Fitness heeft waanzinnig veel goede kanten, maar het heeft ook zijn lelijke, stinkende, onhandige kanten. Hier zijn 10 veelvoorkomende problemen bij fitness voor vrouwen en wat je daar tegen kan doen.

Fit zijn en je gezond voelen is een geweldige prestatie. Dat valt niet te ontkennen. Op een dag na maanden of jaren van strijd wordt je wakker en ontdek je dat jij er geweldig uit ziet, je beter voelt dan ooit en een kracht bezit waarbij je denkt dat je de hele wereld aan kan. Einde verhaal, het beloofde land is bereikt … toch?

Was het maar waar! De waarheid is dat je met jouw nieuwe geweldige lichaam en je nieuwe dosis zelfvertrouwen een hoop nieuwe complicaties tegemoet komt – sommige zijn zeer pijnlijk, andere juist weer hilarisch en af en toe beide. Sommige complicaties treden op in de sportschool, andere in de kleedkamer en een paar hebben meer te maken met andere mensen dan met jou -hoewel het probleem uiteindelijk nog steeds kan eindigen op jouw bordje, om een of andere reden.

Hoewel elke sportieve fitness vrouw een van deze complicaties op z’n minst een keer heeft ervaren, zal jij dat nooit te weten. Niemand heeft het er namelijk over.
Om de fitness-wereld een betere plek te maken, is het belangrijk om ook deze fitness problemen van vrouwen aan het licht te brengen.

Fit-Girl Probleem #1 – Onder druk

Je zet net een hoop gewicht op je schouders, veel meer dan ooit tevoren. Je bent er klaar voor, zeg je tegen jezelf. Dus duw je je buik in je riem zo hard als je kunt. Je zakt voorzichtig in je squat. Opeens komt dat oude vertrouwde gevoel weer opdagen: er komt iets aan!

Je kan dit als een persoonlijk probleem bestempelen. Alleen het is vrij zeker dat jij niet de enige bent die dat ooit heeft meegemaakt. Je hoeft niet eens pro-powerlifter-level gewichten te tillen om het gevaar te voelen. Bij sommige vrouwen kan het lang duren voordat ze in het squat rack stappen. Gezien dit feit zou het zonde zijn om hun poging tot het verbreken van hun persoonlijk record te onderbreken door naar de kleedkamer te rennen.

Je bent gewaarschuwd. Wees verstandig: Eet niets twijfelachtig voordat je door je hurken zakt.

Fit-Girl Probleem #2 – Jouw lichaam wordt een discussiepunt

Laat een klein beetje spier zien en ineens kunnen mannen en vrouwen niet beslissen of ze jou bewonderen of dat ze van je walgen, geïntimideerd zijn door jou of verliefd zijn op je.

In ieder geval is jouw lichaam nu een van de meest besproken dingen en zal jouw lijf het meeste worden bekeken. De eerste keer dat je anderen hoort over jou, zal vreemd zijn (“Damn dame, die armen!” “Dank … je?”)

Maar laat je niet gek maken. Er zullen altijd ongure types blijven bestaan die je zeer openlijk vertellen over hoe ze over je lichaam denken (“Je zult nooit een man vinden als je zoveel op een kerel lijkt”). Want jij weet het ook: zeer aantrekkelijk zijn is het ultieme doel van elke vrouw.

Ga door met gewichtheffen. Elke dag wordt je een beetje sterker, dan die ezels die jou proberen te weerhouden om naar de sportschool te gaan.

Fit-Girl Probleem #3 – Kleding past niet

Serieus, dit is het allervervelendste van een fitness vrouw zijn. De winkelrekken hangen niet vol met kleding voor vrouwen die een ronde kont hebben en een kleine taille. Er zijn vrijwel geen normale blouses die normaal op je schouders zitten. En er zijn al helemaal geen jurken met de juiste pasvorm op jouw gespierde lijf.

Tenzij je de lichaamsbouw van Heidi Klum hebt, wordt de paskamer met de dag een vervelendere plek om door te brengen. De beste oplossing is om losse kleding te dragen en in leggings rond te lopen. Dat wil zeggen: ga terug naar de 80’s.

Fit-Girl Probleem #4 – Borsten

Er is een reden dat chirurgische borstvergroting alomtegenwoordig veel voorkomt in de dame fitness-wereld. Als je borsten hebt, voordat jij aan je fitness reis begint, wees dan bereid om ze gedag te zeggen.

Kleine borsten kunnen absoluut zeer voordelig zijn. Je kan eindelijk laag uitgesneden topjes dragen, zonder het gevoel te hebben dat jij je gedraagt als een slet. Alleen maakt de combinatie van kleine borsten en grote lats het bijna onmogelijk om een leuke bikini top te kopen. In feite is alles zonder bandjes een tikkende tijdbom voor een nip slip.

Als jij je in deze situatie bevindt, heb je drie opties: sparen voor een ‘boob job’, terug naar old school stijl met opvulling of het gewoon jezelf toe eigenen, meid.

De beweging “valstrikken zijn de nieuwe borsten” is levendig en steeds meer opkomend. Dus, laat die biceps, quads en lats groeien. Je hebt genoeg geweldige nieuwe curves om te showen. Curves die jouw oude curves vervangen.

Fit-Girl Probleem #5 – Zo-veel honger

Hoewel het dom is om te klagen over eten (#firstworldproblems), is vaak honger lijden ook zo vervelend. De spieren verbruiken veel energie en moeten gevoed worden. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer het voelt alsof (vr)eten jouw full-time baan vormt.

Als je druk bent met fitness, kan eten echt een last vormen. Er is echt niets erger dan ergens zitten zonder voedsel wanneer je maag beslist dat het tijd is om te eten. Het enige recept wat bij jou nog enigszins verzadigd werkt, is klagen en praten over je hongerige gevoelens.

Fit-Girl Probleem #6 – Oksels Scheren zuigt

Je biceps, lats en borstspieren komen allemaal samen in en rond jouw oksels. Wanneer deze spieren klein zijn, is scheren geen zware taak. Deze taak wordt zwaarder met elke keer dat je spieren groeien. Je oksels wordt namelijk een verzameling van heuvels en spleten die onmogelijk kaal te krijgen zijn met een scheermes.

Sommige vrouwen kunnen groot en gespierd zijn, zonder dat dit een groot probleem vormt. Maar het kan voor andere vrouwen als een ontzettende grote last worden ervaren. Er is één zekerheid: er is een gat in de markt. Dat is namelijk het juiste scheermes maken voor gespierde fitness vrouwen.

Fit-Girl Probleem #7 – Anderen ‘helpen’

Er is absoluut niks mis met het verspreiden van “het goede woord” en je vrienden en familie de weg wijzen naar de sportschool. Alleen je moet niet te erg de druk opvoeren. Dat doe je vaak al voor jezelf. Als je niet blijft groeien, dan voel jij je algauw een mislukking.

Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, verwacht jij dat anderen op jouw gezondheidsadvies wachten. Zelfs gekke tante Sally met haar slechte heupen en het niet kunnen eten van vast voedsel schrijf jij nog een trainingsprogramma voor. Nou, succes daarmee.

Fit-Girl Probleem #8 – Van handen naar poten

Barbells, dumbbells, pull-ups en andere martelwerktuigen vormen jouw vrouwelijke handen om tot weerbarstige mannenhanden. “Oh, je wil mijn hand te schudden? Nou, hier is een grizzly poot. Hopelijk werk je op een werkplaats waar verharde eeltige, half genezen verwondingen en krijt vlekken worden gezien als professionele werkkleding.”

En het zijn niet alleen de handpalmen die lijken op die van een bergman. Elke netjes gelakte nagel is na een zware krachttraining met deadlifts verdwenen.

Fit-Girl Probleem #9 – Plasproblemen

Vrouwen, vooral degenen die kinderen hebben gehad, kunnen problemen hebben met hun blaas. Ze hebben geen controle over hun blaas en kunnen zomaar ergens urine verliezen. Denk hierbij aan box jumps, zware squats en touwtjespringen. Deze krachttrainingen kunnen zomaar omslaan in angstaanjagende experimenten.

Hoewel je deze gênante situaties kan voorkomen door de oefeningen te vermijden die ervoor zorgen dat jij de controle over je blaas verliest, is er ook iets anders mogelijk. Het zuigt om je sportschool activiteiten te beperken door je blaas.

Ga na welke oefeningen werken om jouw bekkenbodem te versterken.
Buiten dat? Gooi een pad in je broek en je kan met een gerust hart sporten. Deze dingen maken ze voor een reden.

Fit-Girl Probleem #10 – Fitness klieken

Oké, dit is niet echt iets waar niemand over praat. Integendeel, sommige mensen kunnen alleen maar praten over hun kliek. Het is vergroot in de vrouwelijke fitness-wereld, omdat er veel minder middelen zijn voor vrouwen om te gebruiken en er minder gemeenschappen zijn om aan deel te nemen.

In de fitness-industrie is het moeilijk om serieus te worden genomen als atleet. Tenzij jij je voorbereid op iets. Voor veel mensen moet dat vaak fysiek georiënteerd zijn. Er zijn genoeg vrouwen die meedoen aan powerlifting, gewichtheffen, strongman, de highland games, CrossFit en een aantal andere sterkte gerelateerde activiteiten. Ondanks dat ze enorme spierkracht hebben en de juiste levels lichaamsvet hebben, tellen ze niet mee. En dat gevoel is vaak wederzijds.

Laten we niet vergeten dat er ook tal van atleten zijn die kijken naar de tijd die de inzet vraagt, de risico’s op letsels die er zijn en de concurrenten die vrouwen hebben. Het lijkt net alsof hun harde werk niet telt.

Fitness is geweldig, want het is persoonlijk. Iemand is niet beter of slechter dan de ander. Dus verleg je belangstelling en interesses niet, maar wordt een enthousiaste ambassadeur van het fitness leven.

Blijf open-minded. Stimuleer elkaar. Ongeacht hoe diegene eruit ziet.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.