Heb je goede en gezonde voornemens om te starten met sporten, maar krijg je jezelf niet aangestuurd om te sporten? Misschien zak je uit je werk liever neer achter de televisie of heb je het te druk met je huishouden. Het wordt tijd om daar verandering in te brengen! Wij geven je 10 tips voor motivatie om te sporten.

1. Regel een sportmaatje

Alles is leuker samen; uitgaan, eten, werken, maar ook sporten. Voordat je start met sport is het goed om een sportmaatje te hebben. Het heeft daarnaast ook een motiverende werking. Je kan elkaar motiveren om te sporten. Eigenlijk heb je een extra controlerende functie.

Bovendien is het in de sportschool ook makkelijker om vol te houden. Je kan elkaar feedback geven op de uitvoering van de oefeningen en er een competitief element aan toevoegen.

2. Zet een realistisch doel vast

Er is vast een goede reden waarom jij wilt starten met sporten. Sta eens stil bij die reden. Misschien wil je afvallen, een betere conditie, meer spieren kweken of een bepaald trauma uit je verleden verwerken.

Wat is jouw doel? Is het een realistisch doel? Bovendien, hoe wil je dat doel bereiken? Stel voor jezelf een plan op en maak je doel realiseerbaar.

3. Voorkom overtraining

Als je start met sporten, kan het zijn dat je ontzettend gemotiveerd bent. Je geeft het uiterste, zonder stil te staan bij spierherstel. Dat is zonde, want niets is zo demotiverend als blessures en overtraining.

Zorg voor een geleidelijke opbouw en luister naar je lichaam. Ook dan maak je vooruitgang. Sterker nog: je komt niet eens stil te staan.

4. Zorg voor een beloning

Het klinkt een beetje hondsachtig om na een goede daad een beloning te krijgen. Toch werkt het! Als je niet de intrinsieke motivatie hebt, dan kan je deze uit extrinsiek verkrijgen.

Wat vind jij leuk? Heb je een hobby? Doe iets na het sporten wat jij leuk vindt. Grote kans dat je volgende keer sneller je hardloopschoenen aantrekt of naar de fitnessschool gaat.

5. Plan goede sportmomenten in je agenda

Heb je een overvolle agenda, maar wel het voornemen om te sporten? Zorg dat je goede voornemens werkelijkheid worden. Zoek de momenten op in je agenda waar jij tijd kan maken voor sportsessies. Zet de afspraken vast. Het is dan makkelijk om sporten vol te houden.

6. Sla je trainingsresultaten op

Zet een app op je smartphone waarmee je eenvoudig je resultaten kan bijhouden. Niets werkt zo motiverend als je jouw progressie in cijfers en statistieken ziet. Het wordt meetbaar wat jij bereikt, en het herinnert je eraan waarom je dit ook alweer doet.

7. Regel de juiste sportkleding

Sporten doe je natuurlijk niet in je gewone kleding. Om jezelf een duwtje in de rug te geven, is het verstandig om sportkleding aan te schaffen. Niets voelt zo fantastisch als je workout doen met je eigen luxe sportkleding. Dan wordt het echt serieus.

8. Visualiseer jezelf als een topsporter

Denk eens aan je grote sportdroom? Visualiseer dit tijdens het sporten. Misschien denk je dat je dat juist demotiveert. Immers, zo iets groots bereik je toch nooit? Zeg nooit nooit. Daarnaast gaat het er niet om dat je per se zoiets groots bereikt. Alleen nadenken over zo’n mooie droom geeft motivatie. Daarnaast geef je minder snel op.

9. Varieer in je sportsessies

We zijn allemaal enorme gewoontedieren. We hebben een vaste plek, een routine in de dag en waarschijnlijk ook in de sportsessies. Het voelt zo gewoon om iedere keer dezelfde workout te doen, maar het werkt allesbehalve motiverend. Zorg voor variatie en daag jezelf uit. Dan houd je jezelf gemotiveerd.

10. Luister naar muziek

Maak je sportsessies leuk. Stel een lijst samen met muziek speciaal voor sporten. Zorg voor opzwepende muziek die je graag luistert. Zo beloon je jezelf een klein beetje. Zelfs als je keihard zweet en kapot gaat van de pijn.

Aanbevolen producten

Ontdek een selectie van hoogwaardige producten, variërend van essentiële voedingssupplementen tot onmisbare trainingsaccessoires. Elk product is zorgvuldig gekozen om je krachttraining te ondersteunen en je algehele welzijn te bevorderen.
No data was found
deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.