verbonden, maar ook bepaalde opbrengsten. Kosten in termen van tijd en energie, maar ook in termen van blessures. Opbrengsten in de zin van spiergroei en verbeterde kwaliteit van leven.
Enkele extra gedachtes voor de economische denker:
- Als je problemen hebt met de lage rug, dan zijn front squat variaties beter om de kracht in je benen te versterken.
- Voer meer reps uit met minder gewicht helpt beter bij spiergroei, dan minder reps doen met een hoger gewicht.
- Heb je moeite met rennen, maar wil je afvallen? Dan is de fiets ook een goede optie.
Het gaat erom dat hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dit economisch denken wordt. Houd het pareto principe in gedachten. Wat heb je aan de input van 20 procent als 80 procent ervan niet werkt…?
Strategie 4. Eet meer proteïne
Wanneer we op leeftijd zijn, dan zijn de effecten van de training en de voeding minder vruchtbaar dan toen je jong was. Het komt erop neer dat je meer moet doen om hetzelfde te bereiken. Je neemt in je late jaren ook minder goed eiwit op. Ook de verwerking van koolhydraten gaat niet zoals gewenst. Daarom moet je meer proteïne consumeren.
Misleid jezelf niet
Hoe ouder je wordt, hoe meer de kleine details ertoe doen. Denk aan de hoeveelheid eten dat je nodig hebt, de warming-ups, de hoeveelheid slaap. Vroeger kon je jouw systeem neppen, maar nu niet meer.
Dus wil jij op je 50e nog steeds een badass zijn en een fantastische oude lifter worden/blijven? Dan is er een prijs voor die je moet betalen (denk als een economist) en ga aan het werk!