Laat de fitness goeroes je niet voor de gek houden! Ontdek de waarheid achter 3 van de ergste fabels die je ooit horen zult, en gooi de leugens meteen weg!

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit tevoren om de informatie te vinden, die je nodig hebt om je fitness doelen te bereiken. Dit heeft veel voordelen, maar als je maar genoeg onderzoek doet zal je ongetwijfeld allerlei tegenstrijdige informatie tegenkomen.

In het begin kan dit frustrerend zijn, maar met een klein beetje moeite komt de waarheid normaal altijd boven water. Hier zal ik je inlichten over de drie meest voorkomende vragen met betrekking tot je fitness doelen!

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit tevoren om de informatie te vinden, die je nodig hebt om je fitness doelen te bereiken.

Fabel 1: Vrouwen moeten geen  zware gewichten tillen.

De volgende keer dat je een sportschool binnen stapt, kijk eens naar de crosstrainers, loopbanden en stationaire fietsen. Het grootste deel van de tijd zal dit gedeelte gedomineerd worden door vrouwen die hun hele sessie bij de sportschool besteden aan deze machines.

Natuurlijk ben ik aan het generaliseren en is dit niet altijd het geval, maar ik zie zelden vrouwen gebruik maken van de barbells of zichzelf uitdagen in het vrije gewichten gedeelte door de vele valse leringen over fitness. Helaas geloven veel vrouwen dat gewichtheffen en het doen van zware samengestelde bewegingen hun figuur dramatisch zullen veranderen door het vrouwelijke figuur “breed” te maken.

Het feit wil echter dat hard gewichtheffen een vrouwelijk figuur juist zal verbeteren omdat het precies is waar gewichten voor bedoeld zijn. Vrouwen hebben gewoonweg niet de hoeveelheden testosteron aanwezig om ervoor te zorgen dat er enorme spiergroei ontstaat.

Bovendien, de meeste mannen die naar de sportschool gaan puur om “groot en breed” te worden, ervaren dat elke pond spier die zij ontwikkelen een strijd is. Natuurlijk gedaan, spieren ontwikkelen is niet zo gemakkelijk als de meeste mensen denken.

Je kunt je lichaam niet vormen door uren van cardio training of door het rondgooien van kleine gewichtjes week in en week uit. Wanneer vrouwen zich focussen op relatief zwaar gewichtheffen, zal het ze verbazen wat dit kan doen voor hun figuur en instelling.

Studies door de “American Psychological Association” tonen aan dat vrouwen twee keer zoveel kans hebben dan mannen, om een diagnose depressie te krijgen en onheilspellende symptomen te ontwikkelen. Echter, onderzoekers van het “American College of Sports Medicine” concludeerden dat intensief gewichtheffen de symptomen van depressie dramatisch verminderden en niet afhankelijk was van aerobe reacties.

Gewichtheffen kan ieders zelfvertrouwen doen toenemen, maar bij vrouwen zijn de mogelijke effecten nog sterker door het belang wat onze samenleving stelt aan het lichaamsbeeld en uiterlijk.

Ik heb gemerkt dat vrouwen die hun tijd besteden in de sportschool aan het doen van squats, deadlifts, leg presses, shoulder presses, barbells etc. er op geen enkele manier “mannelijk” uitzien. Maar ze stralen wel stoutmoedigheid uit met hun eerbiedwaardige en slanke vrouwelijke figuur. In werkelijkheid, vallen ze op in de menigte omdat veel vrouwen om hen heen denken dat ze alleen cardio zouden moeten doen of slechts lichte gewichten heffen.

In het kort, deze vorm van oefening zal geen blijvend innerlijk of cosmetisch effect hebben. Vrouwen kunnen profiteren van zware samengestelde bewegingen omdat het de stofwisseling versnelt, wat resulteert in een hogere vetverbranding. De meeste vrouwen zullen nooit het type resultaat zien waar ze van kunnen genieten door het minimale metabolische effect van cardio training.

Beide vormen van oefening verbrandt calorieën, maar alleen zwaar gewichtheffen bouwt spieren op om een slanker en meer vrouwelijk figuur te creëren. Raak niet verstrikt in de status-quo van vrouwen-fitness, ga hard en zwaar gewichtheffen om echt op te vallen tussen de cardio koninginnen!

Ga hard en zwaar gewichtheffen om echt op te vallen tussen de cardio koninginnen!

Fabel 2: BMI is de beste graadmeter voor gezondheid en fitness.

Op dit moment kun je diverse manieren vinden om het gezonde gewicht van een persoon vast te stellen. BMI (Body Mass Index) kan op verschillende manieren bekeken worden. Er zijn mensen volgens wie BMI een van de meest accurate manieren is om de vitaliteit van een persoon te peilen, wanneer het hebben van teveel vet resulteert in een ongezonde lifestyle.

BMI is de enige accurate manier om toekomstige gezondheidsproblemen snel en gemakkelijk, zonder ingewikkelde apparatuur, vast te stellen. Een probleem over BMI wat naar boven is gekomen, is dat de BMI van een persoon geen rekening houd met spiermassa’s in vergelijking tot vet, en atleten zijn onderwerp voor het hebben van een hogere BMI om meerdere redenen.

BMI houdt rekening met iemands gewicht en lengte om een totaal lichaamsvet te maken in volwassen. Een nummer wordt gegeven, en de BMI van het individu bepaald of deze wel of niet een gezond gewicht heeft. Bijvoorbeeld, iemand met een BMI van 26 of 27 heeft een overgewicht van 20 procent, waarvan men normaal zegt dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een BMI van 30 of hoger wordt gezien als obesitas.

Dit betekent dat hoe hoger de BMI van een persoon, hoe hoger het risico is op het ontwikkelen van allerlei gezondheidsklachten. Het meten van de BMI is een van de beste manieren om vast te stellen of iemand risico loopt op hart en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk. Dit alles staat in verband met het hebben van overgewicht. Hierdoor wordt beweerd dat BMI de beste manier is om vast te stellen of iemand een gezond gewicht heeft.

De BMI is eigenlijk bedoeld mensen in te delen in groepen puur voor de statistieken. De accuraatheid van BMI in relatie met de eigenlijke niveaus van lichaamsvet is gemakkelijk vervormd door factoren zoals fitness niveau, spiermassa, botstructuur, geslacht en etniciteit.

Een algemene regel is dat ontwikkelde spieren een hogere bijdrage hebben aan het gewicht dan vet, hier houdt de BMI geen rekening mee. Daardoor zal het voor een persoon met een veel hogere spiermassa, zoals een bodybuilder, lijken of deze overgewicht heeft.

Er is een ander probleem met atleten die marathons rennen, of duursporters. Zij moeten juist erg licht zijn en hebben vaak een laag vetgehalte voor hun sport. Zij zouden geclassificeerd kunnen worden als personen met zwaar ondergewicht. Ook een probleem is dat toegewijde atleten, vaak exact weten wat hun lengte en gewicht is, en anderen die zichzelf niet regelmatig opmeten hun lengte overschatten en hun gewicht onderschatten.

De BMI standaarden als graadmeter voor het normale publiek houdt hier geen rekening mee. Dit resulteert voor atleten in het hebben van een hogere BMI dan een normaal persoon van eenzelfde lengte en gewicht.

Body Mass Index kan een effectieve methode zijn voor mensen om te bepalen of ze overgewicht hebben en risico lopen op gezondheidsproblemen. Het is een snel en goedkoop, maar het houd geen rekening met grotere spiermassa’s.

De dichtheid van spieren is hoger dan vet dat kan leiden tot foutieve resultaten. De kennis van atleten over hun eigen lichaam en het gebrek aan die kennis bij niet-atleten kan verschillen veroorzaken tussen de twee groepen. BMI kan een acceptabele methode zijn om gezondheid te meten, maar het is belangrijk te weten dat er andere factoren zijn om een gezond lichaamsgewicht te bepalen.

De dichtheid van spieren is hoger dan vet, wat kan leiden tot foutieve resultaten.

Legende 3: Eten voor het slapengaan maakt je dik.

Er is de laatste tijd veel discussie over het eten van maaltijden later op de dag en hoe ze een grotere kans zouden hebben om overgewicht te veroorzaken. De gemeenschappelijke bewering is dat het eten van calorieën op de avond vet creëert kan op verschillende manieren bekeken worden.

Sommige bronnen beweren dat zolang je niet teveel eet gedurende de gehele dag, het prima is om een maaltijd laat op de avond te nuttigen en het een positief effect zal hebben op je fysiek. Het tijdstip van de dag doet er niet toe, omdat het totaal aantal calorieën het verschil maken.

Sommige bronnen zeggen dat het eten van een snack voor het slapengaan er juist voor kan zorgen dat je beter slaapt en gunstig kan zijn. De andere kant maakt een sterk argument en beweren dat je metabolisme afneemt in de avond waardoor genuttigde calorieën sneller zullen worden omgezet in vet.

Daarbij zeggen ze dat scholieren die aankomen in gewicht strakkere schema’s hebben, en het meeste van hun eten vindt plaats in de avond. Deze twee bronnen hebben een veelheid aan informatie voor het onderzoeken van kwesties in verband met voedingen in de avond.

Een online gezondheidssite van een universiteit in Colombia rekent af met veel verschillende zaken met betrekking tot gezondheidsclaims en fabels. Een van de belangrijkste punten die zij maken over het eten van calorieën laat op de avond, betrekt zich op de tijd dat het lichaam het meest geneigd is vet op te slaan. Bijvoorbeeld; als je dezelfde maaltijd eet om 18.00 uur of om 22.00 dan maakt dit niet uit, omdat iedere maaltijd dezelfde hoeveelheid aan calorieën heeft.

Wat er werkelijk toe doet is de totale hoeveelheid aan voedsel en vocht die je hebt gedurende een week, maand of langer en de hoeveelheid energie die je in deze periode verbruikt. Dit betekent dat extra calorieën over een langere periode wordt omgezet in vet, of het nu overdag of in de avond is ingenomen.

Ze gaan hierop verder door te stellen dat het eten van een kleine snack zoals diverse havers je kan helpen goed te slapen. Dit komt omdat ook tijdens het slapen je lichaam energie verbruikt, dus het lichaam zal de calorieën gedurende je slaap efficiënt gebruiken.

Er zijn verschillende bronnen die het grote publiek hebben opgehitst over de schadelijke effecten van het eten van calorieën laat op de avond. Deze ideeën gaan specifiek over studenten. Zij zeggen dat het eten van maaltijden tussen 20.00 en 04.00 een grote reden is voor gewichtstoename in deze specifieke leeftijdsgroep.

Onderzoeken van het “European Eating Disorders Review” toonden aan dat in een testperiode van twaalf weken naar de eetgewoonten van studenten, hun totale energie inname minder invloed had op gewichtstoename dan hun energieopname laat op de avond.

Mensen met unieke schema’s waardoor ze later op de dag eten hebben gewoonlijk meer honger op die tijden omdat hun lichaam zich op het schema heeft aangepast. Hun metabolisme vertraagt omdat ze geen voedsel te verteren hebben gedurende de dag, waardoor ze in de avond extra calorieën innemen en daar zeker gewichtstoename door ondervinden.

De bewering dat het eten van de meerderheid van je calorieën gedurende de avond ongetwijfeld leid tot gewichtstoename verwarde het publiek door zijn tegenstrijdige resultaten van studies en onderzoek. Het klinkt logisch dat zolang je eet naar behoefte gedurende de dag, je geen zorgen hoeft te hebben over het tijdstip dat je de laatste maaltijd nuttigt, omdat je lichaam nooit stopt met het verbruiken van calorieën.

Als de porties die je in de avond eet buiten proporties zijn, is er een hoge kans dat je extra in gewicht zult toenemen omdat je metabolisme afneemt en er geen dringende behoefte is aan extra energie. Het is cruciaal om bij te houden wat je eet en te bekijken hoeveel calorieën je inneemt, omdat dit de bepalende factor is in gewichtstoename, niet het tijdstip op een dag!

Als de porties die je in de avond eet buiten proporties zijn, is er een hoge kans dat je extra in gewicht zult toenemen.

Conclusie:

De hoeveelheid aan beschikbare informatie is enorm. Dat is waarom het cruciaal is goed te kijken naar wat je tegenkomt en ervoor te zorgen dat het logisch klinkt!

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.