Vermijd de zwakke punten die de voortgang van jouw borsttraining dwarsbomen Deze twee technieken zetten jouw zwakheid om in kracht.

Dood, belastingen en … training plateaus? Drie dingen die allemaal onvermijdelijk zijn. Vooral de laatste dag van de borsttraining. Zuchten, kreunen en steunen dat je doet. Het maakt niet uit hoeveel kracht je geeft… Dat bankdrukken lukt niet meer. Je kan de weg naar succes ‘cheaten; door de halter van je af te gooien. Maar… kom op. Dat wil je niet bij je borsttraining.

Om deze zwakte te verslaan is er maar één weg te gaan: de borsttraining moeilijker maken. Ja, je leest het goed! Deze twee borsttraining technieken zijn taai, zwaar en uitdagend.

Truc 1: Verander de Bench Press in een Dead Bench

Voor de meeste lifters is bankdrukken het moeilijkst door het onderste gedeelte van de range of motion (ROM) dat zich net buiten de borst bevindt. Je komt voorbij dit punt door je te richten op de zogenoemde techniek “gepauzeerd bankdrukken” (paused bench press).

Bij de normale bankdruk beweging ga je onderaan de ROM in één beweging de andere richting op. Je laat de opgebouwde elastische energie in de spieren los die is opgebouwd, zodat je de bar of halter terug kan duwen. Bij gepauzeerd bankdrukken mag je de bar even in het rek vestigen voor ongeveer 2 seconden. De opgebouwde energie verdwijnt en je dwingt je spieren vervolgens om de stang of halter uit de rekken te duwen. Daarom wordt deze techniek ook wel Dead Bench genoemd, omdat je vanuit een ‘dode’ positie verder moet gaan.

Na verloop van tijd zal je merken dat door de gepauzeerde bankdrukken het knelpunt bij de ROM verdwijnt en je met ‘gemak’ voorbij dat vervelende punt komt.

Truc 2: Train de oplopende krachtcurve

Banden en kettingen staan bekend onder de noemer “variabele weerstand” bij een beweging. De variabele weerstand verwijst naar soort gewichten, waarbij de hoeveelheid weerstand van het gewicht varieert tijdens de krachttraining. Wanneer je de bar wegduwt van je lichaam, zal je een grote weerstand ervaren.

De weerstand varieert. Dit komt doordat je minder weerstand ervaart wanneer de bar dichtbij het lichaam is en jij op je zwakst bent. Je ervaart juist meer weerstand wanneer de bar verder van je lichaam is en jij op je sterkst bent.

Het concept van de variabele weerstand geldt ook voor squats, schouder,- en triceps oefeningen. De variabele weerstand werkt in tegengestelde richting bij de rug,- hamstrings,- en biceps oefeningen. Dit komt doordat de weerstand dan groter is, dan wanneer de bar dichter bij het lichaam is.

Variabele weerstand is vooral handig bij bewegingen zoals squats en bankdrukken waarbij een oplopende curve in kracht wordt gevolgd. Dit betekent dat hoe dichter je bij het eind van de Range of Motion komt, hoe meer kracht je moet uitoefenen.

Omdat grote, zware kettingen veel pijn genereren in de nek, hebben veel lifters de voorkeur om te investeren in weerstandsbanden voor de borsttraining.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.