Geen één lichaam wordt blij van verkeerd voedsel. Dit verkeerde voedsel komt niet alleen door voeding dat over de datum is. Verkeerd voedsel ontstaat ook door de foute kookmethodes toe te passen. Een verkeerde werking in de keuken verhoogt het risico op diarree, koorts en nog veel meer. Ontdek hoe je voedselvergiftiging voorkomt in de keuken.

Het naar binnenwerken van monsterlijke hoeveelheden voedsel is de dagelijkse praktijk voor intensieve krachttrainers, bodybuilders en topsporters. Helaas gaat met die enorme hoeveelheden voedselconsumptie veel geduld, aandacht en zorg voor het eten verloren. Niet alleen leidt dit tot minder lekker eten, maar het resulteert ook veel sneller in voedselvergiftigingen.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waren er in 2013 meer dan 48 miljoen zieken door toedoen van verkeerd voedsel. Restaurants behoren tot de grootste boosdoeners. Maar ook thuis stellen veel mensen zich bloot aan veel ziektemakers.

In onderstaand tabel staan diverse ziektemakers toegelicht. De gevolgen zijn allesbehalve aangenaam. Daarom is het implementeren van een veilige, geduldige en aandachtige bereidingswijze van je voeding hard noodzakelijk. Er zijn verschillende handige en eenvoudige manieren om de blootstelling aan de ziektemakers te minimaliseren.

Bacterie Veel voorkomende voeding Gevolgen
salmonella pluimvee, eieren, koekjesdeeg ernstige diarree, buikkrampen, koorts
shiga toxine-producerende E. coli steak, gemalen vlees, water ernstige diarree, bloed in de ontlasting, buikkrampen, koorts
campylobacter campylobacter Pluimvee, water ernstige diarree, bloed in de ontlasting, buikkrampen, koorts

1. Was altijd je handen

Een gouden vuistregel in de keuken is hygiëne. Was altijd je handen voor, tijdens en na de behandeling van voedsel. Met name de bereiding van vlees vraagt veel aandacht voor hygiëne. Rauw vlees zit vol gevaarlijke bacteriën. Als je niet zeker weet of je het vlees hebt aangeraakt, was je handen dan alsnog. Veiligheid gaat altijd voor in plaats van tijd. Dit geldt in het bijzonder voor de populaire kipfilet. In kip zit de vervelende bacterie salmonella. Daar kan je beter heel voorzichtig mee omgaan.

2. Handel met zorg en aandacht

Bereid geen rauw vlees en verse producten tegelijkertijd. Het is beter om eerst het vlees te bereiden en in de oven te zetten. Gebruik voor het vlees andere snijplanken en gebruiksvoorwerpen, dan voor groenten, aardappels en dergelijke. Dit verzekert je ervan dat het rauw vleessap jouw verse producten besmet. Dit voorkomt infecties.

3. Kook grondig

Eten niet op de juiste temperatuur verwarmen, verhoogt ook het risico op voedselvergiftiging. Elk stukje vlees vraagt een andere bereidingswijze en een andere temperatuur. Wees daarom bewust van de temperaturen waarop vlees goed bereid is. Met behulp van een vleesthermometer kan jij jezelf controleren.

Raadpleeg deze temperatuur gids om het risico op voedselvergiftiging en besmet voedsel te minimaliseren:

Eiwit Type Minimale Interne Temperatuur (° C)
Steak 62 °
Varkensvlees 62 °
Lam 62 °
Schaal- en schelpdieren 68 °
Gehakt 68 °
Gevogelte (kip, kalkoen, eend) 73 °

4. Twijfels? Gooi het voedsel weg

Als iets funky ruikt of de kleur is niet helemaal oké, twijfel niet. Gooi liever dat stuk vlees weg, dan dat je er iets van eet. Het kost je paar euro, maar het eten kan je paar werkdagen kosten doordat je ziek raakt. Dan ben je nog veel duurder uit.

5. Denk na bij het ontdooien

Voor het ontdooien van vlees, kan je deze het beste op de onderste plank van de koelkast leggen. Afhankelijk van de grootte van de verpakking en de hoeveelheid eiwitten is 12 tot 24 uur voldoende om het vlees in zijn geheel te ontdooien.

Plaats te ontdooien vlees NOOIT op de bovenste plank van de koelkast. Dit verhoogt het risico op besmet voedsel. Het sap van het rauwe vlees druppelt op andere plekken in de koelkast. Als je weinig tijd hebt, dooi het vlees dan onder warm stromend water. Maar zorg ervoor dat je het vlees daarna onmiddellijk bereid anders groeien de bacteriën exponentieel.

deel dit artikel via
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Email
Vragen en Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

Boost Je Kracht!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en til je training naar een hoger niveau! Ontvang exclusieve kortingen en het laatste nieuws direct in je inbox.